Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Κόντρες, αλλαγές και «ανταρσίες» στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το φύλο

Με κόντρες, αντιπαραθέσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις».

Διαβάστε επίσης

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που καταγράφονται ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής κατέθεσε τροπολογίααναφορικά με τη δυνατότητα ενός ατόμου να προβαίνει σε αλλαγή της ταυτότητας του φύλου του στα 15 του χρόνια. Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και όπως ανέφερε ο εισηγητής τους Θανάσης Παπαχριστόπουλος το νομοσχέδιο μπορεί μεν να θέτει ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο λόγω του ορίου ηλικίας. Αυτό που ζητούν είναι να διανύει το άτομο που επιθυμεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου το 18ο έτος της ηλικίας του. Την απόσυρσή του ζήτησε η Ένωση Κεντρώων ενώ ηΔημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει ή όχι το σχέδιο νόμου.

Η ήσσονος σημασίας αλλαγή του Κοντονή

Η τροποποίηση Κοντονή προβλέπει τη συγκρότηση διεπιστημονικού οργάνου στο οποίο θα μετέχουν παιδοψυχίατροι, παιδοχειρουργοί, ενδοκρινολόγοι, ψυχολόγοι και κοινωνικός λειτουργός.  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης «στην παρ. 2 του άρθρου 3 η φράση «ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου» απαλείφεται και αντικαθίσταται από την φράση: «διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν:
α) ένας παιδοψυχίατρος
β) ένας ψυχίατρος
γ) ένας ενδοκρινολόγος
δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος
στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Η πρόταση νόμου της ΝΔ

Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Όπως αναφέρει στην αιτιολογική της έκθεση η ΝΔ: «Το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου συνιστά μια ιδιαίτερη πτυχή και απαίτηση του σύγχρονου κράτους δικαίου. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η καθιέρωση διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να σέβεται την επιλογή του προσώπου, να εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας, να διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή του πρόθεση, να λαμβάνει υπ’ όψιν τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα και να μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις. Τη συναίρεση αυτών των ζητουμένων επιδιώκει η παρούσα νομοθετική πρόταση».
Οι βασικοί άξονες της πρότασης νόμου:
Διόρθωση του καταχωρισμένου στην ταυτότητα φύλου μόνο μία φορά, έναντι δύο.
Δικαίωμα χρήσης του νόμου αποκλειστικά για ενήλικες από 18 ετών και άνω.
Διόρθωση σε δύο στάδια στο δικαστήριο και με απαραίτητη προϋπόθεση την αίτηση να συνοδεύει ιατρική γνωμάτευση που θα χορηγείται από τον υπεύθυνο του Ειδικού Ιατρείου Σεξουαλικών Διαταραχών του Κέντρου Ψυχοθεραπειών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, το οποίο μετονομάζεται σε Ειδικό Ιατρείο Έμφυλων.

Η πρόταση νόμου της ΝΔ αναλυτικά:
Άρθρο 1
Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του, και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί μια φορά μόνο να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
Άρθρο 2
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 επ. του ΚΠολΔικ. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από δύο (2) αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις (4) μήνες.
Για την έκδοση της απόφασης απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από δημόσια αρχή, συνοδευόμενη από τα αναγκαία στοιχεία που πιστοποιούν τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας παραγράφου. Για την κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο αίτησης για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται: α) δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, όπου προσδιορίζεται το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγεται και το νέο προσαρμοσμένο επίθετο, β) το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο και να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, γ) το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο και δ) βεβαίωση του ιατρού του επόμενου άρθρου σχετικά με το ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη, ότι το πρόσωπο έλαβε όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της δήλωσής του και ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Κατά τη δεύτερη συζήτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου απαιτείται να προσκομισθεί από τον αιτούντα βεβαίωση του ιατρού του επόμενου άρθρου με την οποία θα πιστοποιείται ότι κατά τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο συζητήσεων παρακολούθησε τον αιτούντα και εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπό (δ) του προηγούμενου εδαφίου.
Άρθρο 3
Οι ιατρικές βεβαιώσεις του προηγούμενου άρθρου χορηγούνται από τον υπεύθυνο του Ειδικού Ιατρείου Σεξουαλικών Διαταραχών του Κέντρου Ψυχοθεραπειών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, το οποίο μετονομάζεται σε Ειδικό Ιατρείο Έμφυλων Ζητημάτων.
Λεπτομέρειες για την ενίσχυση σε υποδομές και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό του Ειδικού Ιατρείου της προηγούμενης παραγράφου, για τα ειδικότερα προσόντα των ειδικών ιατρών ή/και του προσωπικού υποστήριξης, για τη διαδικασία χορήγησης των βεβαιώσεων, για τις εγγυήσεις σεβασμού της προσωπικότητας του αιτούντος και του ιατρικού απορρήτου και για τον τρόπο διασφάλισης των νομίμων προϋποθέσεων για τη χορήγηση της βεβαίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Άρθρο 4
Η καταχώρηση της δικαστικής απόφασης για τη διόρθωση του φύλου γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης.
Η νέα ληξιαρχική πράξη κοινοποιείται με ευθύνη του οικείου Ληξιαρχείου για την ενημέρωση όλων των καταλόγων και αρχείων του δημοσίου.
Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.
Η νέα ληξιαρχική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει στο εξής με τη διαδικασία του παρόντος νόμου.
Άρθρο 5
Ο οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός και ιδιώτης εμπλέκεται στη διαδικασία του παρόντος άρθρου οφείλει καθήκον πλήρους εχεμύθειας.
Πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία του παρόντος άρθρου έχει μόνο πρόσωπο που ζήτησε τη διόρθωση και τρίτος με ιδιαίτερο έννομο συμφέρον κατόπιν έκδοσης εισαγγελικής παραγγελίας προς τούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης Κορυτσάς προκρίνεται για νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

  Newsroom   Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025 20:35 Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος Eurokinissi Η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκ...