Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ Ξύλο και πλαστικές σφαίρες έξω από τα εκλογικά κέντρα

Η «μάχη» της Καταλονίας: Ξύλο και πλαστικές σφαίρες έξω από τα εκλογικά κέντρα

 12:17 Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 - Ανανεώθηκε 13:08Η «μάχη» της Καταλονίας: Ξύλο και πλαστικές σφαίρες έξω από τα εκλογικά κέντρα

Πηγή: REUTERS/Juan Medina


Απίστευτες σκηνές βιαιότητας διαδραματίζονται έξω από εκλογικά κέντρα, όπου ο κόσμος σπεύδει από νωρίς για να ψηφίσει στο, απαγορευμένο από τη Μαδρίτη, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης ενώ, σύμφωνα με το Sky News, χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες για να απομακρύνουν το πλήθος που θέλει απλώς να ψηφίσει. 
Σύμφωνα μάλιστα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία38 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς. 
Οι εικόνες που έρχονται από τα πρακτορεία και από τα social media σοκάρουν: Ηλικιωμένοι άνθρωποι, νέοι, μητέρες με παιδιά σπρώχνονται και τραυματίζονται από τους αστυνομικούς οι οποίοι σπάνε με βαριοπούλες τις πόρτες των εκλογικών κέντρων για να σταματήσουν τη διαδικασία. Ένας αστυνομικός ρίχνει κλωτσιά σε μία νεαρή κοπέλα, ενώ ένας άλλος κλείνει το στόμα σε έναν νεαρό ο οποίος φωνάζει «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» και «Δεν φοβόμαστε», μαζί με τους άλλους συγκεντρωμένους.
Παρά την χρήση βίας από την αστυνομία, σε ολόκληρη την Καταλονία έχουν σχηματιστεί ουρές από ψηφοφόρους που περιμένουν να ψηφίσουν.
 Βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “El Pais,” Αλφόνσο Κονγκοστρίνα δείχνει ψηφοφόρους να έχουν σχηματίσει ουρές για να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα, στο κέντρο της Βαρκελώνης.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία δήλωσε ότι ποσοστό 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά και ζήτησε την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς “γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας".

«Αναγκαστήκαμε να στείλουμε την αστυνομία» λέει η ισπανική κυβέρνηση
Το κύμα αντίδρασης στα social media είναι τεράστιο ενώ η ισπανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη χρήση βίας τονίζει ότι «αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Ένρικ Μίγιο ανέφερε ότι «σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν».
«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», πρόσθεσε.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό, κάτι που αντέκρουσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.
«Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία» είπε.
Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.
Ωστόσο ο Πουτζεμόντ έφτασε στο σημείο και ψήφισε.
2017 10 01T084709Z 370213453 RC1A22A16DB0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA
(Πηγή: Catalan Government/Handout via REUTERS)


Έξω από τα εκλογικά κέντρα κοιμήθηκαν οι Καταλανοί

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου πολλοί Καταλανοί κατασκήνωσαν έξω από σχολεία, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Φωτιά στην Κορινθία: Εντοπίσθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί - Μεγάλη μάχη με τις φλόγες

  Φωτιά στην Κορινθία: Εντοπίσθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί - Μεγάλη μάχη με τις φλόγες Αναμένεται η ταυτοποίηση ώστε να διαπιστωθεί εάν πρ...