Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

«Καταλανική Δημοκρατία» ή οπισθοχώρηση; Ο διχασμός, οι απειλές της Μαδρίτης και ώρα των δύσκολων αποφάσεων

«Καταλανική Δημοκρατία» ή οπισθοχώρηση; Ο διχασμός, οι απειλές της Μαδρίτης και ώρα των δύσκολων αποφάσεων

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
CATALONIA
Εκτύπωση
Μια νέα εβδομάδα αβεβαιότητας ξεκινά την Καταλονία εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της αποπεμφθείσας κυβέρνηση της επαρχίας, η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει με τη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής.
Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλονία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης χθες Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
«Αναμένουμε τι θα κάνει αύριο η κυβέρνηση» του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος μιας ένωσης αυτονομιστών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τότε θα βγούμε για να τους προστατεύσουμε, αν όμως δεν κάνουν τίποτε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.
Ο Πουτζντεμόν αποπέμφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.
«Ο Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της αποπεμφθείσας περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες.
Ωστόσο επισήμως ο Πουτζντεμόν δεν έχει εξουσίες, ενώ η γενική εισαγγελία της Ισπανίας αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα νομική διαδικασία εναντίον του για «στασιασμό».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Πουτζντεμόν να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις απάντησε: «Πιστεύουμε ότι δεν θα διαθέτει τα μέσα για να ηγηθεί μιας παράλληλης κυβέρνησης» και «ελπίζουμε η κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Καταλονία να σεβαστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις εντολές και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα».
Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.
Σε μια συμβολική κίνηση έχει δοθεί εντολή να αποσυρθεί η φρουρά από τα μέλη της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και να αφαιρεθούν τα πορτρέτα του Πουτζντεμόν από τα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, η διοίκηση της οποίας άλλαξε.
Ένας αξιωματούχος μιας αυτονομιστικής οργάνωσης θεωρεί ότι αυτή είναι η αρχή «ενός είδους ψυχολογικού πολέμου». Κάνοντας λόγο για «επιστροφή στην πραγματικότητα», η πηγή αυτή παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί» και να μετατραπεί «σε κυβέρνηση κράτους».
«Μπορεί να πολεμήσει κατά του άρθρου 155 σίγουρα συμβολικά και να δείξει στο (ισπανικό) κράτος ότι είναι αδύναμο στην περιοχή αυτή και ότι δεν μπορεί να μας επιβληθεί 100%», εξήγησε.
Ωστόσο μέσα στο αυτονομιστικό κίνημα, το οποίο κινητοποιείται εδώ και χρόνια πραγματοποιώντας τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις ζητώντας «ανεξαρτησία τώρα», διαφαίνεται μια απογοήτευση.
Η ανεξαρτησία αυτή κηρύχθηκε την Παρασκευή, όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα και αμφισβητήθηκε έντονα χθες στους δρόμους της Βαρκελόνης.
«Η Καταλανική Δημοκρατία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, στο μυαλό μου, ναι», σχολίασε ένας 22χρονος αυτονομιστής στην Βαρκελόνη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος «για κάθε ενέργεια ειρηνικής αντίστασης», κυρίως σε απάντηση σε συλλήψεις.
Οι αυτονομιστές «ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο, έναν σουρεαλιστικό κόσμο», εκτιμά η Σίλβια Αλαρσόν, 35 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...