Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Μαζική διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας

Μαζική διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας UPD

barcelona-630.jpg

AP Photo/Francisco Seco
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλη την Ισπανία πλημμύρισαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης ασκώντας πίεση στην καταλανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας.
Κρατώντας ισπανικές και καταλανικές σημαίες το πλήθος φωνάζει «Μην ξεγελιέστε, η Καταλονία είναι η Ισπανία» και ζητάει να πάει φυλακή ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.
Η κινητοποίηση, την οποία διοργανώνει η Societat Civil Catalana -από τις μεγαλύτερες ομάδες κατά της ανεξαρτησίας στην Καταλονία-, έρχεται μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία και την αυτονόμησή της· δημοψήφισμα, βέβαια, που για τη Μαδρίτη είναι παράνομο.

Ο Πουτζντεμόν έχει υποσχεθεί να προχωρήσει την ανεξαρτησία και αναμένεται την προσεχή Τρίτη να υποβάλει στο τοπικό κοινοβούλιο έκθεση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
Την ίδια ώρα, ο Μαριάνο Ραχόι δεν αποκλείει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος της Ισπανίας, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει εκεί νέες εκλογές.
Συγκεκριμένα, χθες στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.
«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα εάν είναι σύννομο. Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε στην «El Pais».
«Θα ήθελα η απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε και διεμήνυσε ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει «καμιά ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από πλευράς των Καταλανών εθνικιστών. «Ακόμα κι αν γίνει, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε και προέτρεψε τους «μετριοπαθείς» Καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες.

Στην Καταλονία θα παραμείνουν οι επιπλέον 4.000 αστυνομικοί τους οποίους η κυβέρνηση έστειλε πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Όσο για τα ενδεχόμενα να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ή να δεχτεί διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης, ο Ραχόι τα απέκλεισε και τα δύο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου