Σήμερα η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών
Οι αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την προκήρυξη απεργιών αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπου διαπιστώθηκε πως υπάρχουν ζητήματα πολιτικής φύσης που θα πρέπει να αποφασιστούν από τους επικεφαλής των θεσμών και την υπουργό.
Ειδικά το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτεί εφεξής τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία στην Ελλάδα να αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο εάν συμφωνούν προς τούτο το 50% +1 των μελών τους.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι προφανές ότι σε σχέση με το σημερινό καθεστώς (αρκεί η παρουσία του 1/3 των μελών), η προκήρυξη απεργιών θα δυσκολέψει σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα, σε κλάδους εργαζομένων που έχουν μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια, είναι πιθανό να γίνει ανέφικτηστην πράξη η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση και να απαιτείται παρέμβαση του δευτεροβάθμιου ή του τριτοβάθμιου Σωματείου (ΓΣΕΕ).
Ένα ακόμη ζήτημα που είναι προς εξέταση αφορά στο χρόνο κοινοποίησης μιας απεργιακής κινητοποίησης. Οι θεσμοί θέλουν η προειδοποίηση προς τους εργοδότες να αυξηθεί από τις 24 στις 48 ώρες. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να βάλει προϋποθέσεις ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις να επιτρέπεται η προειδοποίηση των 24 ωρών, κάτι που θα γίνεται με έγκριση του υπουργείου Εργασίας.
Λιγότερο ακανθώδη χαρακτηρίζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αιτίες που θα επιτρέπεται να απολυθεί ένας συνδικαλιστής, αλλά και με τη χορήγηση των συνδικαλιστικών αδειών, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί είναι κοντά στο ζήτημα αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου