Οι Βρυξέλλες φοβούνται νέα κρίση στην Ευρώπη λόγω Ισπανίας
Σε νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας η Ευρώπη μετά το Brexit και την Καταλονία
Το χάος που επικράτησε στην Καταλονία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχει πυροδοτήσει φόβους για πολιτική κρίση στην Ισπανία αλλά και στην ΕΕ, ενώ παράλληλα έχει στρέψει τους επενδυτές μακριά από τα ισπανικά περιουσιακά στοιχεία.
Αξιολογώντας το τι σημαίνει το δημοψήφισμα για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας και τη Ευρώπης, αναλυτές εξέδωσαν σήμερα αρκετές προειδοποιήσεις για επερχόμενη κρίση.
«Υπάρχει υψηλή πιθανότητα η Ισπανία να οδεύσει προς νέα κρίση, ιδιαίτερα αν ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, κηρύξει ανεξαρτησία όπως έχει υποσχεθεί να κάνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη βία και πιθανότατα σε παρέμβαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα πιεστούν να αναλάβουν δράση», επεσήμανε ο Hussein Sayed, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην FXTM.
«Οι traders θα πρέπει να παρακολουθούν τα spreads ανάμεσα στις αποδόσεις των ισπανικών και των γερμανικών ομολόγων τις επόμενες λίγες ημέρες. Αν τα spreads διευρυνθούν σημαντικά, οι επενδυτές θα αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά για την έκβαση του δημοψηφίσματος, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω selloff στο ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι εμφανές ακόμη», πρόσθεσε ο αναλυτής.
«Το καταλανικό δημοψήφισμα φαίνεται ότι θα εκκινήσει νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας στην ΕΕ, με τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας να είναι απίθανο να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να ισχυροποιήσουν την αποφασιστικότητα εκείνων που επιζητούν ανεξαρτησία», υπογράμμισε ο Joshua Mahony, αναλυτής αγορών στην IG.
Ο ειδικός τόνισε πως «η Καταλονία είναι η πιο πλούσια ισπανική περιοχή και επομένως είναι λογικό η κεντρική κυβέρνηση να θέλει να καταστείλει οποιαδήποτε διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσχιση από τη χώρα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα έχει πιθανώς επιπτώσεις και αλλού στην Ευρώπη, με τους υποστηρικτές της σκωτικής ανεξαρτησίαςνα παρακολουθούν στενά (τις εξελίξεις)».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, «χώρες με παρόμοια σεπαρατιστικά προβλήματα θα αντιδράσουν στο να κάνει η ΕΕ τυχόν παραχωρήσεις στους Καταλανούς. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος στο ευρώ θα πρέπει να είναι περιορισμένος μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αναμένεται περισσότερη αδυναμία για το ευρώ, που θα βοηθηθεί και από το καλύτερο outlook για το δολάριο».
«Αν και αυτό είναι μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ισπανικής ιστορίας, δεν έχει γίνει ακόμη σημαντικό γεγονός για την χρηματοοικονομική αγορά και η απόδοση του ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε μόνο κατά 10 μονάδες βάσης σήμερα το πρωί, πράγμα που δείχνει πως οι επενδυτές σε ομόλογα δεν ανησυχούν για το δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή», παρατήρησε η Kathleen Brooks, διευθύντρια έρευνας στην City Index.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση για καταλανική ανεξαρτησία και η απόσχιση από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στο νομισματικό μπλοκ θα αγνοείται από τις αγορές απ’ αόριστον».
«Η Καταλονία είναι μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Ισπανίας και σε αυτήν οφείλεται το 20% του ΑΕΠ και το 25% των εξαγωγών της χώρας, και το αδιέξοδο θα μπορούσε να περιπλέξει πάρα πολύ την κατάσταση. Η Ισπανία έχει εμφανίσει ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η ανατάραξη θα μπορούσε να βυθίσει την ανάκαμψη περιπλέκοντας τη δράση της ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Boris Schlossberg της BK Asset Management.
Αναλυτές της Commerzbank επεσήμαναν πως «το αίσθημα για τα spreads με την περιφέρεια θα μπορούσε να υποστεί πισωγύρισμα από την μπερδεμένη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας (…) το σκληροπυρηνικό μέτωπο επιμένει και η αβεβαιότητα θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ότι πιστευόταν προηγούμενα».
«Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε πως διαπραγματεύσεις και όχι περαιτέρω κλιμάκωση θα έρθουν από εδώ και στο εξής (υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα ενδείξεις από την τοπική κυβέρνηση πως θα αποδεχθεί την προσφορά της Μαδρίτης για διαπραγμάτευση)», πρόσθεσαν πάντως.
Τέλος, αναλυτές της Deutsche Bank επισημαίνουν: «Φαίνεται πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα να κηρύξουν ανεξαρτησία μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ραχόι να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό νόμο και να ανακαλέσει την αυτονομία της Καταλονίας. Το λιγότερο, η κυβερνητική μειοψηφία του κ. Ραχόι πρόκειται να δοκιμαστεί σοβαρά από αυτόν τον συνταγματικό εφιάλτη. Το ρεαλιστικό φινάλε είναι διαπραγματεύσεις, συμβιβασμός και ίσως μεταβίβαση περισσότερου χρήματος μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών. Ωστόσο τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις σίγουρα θα είναι πλέον πιο επικίνδυνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου