Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ακροδεξιοί ή Σοσιαλδημοκράτες για τη δεύτερη θέση; LIVE

Ακροδεξιοί ή Σοσιαλδημοκράτες για τη δεύτερη θέση; LIVE

Έκλεισαν οι κάλπες στην Αυστρία και τα exit poll δείχνουν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα με 30,2%.
Ακολουθούν το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (26,8%) και  οι Σοσιαλδημοκράτες (26,3%), που θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση (απόκλιση 2,4% δίνουν τα exit poll).
Σε υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των ψηφοφόρων (79%).
Εν αναμονή των πρώτων αντιδράσεων.

Τα ποσoστά των exit poll σε... έδρες (18:28)

► 57 έδρες για τo Λαϊκό Κόμμα (+10)
► 51 για τους ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (+11)
► 49 για τους Σοσιαλδημοκράτες (-3)
► 9 για τους Πράσινους (-15)
► 9 για το ΝΕΟS
 Η πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι 92 έδρες

Έκλεισαν οι κάλπες - Τι δείχνουν τα exit polls (18:14)

30,2% το Λαϊκό Κόμμα (+6,3%)
26,8% το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (+6,3%)
26,3% οι Σοσιαλδημοκράτες (-0,6%)
4,9% οι Πράσινοι (-7,5%)
5,3 το ΝΕΟS (+0,3%)

Άδειο το αρχηγείο των Σοσιαλδημοκρατών... (17:46)

...δεκαπέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο της κάλπης.

Η πιο «βρώμικη» προεκλογική εκστρατεία (17:08)

Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα να κυβερνούν μαζί για περισσότερα από 10 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά η «σχέση» πήρε την κάτω βόλτα. Ο λόγος, κυρίως ένα σκάνδαλο που έφερε τα δύο κόμματα αντιμέτωπα.
Όπως αποκαλύφθηκε, εξωτερικοί σύμβουλοι, που είχε προσλάβει ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ξεκίνησαν εκστρατεία δυσφήμησης του συντηρητικού ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (και απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών) Σεμπάστιαν Κουρτς.
Σε μια από τις σχετικές ιστοσελίδες στο facebook υπό τον τίτλο «Η αλήθεια για τον Σεμπάστιαν Κουρτς» ο υπουργός Eξωτερικών εμφανιζόταν ως χειραγωγούμενος από τον Αμερικανό επενδυτή Τζορτζ Σόρος, με κρυφό στόχο να ανοίξει τα σύνορα της Αυστρίας σε άλλο ένα κύμα προσφύγων.
Οι σύμβουλοι και το κόμμα διέψευσαν ότι κρύβονται πίσω από αυτή την εκστρατεία κατά του Κουρτς, ωστόσο ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε από τη δική του πλευρά να δωροδοκήσει τους εν λόγω συμβούλους με 100.000 ευρώ για να αλλάξουν στρατόπεδο.
Το μεγαλύτερο θύμα αυτού του σκανδάλου, σχολιάζουν αναλυτές, ήταν τελικά «η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στη δημοκρατία».

«Πολλά είναι πιθανά...» (16:56)

Αυτό δήλωσε προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι δεν εμπιστεύεται και πολύ τις δημοσκοπήσεις.
Ο πρόεδρος εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι υψηλό καθώς, όπως είπε, «το εκλέγειν δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά είναι υποχρέωση».
Στο ερώτημα εάν θα αποδεχόταν τη συμμετοχή τού (ακροδεξιού εθνικιστικού) Κόμματος των Ελευθέρων στη νέα κυβέρνηση, απάντησε πως δίνει «μεγάλο βάρος σε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Οι «κόκκινες» γραμμές των κομμάτων (16:48)

Από τον Μάιο, όταν ο 31χρονος υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ανέλαβε την ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος υιοθετώντας σκληρή ρητορική για τη μετανάστευση, το ποσοστό του OVP κυμαίνεται σταθερά στο 33%.
Αυτή η στροφή ακόμα πιο δεξιά πάνω σε ένα ζήτημα που φαίνεται ότι απασχολεί πάρα πολύ τους Αυστριακούς στέρησε από την ακροδεξιά την πρώτη θέση που είχε κατακτήσει στις δημοσκοπήσεις μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015 και το 2016.
Τώρα το ξενόφοβο, ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων παλεύει για τη δεύτερη θέση με τους Σοσιαλδημοκράτες του Κρίστιαν Κερν. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν επίσης ποσοστό περίπου 5% στο φιλελεύθερο NEOS και στους Πράσινους, αλλά και σε ένα κόμμα που ίδρυσε ο πρώην βουλευτής των Πρασίνων Πίτερ Πιλτς.
Σε ποιες γραμμές θα κινηθούν λοιπόν οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις;
Λαϊκό Κόμμα (OVP)
Ο ηγέτης του OVP, Σεμπ. Κουρτς, είναι αυτός που προκάλεσε στην ουσία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ζητώντας να τερματιστεί η κυβερνητική συνεργασία του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Δεν έχει αποκλείσει καμία μετεκλογική συνεργασία και έχει δηλώσει ότι θα «συνομιλήσει» με όλους εάν το κόμμα του έρθει πρώτο στις κάλπες.
Έχει αποφύγει να θέσει προεκλογικούς όρους δημόσια, αναφέροντας μόνο ότι ο επόμενος εταίρος θα πρέπει να είναι φιλοευρωπαίος και να έχει τη «διάθεση να αλλάξει την Ευρώπη».
Τα σχέδιά του για μείωση του αριθμού των μεταναστών και περικοπές στους φόρους που πληρώνουν οι επιχειρήσεις... συμπίπτουν με αυτά των ακροδεξιών.
Το Λαϊκό Κόμμα θέλει μια πιο «συρρικνωμένη» Ε.Ε. που να επικεντρωθεί στα «βασικά» ζητήματά της, όπως το εμπόριο και την ασφάλεια των εξωτερικών της συνόρων.
Σε αντίθεση με τους ακροδεξιούς, ο Κουρτς υπερασπίζεται μια πιο στενή αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία -όπως λέει- δεν απειλεί την ουδετερότητα της Αυστρίας.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς (αριστερά) με τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν στο κοινοβούλιο. Η σχέση τους ήταν μάλλον... τρικυμιώδης | AP Photo/Ronald Zak
Κόμμα των Ελευθέρων (FPO)
Οι ακροδεξιοί διακηρύσσουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν έχουν τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών. θα ήθελαν και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν επιμένουν σ' αυτό.
Ο ηγέτης τους, Χάιντς Κρίστιαν Στράσε, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με τους Σοσιαλδημοκράτες μέχρι το κόμμα στο τακτικό του συνέδριο να άρει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις συνεργασίες με την ακροδεξιά.
Επίσης έχει δηλώσει ότι θέλει περισσότερα δημοψηφίσματα -δηλαδή «απευθείας δημοκρατία» όπως πρεσβεύουν και οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος- και έχει κάνει μερικά βήματα πίσω από τον άκρατο ευρωσκεπτικισμό του, θέτοντας τώρα ως «κόκκινη γραμμή» του σε σχέση με την άμυνα την ιδέα ενός «ευρωπαϊκού στρατού».
Υποστηρίζει ότι η Αυστρία βρίσκεται «στην καρδιά της Ευρώπης», αλλά θέλει και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. στην περίπτωση που παραδοθούν κι άλλες εξουσίες στις Βρυξέλλες ή εάν προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ένωση.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς Κρίστιαν Στράσε, με τη σύζυγό του σε προεκλογική εκδήλωση | AP Photo/Matthias Schrader
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO)
Υπό τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, το κόμμα έχει άρει την απαγόρευση κυβερνητικής συμμαχίας με τους ακροδεξιούς. Άλλωστε τα δύο κόμματα ήδη συνεργάζονται σε τοπικό επίπεδο σε μια από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας.
Η απαγόρευση έχει αντικατασταθεί από ένα σύμφωνο «αξιών» που θέτει ως προαπαιτούμενα για πιθανή συνεργασία αρχές όπως οι φιλο-ευρωπαϊκές θέσεις και η ισότητα των δύο φύλων.
Ο Κερν έχει υποστηρίξει ακόμα ότι για να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες το Κόμμα των Ελευθέρων θα πρέπει να εγκαταλείψει την ακροδεξιά ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ανήκει και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη προεκλογική τηλεμαχία ο Κερν υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα απέχουν πολύ το ένα από το άλλο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρ μιας πιο στενής ευρωπαϊκής σχέσης σε θέματα όπως οικονομικά, νομισματικά και κοινωνικά.

SZ: Ο Στράσε και οι σχέσεις του με τους νεοναζί (16:29)

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που δημοσίευσε πρόσφατα αποκαλυπτικό βιογραφικό για το παρελθόν του ακροδεξιού πολιτικού, ο Στράσε μπορεί να γίνει «ο πρώτος πολιτικός με ιστορία σχέσεων με τους νεοναζί» που ενδέχεται να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση.
Στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες (όπως αυτή από την εκπαίδευση σε camp σε δάσος στη νότια περιφέρεια της Καρινθίας) και συνθέτει την εμπλοκή του Στράσε με ομάδες νεοναζί καταλήγοντας ότι τόσο ο Στράσε όσο και η μητέρα του αποφεύγουν να απαντούν σε ενοχλητικές ερωτήσεις.
Το 2007 όμως, όταν είχαν αρχίσει να αποκαλύπτονται διάφορα για το παρελθόν του Στράσε, μιλώντας στη Zeitung Kurier η Μάριον Στράσε είχε πει κλαίγοντας ότι ο γιος της δεν είναι πλέον αυτός που ήταν και ότι «στην καρδιά του έχει μετανιώσει».

Οι βασικοί παίκτες (16:19)

› Σεμπάστιαν Κουρτς (Λαϊκό Κόμμα)
Ο 31χρονος υπουργός Εξωτερικών, που αναμένεται να οδηγήσει το κόμμα του στη νίκη, έχει αποφύγει προς το παρόν να δεσμευτεί για οτιδήποτε, παρά μόνο ότι θα συνομιλήσει με όλες τις πλευρές μετά τις εκλογές.
Η προεκλογική του εκστρατεία κινήθηκε γύρω από υποσχέσεις για τερματισμό της τακτικής των συμβιβασμών μεταξύ των κεντρώων συνασπισμών με τους Σοσιαλδημοκράτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απλώσει το χέρι στους ακροδεξιούς.
Άφησε όμως παράθυρα ανοιχτά... Είπε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει και «επανασύνδεση» με τους Σοσιαλδημοκράτες εάν βεβαίως φύγει ο νυν επικεφαλής Κρίστιαν Κερν.
Ο Κουρτς δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στο νυν υπουργό Άμυνας, Σοσιαλδημοκράτη Χανς Πέτερ Ντόσκοζιλ.
› Κρίστιαν Κερν (Σοσιαλδημοκράτες)
Ο πρώην επικεφαλής των εθνικών σιδηροδρόμων είναι καγκελάριος για λιγότερο από 18 μήνες και ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου δυσφήμησης με πρωταγωνιστή έναν σύμβουλο του κόμματός του, τον οποίο προσέλαβε ο ίδιος. Ένα κακό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες θα θέσει και τον ίδιο σε κίνδυνο.
Αυτός και ο Κουρτς μετά βίας κρύβουν την απέχθεια που έχει ο ένας για τον άλλον, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να συνεργαστούν στο μέλλον.
Αντίθετα με τον ακροδεξιό ηγέτη Χάιντς Κρίστιαν Στράσε, είχε μερικές εγκάρδιες αντιπαραθέσεις σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ, παρ' όλο που έχει υπογραμμίσει ότι τα δύο κόμματα τα χωρίζει... η άβυσσος.
Αριστερά, ο σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν με τη σύζυγό του και δεξιά ο υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς με τη σύντροφό του
› Χάιντς Κρίστιαν Στράσε (Κόμμα των Ελευθέρων)
Ο πτυχιούχος οδοντοτεχνίτης που είναι επικεφαλής της ακροδεξιάς για περισσότερο από μια δεκαετία εμφάνισε μια ασυνήθιστα χαλαρή εικόνα σ' αυτές τις εκλογές και θεωρείται το πρόσωπο-κλειδί για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Έχει επαινέσει τον Σοσιαλδημοκράτη Κερν για την ανοιχτή στάση του στις επαφές με το FPO και έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα μετεκλογικά ενδεχόμενα πατώντας σε δύο βάρκες: έχει καταφερθεί κατά της μετανάστευσης αλλά έχει ζητήσει και «κοινωνική δικαιοσύνη», ένα από τα βασικά προεκλογικά σημεία της κεντροαριστεράς.
Ο συντηρητικός Κουρτς έχει κατηγορήσει ακροδεξιούς και Σοσιαλδημοκράτες ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές για σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά ο Στράσε, που ανυπομονεί να γίνει αντικαγκελάριος, είναι μάλλον απίθανο να έχει δεσμευτεί στο οτιδήποτε εάν δεν έχει αποσπάσει πραγματικές υποχωρήσεις από τους μελλοντικούς εταίρους του.
› Χανς Πέτερ Ντόσκοζιλ (υπουργός Αμυνας, Σοσιαλδημοκράτης)
Ο Ντόσκοζιλ μπήκε στο πολιτικό κάδρο όταν το 2015 ως περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγάλη προσφυγική κρίση στη χώρα του.
Σύντομα διορίστηκε στο υπουργείο Άμυνας και έγινε ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης των Σοσιαλδημοκρατών. Κράτησε σκληρή στάση στο θέμα της ασφάλειας των αυστριακών συνόρων πυροδοτώντας διπλωματικούς καβγάδες με τη γειτονική Ιταλία, αλλά «κερδίζοντας» την εκτίμηση και του Κουρτς και του ακροδεξιού Στράσε.
Κατάγεται από την ανατολική επαρχία Burgenland, όπου σε τοπικό επίπεδο Σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιοί μοιράζονται την εξουσία. Θεωρείται από τους ισχυρούς δελφίνους για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών εάν τεθεί θέμα παραίτησης του Κερν, παρότι θα βρει ισχυρή αντίσταση από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος που συσπειρώνεται στο αρχηγείο του SPO στην «Κόκκινη Βιέννη».

«Η ακροδεξιά... έχει λύση για όλα» (16:07)

«Θα το πω εγώ για εσάς» είναι ο τίτλος του προεκλογικού βίντεο του Κόμματος της Ελευθέρων, στο οποίο ο ηγέτης του κόμματος εμφανίζεται ως... η λύση για τα πάντα: από το να βοηθήσει μια νεαρή κοπέλα να χωρίσει με τον φίλο της, να δώσει τη λύση σε έναν υπάλληλο που ζητάει αύξηση από το αφεντικό του μέχρι να εκφράσει την απέχθεια δύο φιλότεχνων για τη μοντέρνα τέχνη.
«Θα το πω εγώ για εσάς» υπόσχεται ο Στράσε.

«Heil Hitler, Heinz-Christian!» (15:58)

O ακροδεξιός Χάιντς Κρίστιαν Στράσε συνοδεύει τη μητέρα του στην κάλπη
Έτσι προσφώνησε τον ακροδεξιό ηγέτη, Χάιντς Κρίστιαν Στράσε, οπαδός του κόμματός του όταν πήγε να ψηφίσει. Ο άνδρας απομακρύνθηκε στη συνέχεια από τους άνδρες ασφαλείας. 

Προεδρικό «όχι» σε ακροδεξιά πόστα; (15:54)

Το επόμενο βήμα μετά τις κάλπες θα είναι η συγκρότηση μιας συμμαχίας που θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη πενταετία. Αυτή η διαδικασία (όπως και στη γειτονική Γερμανία) μπορεί να κρατήσει εβδομάδες.
Το 2013, για παράδειγμα, οι εκλογές έγιναν στις 29 Σεπτεμβρίου και η νέα κυβέρνηση ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις 16 Δεκεμβρίου. Η νέα Βουλή θα συνεδριάσει μέσα σε 30 ημέρες από τις εκλογές και θα αποτελείται από 183 έδρες συνολικά.
Ο καταμερισμός εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το απαιτούμενο όριο του 4% για να μπουν στη Βουλή ή να κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στην απευθείας ψηφοφορία στις περιφέρειες.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν (που προέρχεται από τους Πράσινους), εκτός του ότι θα χρήσει τον επόμενο καγκελάριο, έχει το δικαίωμα να απορρίψει τις επιλογές του για τα υπουργικά αξιώματα εάν κρίνει «ακατάλληλους» τους υποψηφίους.
Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν | AP Photo/Ronald Zak
Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ακροδεξιοί συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και θελήσουν να προωθήσουν τους πιο ακραίους σε υπουργικά πόστα, ο πρόεδρος πιθανότητα θα πει «όχι».

Πρώτα η ψήφος, μετά το tweet (15:44)

«Είναι μια απόφαση για την κατεύθυνση που θα πάρει η Αυστρία. Για όλους εμάς» έγραψε στο twitter o ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγο αφότου ψήφισε.

Ποιος θα κερδίσει; (15:40)

Όλα δείχνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς θα καταλάβει την πρώτη θέση. Άλλωστε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στο Λαϊκό Κόμμα 33%, στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων 27% και στους Σοσιαλδημοκράτες 23%.
Επομένως κανένα από τα τρία κόμματα δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική να αποκτήσει πλειοψηφία και να κυβερνήσει χωρίς... δεκανίκι.
Από τη στιγμή που το Λαϊκό Κόμμα προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, θα είναι και αυτό που θα πάρει πρώτο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν έχει δηλώσει ότι εάν δεν κερδίσει τις εκλογές θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Επομένως το Λαϊκό Κόμμα είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς - μια συμμαχία που φαίνεται να προτιμά το 40% των Αυστριακών.

Το διακύβευμα (15:21)

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλέχνερ παραιτήθηκε τον Μάιο πυροδοτώντας εξελίξεις, που οδήγησαν τελικά στην ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον νεαρό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος με τη σειρά του αποφάσισε να αποσύρει το κόμμα από τον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλώντας την κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η ανησυχία πολλών στην Ευρώπη ήταν και είναι ότι έτσι θα έχει την ευκαιρία το ακροδεξιό FPÖ, υπό τον Χάινζ Κρίστιαν Στράσε, να αυξήσει τη δύναμή του -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται πλέον στο 27%- και να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα.
Δεδομένου ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα -ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε το Λαϊκό Κόμμα- θέλουν να συμμετάσχουν ξανά σε έναν μεγάλο συνασπισμό, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας είναι ο πλέον πιθανός εναλλακτικός εταίρος για όποιο από τα άλλα δύο κόμματα είναι πρόθυμα να κυβερνήσουν μαζί του. 

Ποια είναι τα βασικά κόμματα (15:15)

➫ το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPÖ) και οι σύμμαχοί του υπό τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν
➫ το συντηρητικό Λαικό Κόμμα (ÖVP), υπό τον 31χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
Τα δυο κόμματα έχουν κυβερνήσει μαζί για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά η σχέση «χάλασε» με αφορμή ένα σκάνδαλο και την εκτόξευση κατηγοριών εναντίον αλλήλων σχεδόν για τα... πάντα, από κατασκοπία μέχρι υποκίνηση σε ρατσιστική βία.
➫ το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία έχει καλές πιθανότητες να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.
➫ στα κορυφαία πέντε κόμματα συμπεριλαμβάνονται το φιλελεύθερο NEOS και οι Πράσινοι.
Από αριστερά: Χανς Κρίστιαν Στράσε (Κόμμα Ελευθερίας), Κρίστιαν Κερν (Σοσιαλδημοκράτες) και Σεμπάστιαν Κουρτς (Λαϊκό Κόμμα)
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 εκ των 183 εδρών, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Οι εκλογές σε αριθμούς (15:12)

6,4 εκατ. Αυστριακοί καλούνται στις κάλπες, από την ηλικία των 16 ετών, για να εκλέξουν, από συνολικά 10 υποψήφια κόμματα, τα 183 μέλη της κάτω και άνω Βουλής -δηλαδή το λεγόμενο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο- για τα επόμενα χρόνια.
Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Η συμμετοχή το 2008 ήταν 78,8% και το 2013 75%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιμένει ο Ε.Μακρόν: «Εάν ο Ζελένσκι μας το ζητήσει τότε στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη 02.05.2024 | 20:50

  Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν  για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία  ρισκάροντας μια ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ρω...