Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κανένα θέμα για την κυβερνητική συνοχή - Προώθηση συνολικής λύσης για το Σκοπιανό

Κανένα θέμα για την κυβερνητική συνοχή - Προώθηση συνολικής λύσης για το Σκοπιανό
Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Οριστικό τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής αστάθειας έβαλε χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος λέγοντας ξεκάθαρα πως πρόκειται να εξαντλήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική θητεία.

Διαβάστε επίσης

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως «όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».
Επιπλέον, οι σαφείς διαψεύσεις από κ. Θεοδωράκη και Κίνημα Αλλαγήςβάζουν φρένο στα σενάρια περί αλλαγής κυβερνητικού εταίρου.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατέστησε σαφές πως η απομόνωση αφορά στην πραγματικότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βασίλη Λεβέντη αφού καταγράφεται σύγκλιση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του CNN Greece.
O κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη ΕΡΤ, η κυβέρνηση πρόκειται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να καταθέσει προτάσεις για τη σύναψη ενός συμφώνου με την πΓΔΜ. Αυτό το σύμφωνο θα περιλαμβάνει σημεία για το όνομα, τον αλυτρωτισμό και μια θετική ατζέντα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ξεκάθαρα ο κ. Κοτζιάς, είπε πως θα επιμείνει σε μια λύση πακέτο και όχι σε «σαλαμοποίηση» του ζητήματος. 
Σημείο «αγκάθι» αποτελεί το αίτημα για αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, στο οποίο καταγράφονται αλυτρωτικές θέσεις, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά. Όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στο Νταβός, η αλλαγή του Συντάγματος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση αφού δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Δεν πέρασε απαρατήρητη από την κυβέρνηση η παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι, μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η γειτονική χώρα έκανε 32 αλλαγές στο Σύνταγμά της και μέσα από αυτή τη συμφωνία διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις από γειτονικές χώρες, γεγονός που κατοχυρώνει την Ελλάδα. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως «την Ελλάδα όμως την κατοχυρώνουν έναντι τυχόν αλυτρωτικών διατυπώσεων οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όχι οι κανόνες του συνταγματικού δικαίου της πΓΔΜ». 

Επίσκεψη Νίμιτς

Κατά την διάρκεια των σημερινών επαφών με τον κ. Νίμιτς, θα εξεταστούν οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προς την Αθήνα και τα Σκόπια, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στους πρέσβεις των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες –μια θέση που έχει εκφράσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους ο Τραμπ με τους ΛΟΑΤΚΙ: «Μετά την ορκωμοσία μου θα σταματήσει το παραλήρημα των τρανσέξουαλ»

  Θα υπογράψω διατάγματα για τον τερματισμό του σεξουαλικού ακρωτηριασμού παιδιών, τον αποκλεισμό των τρανς από τον στρατό, το Δημοτικό, το ...