Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ξαναξεκινά η «πολιτική των κανονιοφόρων» στην ΑΟΖ - Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στο «3»

Ξαναξεκινά η «πολιτική των κανονιοφόρων» στην ΑΟΖ - Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στο «3»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 13.02.2018 | 18:31
Πρώτη δημοσίευση: 13.02.2018 | 17:14

 

- Μετά και από το σημερινό παραλήρημα Ερντογάν αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο η Ιταλία κινητοποιείται
- Σύμφωνα με την Republica φρεγάτα που συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή «Sea Guardian» αποσπάσθηκε για την ΑΟΖ
- Την ίδια ώρα το Saipem 12000 παραμένει εγκλωβισμένο λόγω των τουρκικών ελιγμών στην περιοχή
- Η Ιταλία φαίνεται να κινείται στα γαλλικά πρότυπα, όταν είχαν αποσταλεί φρεγάτες στο "11" που ελλιμενίστηκαν στη Λάρνακα
- Ιταλική διπλωματική πηγή δηλώνει άγνοια για την φρεγάτα, ενώ αναφέρεται σε προσπάθειες από πολλές χώρες να αποσοβηθεί η κλιμακούμενη ένταση

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας republica, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωσης της Ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με το γεγονός, ούτε και έχει επιβεβαιωθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ιταλία ουσιαστικά πλέον λειτουργεί στα πρότυπα που εφάρμοσε και η Γαλλία, η οποία απέσπασε δύο φρεγάτες της από την διεθνή αποστολή για τον Λίβανο UNIFIL, τις οποίες και απέστειλε να περιφρουρήσουν το γεωτρύπανο της Total στις αρχές Ιουλίου του 2017 στο τεμάχιο "11", όπου οι Τούρκοι επεδείκνυαν προκλητική κινητικότητα.

Ιταλική διπλωματική πηγή: Σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίεςΕπί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ιταλική διπλωματική πηγή, η οποία κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επεσήμανε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

’Ολες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή Κυβέρνηση, σημείωσε η ίδια πηγή. Ερωτηθείσα για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε πως όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», σημειώνοντας, παράλληλα, πως «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».

Υπογράμμισε ακόμη πως είναι σημαντικό να αφεθούν οι Κυβερνήσεις να εργαστούν, προσθέτοντας πως «είναι μια πολύ περίπλοκη και ευαίσθητη κατάσταση».

Σημείωσε πως αυτό που υφίσταται είναι η NAVTEX της Τουρκίας, η οποία δεν επιτρέπει τις δραστηριότητες σε ένα μεγάλο τμήμα της θάλασσας, περιλαμβανομένης της περιοχής στην οποία κατευθύνεται το SAIPEM 12000.

Εξάλλου διπλωματική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει επίσημα τις κινήσεις που γίνονται από ιταλικής πλευράς, αλλά δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν
Ό,τι είναι για την Τουρκία το Άφριν, το ίδιο είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι “η δική τους παλληκαριά είναι μέχρι να δουν τον τον τουρκικό στρατό”.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, “να μην νομίζουν ότι διαφεύγει της προσοχής μας η έρευνα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις βραχονησίδες του Αιγαίου".

Συνεχίζοντας είπε ότι "προειδοποιούμε από εδώ αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος λογαριασμούς. Όπως χαλάσαμε με την Επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη και τώρα με την Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας τα σχέδια εκείνων που κάνουν λάθος λογαριασμούς στα νότια σύνορά μας θα χαλάσουμε και τα σχέδια εκείνων. Ό,τι είναι για μας το Άφριν είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι το μόνο που θα γίνει είναι “να μειωθούν οι δραστηριότητές τους, να φτάσουν σε σημείο εξευτελιστικό”, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία θα διαφυλάξει τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο”.

“Συνιστούμε στις ξένες εταιρείες που κάνουν δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κύπρου να μην γίνονται εργαλείο της σε υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια και τη δύναμή τους εμπιστευόμενες την ε/κ πλευρά. Η δική τους παλληκαριά είναι μέχρι να δουν τον στρατό μας, τα πλοία μας, τα αεροσκάφη μας. Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι αυτή η δουλειά δεν γίνεται μυστικά με τράβηγμα φωτογραφιών βράχων από μακριά, με συμφωνίες που δεν έχουν καμιά ισχύ και με μεταφορά γεωτρυπάνων στην περιοχή”, ανέφερε.

Με αρμοδιότητα επέμβασης ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Α. Μεσόγειο και Αιγαίο

Με αρμοδιότητα να κάνει επέμβαση αν χρειαστεί, βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

“Τα πολεμικά μας πλοία, οι αεροπορικές δυνάμεις μας και οι άλλες δυνάμεις ασφαλείας μας, ακολουθούν στενά αυτήν τη στιγμή τις εξελίξεις στην περιοχή, με αρμοδιότητα να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση χρειαστεί”, είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ. Βορίδης: Έχει και υποχρεώσεις η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική στρατηγική των χωρών Βαλκανίων

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 13:33:08 /   Τελευταία Ενημέρωση: 18:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η Ελλάδα έχει μία συνεπή θέση, υποστηρίζει τη...