Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

«Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα δωροδοκίας και ξεπλύματος»

«Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα δωροδοκίας και ξεπλύματος»

kontonis-630.jpg

Σταύρος Κοντονής(AP Photo/Yorgos Karahalis
Λίγο πριν η ογκώδης δικογραφία της δυσώδους υπόθεσης της Novartis διαβιβαστεί στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε στην ΕΡΤ για τις προεκτάσεις ενός τεράστιου σκανδάλου και απάντησε σε όσους κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Ο Σταύρος Κοντονής επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο που ξεπερνάει και εκείνο της Siemens όσον αφορά και τον αριθμό των εμπλεκομένων αλλά και την απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία -όπως είπε- εκτιμώνται τουλάχιστον σε 25 δισ. ευρώ.
Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στο ηθικό σκέλος της υπόθεσης λέγοντας: «Κάποιοι πλούτιζαν όταν φτωχοί άνθρωποι του λαού μας δεν είχαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους».
Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δικογραφία, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων που έχουν να κάνουν με τα αδικήματα παράνομης τιμολόγησης φαρμάκων, απιστίας, δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Από αυτά -διευκρίνισε- υπάρχει θέμα παραγραφής για τα αδικήματα που δεν είναι διαρκή (π.χ. απιστία) και όχι για τα υπόλοιπα.
Απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον ίδιο για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός ανέβασε τους τόνους:
«Ντροπή τους. Είναι οι ίδιοι που έκαναν ύμνους στη Δικαιοσύνη πριν από λίγο καιρό και τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Είναι αποκλειστικά ενέργεια της Δικαιοσύνης, η οποία μίλησε με την έρευνά της. Η Δικαιοσύνη δεν ρίχνει λάσπη, αποδίδει ευθύνες».
Για την κριτική που ασκήθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, κυρίως από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Κοντονής τόνισε: «Ο κ. Γεωργιάδης να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, τα πράγματα γι' αυτόν μπορεί να είναι λίγο δύσκολα τις επόμενες μέρες (...) Επί μία εβδομάδα βλέπαμε δημοσιεύματα ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται, δεν είναι λογικό να ρωτήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αν ολοκληρώνεται η διαδικασία;»
«Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση σε τίποτα. Γιατί ανησυχεί η Δεξιά; Αν ανησυχεί επειδή το μισό υπουργικό συμβούλιο του κ. Σαμαρά εμφανίζεται εμπλεκόμενο στις μαρτυρικές καταθέσεις, δικαίως ανησυχεί», είπε επίσης και διερωτήθηκε: «Σε τι βαθμό θα φτάσει η γελοιοποίηση της Ν.Δ.;»
Χαρακτήρισε, τέλος, καθ' όλα νόμιμη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς, όπως προβλέπεται, η δικογραφία διαβιβάστηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις 12 το μεσημέρι θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια, εξήγησε, όποιος βουλευτής το επιθυμεί μπορεί να λάβει γνώση της δικογραφίας. ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου