Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας: Οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο υπονομεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις [Βίντεο]

Πήραμε ισχυρή στήριξη»

Τσίπρας: Οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο υπονομεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις [Βίντεο]

Τσίπρας: Οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο υπονομεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις [Βίντεο]
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Η στήριξη των ηγετών της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ήταν ουσιαστική, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες μετά τη άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με Αθήνα και Λευκωσία να ζητούν ξεκάθαρη θέση από την ΕΕ, κατέστη σαφές -όπως φαίνεται και από τη δήλωση Τουσκ- ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών και χωρίς απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα.

Αιχμηρό και ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού και προς την ΠΓΔΜ, θέμα που όπως είπε συζήτησε εκτενώς με την Φ.Μογκερίνι. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για μόνιμη, σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη γειτονική χώρα και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό απαιτεί και συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα πως «αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, αυτοί δεν είμαστε εμείς», ενώ σχολιάζοντας τις στενές επαφές τελευταία της ΠΓΔΜ με την Τουρκία, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα.

«Κόκκινη γραμμή για την ΕΕ ο σεβασμός διεθνούς δικαίου»

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος», σημειώνοντας πως η ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επίσης, ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

«Ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου αλλά υπάρχουν όρια»

«Το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «εμείς θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

«Η ευρωπαική προοπτική της ΠΓΔΜ περνάει από την Αθήνα»

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια, δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους» είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι' αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως «ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς».

«Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θα αναζητήσουμε την ευρύτερη συναίνεση για ΠΓΔΜ»

Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε, δε, ότι αν φτάσουμε στην προοπτική λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...