Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τα (μέχρι τώρα) δεδομένα στην υπόθεση Novartis

Τα (μέχρι τώρα) δεδομένα στην υπόθεση Novartis

novartis-630.jpg

ΕUROKINISSI
Σε όλες τις συναφείς υποθέσεις υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, εκτιμήσεις και κρίσεις. Είναι όμως αναγκαίο για όσους σέβονται στοιχειωδώς την ενημέρωση των πολιτών τα αντικειμενικά δεδομένα να γίνονται γνωστά και στη συνέχεια να ακολουθούν η ερμηνεία, η δίκη προθέσεων, οι πιθανολογούμενες σκοπιμότητες και οι κατηγορίες κατά δικαστών και μαρτύρων.
Πολύ περισσότερο όταν σε παρόμοιες υποθέσεις εμπλέκονται -έστω και με απλές ενδείξεις- κυβερνητικοί παράγοντες που ήδη διαφοροποιούνται από τον κάθε απλό πολίτη λόγω του νόμου περί (μη) ευθύνης υπουργών.
Πολύ περισσότερο όταν μέσα σε δεκαετίες διαπλοκής και διαφθοράς (η Ελλάδα κατέχει από τις πρώτες θέσεις στη λίστα) χάθηκαν δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος, η χώρα βρέθηκε στον πάτο και οι κυβερνητικοί παράγοντες στο απυρόβλητο με ένα... δείγμα μόνο δύο-τριών εξαιρέσεων.  
Συγκεκριμένα:
1. Παράνομος χρηματισμός
Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχει ήδη πληρώσει η εταιρεία μέσω διακανονισμών σε άλλες χώρες για αθέμιτους τρόπους προώθησης προϊόντων με παράνομες μεθόδους και χρηματισμό είναι γεγονός που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ούτε για το ότι οι υψηλές κοστολογήσεις φαρμάκων που ξεκινούσαν από την Ελλάδα είχαν αντίκτυπο και στις τιμές που διαμορφώθηκαν στις άλλες χώρες και ειδικά στην Ε.Ε.
2. Τα δύο σκέλη του σκανδάλου
Α) Η τεράστια ζημιά του ελληνικού δημοσίου (3 δισ.). Ο τρόπος της τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα που «έδινε τον τόνο» σε υπερκοστολογήσεις και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες περνούσε μέσα από τις κατάλληλες υπουργικές αποφάσεις και μέσα από τις στενές σχέσεις υπουργείων, συμβούλων και παραγόντων της εταιρείας.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς αλλά και τις οικονομικές υπηρεσίες ελέγχου, υπάρχουν εξαφανισμένα έγγραφα, παραποιημένες γνωματεύσεις του ΕΟΦ, διορισμοί υπηρεσιακών παραγόντων σε ασυμβίβαστες θέσεις (π.χ. εισηγητές τιμών σε επιτροπές και παράλληλα σύμβουλοι υπουργείων Υγείας).
Σ' αυτό το σκέλος της υπόθεσης εμπλέκονται και οι όποιοι πολιτικοί θα ελεγχθούν τόσο για τις «διευκολύνσεις» στις τιμές όσο και για πιθανή δωροδοκία και «βρόμικο» χρήμα. Αυτός είναι και ο λόγος που επέβαλε στους εισαγγελείς, με αφορμή καταθέσεις και στοιχεία για πρώην κυβερνητικούς παράγοντες, να στείλουν το συγκεκριμένο σκέλος της δικογραφίας στη Βουλή. 
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών μπορεί να καλύπτει ως παραγεγραμμένα κάποια κακουργήματα, αλλά δεν τα καλύπτει όλα και σίγουρα δεν καλύπτει τίποτα σε ηθικό επίπεδο. 
Β) Η διατεταγμένη και με το αζημίωτο υπηρεσία χιλιάδων γιατρών, καθηγητών και δημοσιογράφων που συνταγογραφούσαν, έκαναν έρευνες ή απλώς εξυμνούσαν τα φάρμακα της συγκεκριμένης (και όχι μόνο) εταιρείας αφού πρώτα πανικόβαλλαν το κοινό με διάφορες «επελάσεις» επιδημιών και ασθενειών. Αυτό το σκέλος είναι αποκλειστικά στα χέρια της δικαιοσύνης και της συνεχιζόμενης έρευνας.
3. Οι έξι προστατευόμενοι
Α) Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα είναι τρεις και σύμφωνα με τους εισαγγελείς έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο του 2001 και όπως αυτό τροποποιήθηκε το 2014. Όσοι διαβάσουν τον νόμο θα διαπιστώσουν πότε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα να παρέμβει αν κρίνει ότι δεν δικαιολογείται το καθεστώς ασυλίας.
Ο θεσμός σε όλες τις χώρες προφυλάσσει κρίσιμους μάρτυρες, ευάλωτους σε πιέσεις και απειλές ακόμα και κατά της ζωής τους. Όπως και στις προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις οι μάρτυρες θα μπορούν να καταθέσουν στοιχεία και αποδείξεις από άλλο χώρο και χωρίς να φαίνονται.
Σύμφωνα με τον νόμο, κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να καταθέσουν επώνυμα αν βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε περιεχόμενο στον νόμο για καθεστώς προστασίας. Εκείνο που είναι στην κρίση εισαγγελέων και δικαστών είναι η αξιοπιστία και επίσης με βάση τον νόμο, μόνη μία μαρτυρία προστατευόμενου δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία καταδίκης.
Β) Οι προστατευόμενοι μάρτυρες (που κανονικά θα ήταν κατηγορούμενοι) που έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ είναι επίσης τρεις και αυτοί όντως προστατεύονται και φυσικά και αυτοί θα καταθέσουν και θα εξεταστούν σε δικαστήριο ή και στη Βουλή με τους όρους που προβλέπονται από τον νόμο στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία παρέχει κάθε δυνατότητα για να γίνει αυτό.
4. Οι κατηγορούμενοι
Το επιχείρημα ότι δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν βασικοί κατηγορούμενοι είναι έωλο δεδομένου ότι η δικογραφία σχηματίζεται ακόμα και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ο λόγος που δόθηκε ένα κομμάτι στη Βουλή και κατά συνέπεια στη δημοσιότητα είναι ότι «σκόνταψαν» οι δικαστές σε εμπλοκή πολιτικών. Ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν αυτό.
Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να απολογηθούν μόλις φτάσει η ώρα εκείνη και προς το παρόν επιβάλλεται σε όσους επιβάλλεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...