Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η υπόθεση Κατσίκη ανέδειξε σοβαρά προβλήματα συνεννόησης Κυβερνητική Βαβέλ για τα κρίσιμα εθνικά θέματα

Η υπόθεση Κατσίκη ανέδειξε σοβαρά προβλήματα συνεννόησης

Κυβερνητική Βαβέλ για τα κρίσιμα εθνικά θέματα

Κυβερνητική Βαβέλ για τα κρίσιμα εθνικά θέματα
Βασίλης Σ. Κανέλλης
H απαράδεκτη δήλωση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη και να γίνει ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βάζει φωτιά στο πολιτικό τοπίο.

Όχι μόνο γιατί προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις όλων των κομμάτων, αποδοκιμασία του ιδίου από το κόμμα του και προσπάθεια στη συνέχεια να τα «μαζέψει». Αλλά γιατί ανέδειξε για ακόμη μια φορά την τη Βαβέλ που επικρατεί εντός της συγκυβέρνησης στα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Ανέδειξε την ευκολία με την οποία προσεγγίζονται καυτά ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και η ίδια η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η προστασία των θεσμών.

Ο κ. Κατσίκης δεν εξέφρασε απλά μια προσωπική άποψη, όπως θέλησε στη συνέχεια να την παρουσιάσει. Είπε αυτό που λένε κι άλλοι εντός της κυβέρνησης, στα κρυφά καθώς δεν τολμούν να μιλήσουν ανοικτά.

Τη χειρότερη ώρα


H δήλωση περί παράκαμψης της ελληνικής και της τουρκικής δικαιοσύνης ώστε να ανταλλαγούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ήρθε στη χειρότερη ώρα. Γι’ αυτό και επρόκειτο για τεράστια γκάφα που όσο κι αν μαζεύτηκε, προκάλεσε μεγάλη αρνητική εντύπωση. Σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Κατσίκη ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξομοίωσε τους Τούρκους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα με τους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν και τελικώς κρατούνται παράνομα σχεδόν ένα μήνα. Ο Σουλτάνος είναι φανερό ότι θέλει να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα ανταλλαγής, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εξομοιώσει τις δύο περιπτώσεις.

Ούτε βεβαίως να παρακαμφθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε ένα κράτος δικαίου. Στην Τουρκία, με τους ελεγχόμενους δικαστές ίσως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, έστω κι αν ο Τούρκος πρόεδρος ορκίζεται στην ανεξαρτησία της και παραπέμπει στην απόφαση των δικαστών, όποτε αυτή εκδοθεί.
Η κίνηση Κατσίκη ανέδειξε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και τις διφορούμενες απόψεις που έχουν βουλευτές και μέλη της ίδιας κυβέρνησης για τόσο σοβαρά θέματα.

Δεν ξεχνά κανείς ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες ο Πάνος Καμμένος μίλησε για πρώτη φορά για «ομήρους», χαρακτηρίζοντας έτσι τους Ελληνες στρατιωτικούς που είναι στην Αδριανούπολη. Και στη χθεσινή συνέντευξή του υποστήριξε το ίδιο αλλά και όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ συμφωνούν με την άποψη αυτή.

Εκ διαμέτρου αντίθετοι τόνοι


Όμως, ουδέποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν τον χαρακτηρισμό «όμηροι» ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, είχε χαρακτηρίσει «υπερτροφικό» τον λόγο του Πάνου Καμμένου.

Κι ενώ στην κυβέρνηση επέλεγαν τους χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, στους ΑΝΕΛ ύψωναν και συνεχίζουν να υψώνουν τη σημαία του υπέρμετρου πατριωτισμού, χάριν της πολιτικής τους επιβίωσης βεβαίως, αλλά προκαλώντας γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αλαλούμ στα εθνικά θέματα, όχι μόνο λόγω των διαφορετικών απόψεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα τους χαμηλούς τόνους προς την Τουρκία ακολούθησαν οι επικοινωνιακού τύπου χειρισμοί, όπως η σημερινή, ξαφνική άσκηση ετοιμότητας μεγάλου βεληνεκούς, των ειδικών δυνάμεων.

Ή ακόμη και οι λανθασμένοι πανηγυρισμοί, έστω και συγκρατημένα, μετά τη Σύνοδο της Βάρνας.
Από την κυβέρνηση μέχρι χθες το πρωί διέρρεαν ότι η Ευρώπη έτριξε τα δόντια στον Τσίπρα κι ότι θα έχουμε ευνοϊκές εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων. Ηρθε όμως ο Τούρκος δικαστής να βάλει ταφόπλακα στις ελπίδες για γρήγορη λύση του θέματος, ενώ συνεχίστηκαν οι προκλητικές δηλώσεις από Ερντογάν, Μπαχτσελί, Γιλντιρίμ.
Και μην ξεχνάμε επίσης ότι στις 2 Μαρτίου η σύλληψη των δύο στρατιωτικών είχε χαρακτηριστεί απλό περιστατικό, αλλά έχει περάσει ένας μήνας πλήρους αδιεξόδου.
Ομοίως και στο «Μακεδονικό» αναδεικνύονται καθημερινά οι εντελώς διαφορετικές απόψεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και η απειλή από την πλευρά Καμμένου ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία με τα Σκόπια.
Ένα κυβερνητικό χάος δηλαδή, χωρίς καμιά σταθερή γραμμή και με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις που προκαλούν ζημιά και ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...