Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο

© AFP 2018 / Ozan Kose
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Καθησυχαστικός για την πορεία της τουρκικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας πως «δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο». Την ίδια ώρα, ωστόσο, η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ φουντώνουν τα σενάρια περί προσφυγής στο ΔΝΤ.
Αισιόδοξος ότι η Τουρκία «δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.
Σε παρέμβασή του, η οποία αποσκοπούσε στον καθησυχασμό των επενδυτών, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «η προσπάθεια οικονομικής πίεσης της χώρας, μέσω της αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, θα αποτύχει παταγωδώς».
«Δεν θα χάσουμε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο» επανέλαβε, διαβεβαιώνοντας ότι «θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση, όπως ακριβώς κάναμε και με τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών στην επαρχεία Ορντού».
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.
«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν.
Το πρωί της Παρασκευής, σε ξεχωριστή του ομιλία, ο Ερντογάν κατήγγειλε την ύπαρξη «ενορχηστρωμένων εκστρατειών εναντίον της Τουρκίας». «Μην δίνετε σημασία. Αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε πίστη στον Θεό» τόνισε παράλληλα, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος.
Νωρίτερα, το τουρκικό νόμισμα, έστω και στιγμιαία, υποχώρησε στο επίπεδο των 6,5 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας ισχυρότατες απώλειες της τάξης του 14%. Αυτή τη στιγμή, βέβαια, οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν μερικώς, καθώς το τουρκικό νόμισμα ανακάμπτει οριακά στις 5,9 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας παρ' όλα αυτά κάμψη κατά 7,40% σε σχέση με την Πέμπτη (9/8).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σωρευτικές απώλειες από την αρχή του έτους, προσεγγίζουν το 35%, καθιστώντας το τουρκικό νόμισμα τον «μεγάλο χαμένο» του 2018 ανάμεσα στα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη.
Οι αγορές έχουν σημάνει συναγερμό για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η οποία το τελευταίο διάστημα παραπαίει, ούσα εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ κινδύνων. Οι πρόσφατες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για την υπόθεση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι αποχωρούν μαζικά από τα τουρκικά assets.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας, κανένας διεθνής αναλυτής δεν εμφανίζεται έτοιμος να «πειστεί» από το τουρκικό σχέδιο ανάκαμψης, δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα του προέδρου της χώρας. Άλλωστε, μόλις προχθές, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg έκανε λόγο για σενάριο προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ, με παράλληλη επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...