Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και «ομπέλα» προστασίας από την ΕΕ


Η ιρανική σημαία απομακρύνεται ύστερα από ομαδική φωτογραφία με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ιράν και άλλων κρατών, κατά τη διάρκεια των συνομιλίων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη

Αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και «ομπέλα» προστασίας από την ΕΕ

© AP Photo / Carlos Barria
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Καθώς οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις κυρώσεις τους εναντίον του Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ακυρώσει την εφαρμοστικότητά τους στις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ισλαμική δημοκρατία.
Δύο νέα κύματα κυρώσεων ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, με στόχο τον οικονομικό και τον βιομηχανικό κλάδο της χώρας.
Ωστόσο η κίνηση των ΗΠΑ ώθησε την ΕΕ να λάβει αντίμετρα με σκοπό να προστατέψει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ευρωπαϊκών εταιριών στο Ιράν.
Οι αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ θα εφαρμοστούν σε δύο κύματα, με το πρώτο να τίθεται σε ισχύ τα ξημερώματα της Τρίτης. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα έχουν στόχο την ανάκτηση των δολαρίων που κατέχει το Ιράν, το εμπόριο χρυσού και άλλων μετάλλων, τις συναλλαγές που συνδέονται με το ιρανικό ριάλ, τις αγορές εμπορικών αεροσκαφών, καθώς και τον κλάδο των αυτοκινήτων.
Το δεύτερο κύμα κυρώσεων αναμένεται να εφαρμοστεί στις 4 Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα στοχοποιήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, τους οικονομικούς θεσμούς και τον τομέα της ναυτιλίας. 
Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις εναντίον του Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το «Κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA)».
Παρόλα αυτά, με δήλωσή του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι παραμένει ανοιχτός στον διάλογο. Ωστόσο ζήτησε από τους συμμάχους του να λάβουν μέτρα ώστε να πιέσουν την Τεχεράνη να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Τις κυρώσεις υποδέχτηκε θερμά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου.
Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΕ φαίνεται να τηρεί πολύ διαφορετική στάση.
Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ότι θα μπλοκάρει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, αρχής γενομένης από τις 7 Αυγούστου, ώστε να προστατέψουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιριών που συναλλάσσονται με το Ιράν.
«Καθώς τίθεται σε ισχύ η πρώτη δέσμη των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, το επικαιροποιημένο Καταστατικό Αποκλεισμού της ΕΕ τίθεται σε ισχύ στις 7 Αυγούστου για να μετριάσει τον αντίκτυπό τους στα συμφέροντα των εταιρειών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται νόμιμα στο Ιράν», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η νομική κίνηση αναμένεται να ακυρώσει τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον στο έδαφος της ΕΕ, και ως εκ τούτου να απαγορεύσει σε εταιρείες με έδρα την ΕΕ να συμμορφωθούν με τους αμερικανικούς περιορισμούς.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Παράλληλα εξήγησαν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν ειρηνικό σύμφωνα με 11 συνεχείς αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πρώτος βομβαρδισμός του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού από την 8η Οκτωβρίου

  ΚΌΣΜΟΣ / Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, 05:54:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 10:41 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν...