Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Δεοντολογία και πολιτικοί αρχηγοί

Δεοντολογία και πολιτικοί αρχηγοί

Για «εκτέλεση» του Σωτήρη Καψώχα, που σηκώνει –εξαιτίας ενός σχολίου του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη– το βάρος της ολομέτωπης επίθεσης της Ν.Δ. κατά της δημόσιας ΕΡΤ (κανείς δεν ξεχνά το «μαύρο»), μίλησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Νάσος Αθανασίου. Με αφορμή την επίθεση εναντίον του συναδέλφου, που έχει δώσει το στίγμα του στον δημοσιογραφικό και πολιτικό χώρο για τρεις περίπου δεκαετίες, ο κ. Αθανασίου ανέφερε άρθρο του διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη. Που υπέμνησε ότι σημαντικοί πρώην πρωθυπουργοί, προερχόμενοι από τον συντηρητικό χώρο, επέδειξαν εντελώς διαφορετική (σε σχέση με αυτή του κ. Μητσοτάκη) συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους που τους κατέκριναν.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε τον Γεώργιο Κουρή σε συζήτηση μετά τον λυσσαλέο αγώνα που έδινε ο και εκδότης της «Αυριανής» εναντίον του καραμανλισμού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης –έγραψε ο Μ. Κοττάκης–, παρά την ασύλληπτης έντασης κριτική που του έκαναν, τη δεκαετία του 1990, από τον ΣΚΑΪ οι Γ. Τράγκας και Ν. Κακαουνάκης, αποκατέστησε τη σχέση του μαζί τους και μάλιστα τους συναντούσε τακτικά στην Αραβαντινού. Ο Κώστας Καραμανλής δεν σήκωσε ποτέ μισό τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί εναντίον δημοσιογράφων-υβριστών του. Μάλιστα, δύο από αυτούς, έπειτα από αίτημά τους, τους δέχθηκε στο γραφείο του, στην Παναγή Κυριακού.
Υπάρχει και προσωπική αντίληψη για τη συμπεριφορά των ηγετών της Ν.Δ. Οταν από τις στήλες τής τότε κραταιάς «Ελευθεροτυπίας» ασκούσαμε κριτική κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στη μεγάλη κρίση του πετρελαίου, το 1979, δεχθήκαμε τηλεφώνημά του, που μας έθετε το ρητορικό ερώτημα: «Μα καλά, δεν πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε την κρίση;»
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ιδιαίτερη συμπάθεια σε όσους δημοσιογράφους –και ας τον κατέκριναν– προέρχονταν από την Αριστερά (περισσότερο του ΚΚΕ και λιγότερο του ΚΚΕ εσωτ.). Και δεν ξεχνάμε ότι ο Μιλτ. Εβερτ και ο Αντώνης Σαμαράς μάς καλούσαν στα γραφεία τους και ζητούσαν τις απόψεις μας για την πολιτική και την οικονομία.
Σήμερα, γιατί η «εκτέλεση» ή η απόπειρα εκτέλεσης;
Οντως ο συνάδελφος Σωτήρης Καψώχας άσκησε σε εκπομπή της ΕΡΤ οξεία κριτική στη Ν.Δ. και στον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηταν, όμως, σαφώς έκφραση ελεύθερης γνώμης και δημοσιογραφικής άποψης για τα πράγματα. Δεν είναι, όμως, μονομερής.
Η Ν.Δ. καμώνεται πως δεν τα θυμάται, για να δικαιολογήσει την ιδεολογική της απέχθεια απέναντι σε κάθε τι κρατικό, επομένως και απέναντι στη δημόσια τηλεόραση. Πριν από λίγους μήνες, λοιπόν, ο Σ. Καψώχας μετέφερε στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά» της ΕΡΤ την πληροφορία ότι κατά την τέταρτη αξιολόγηση (του 3ου Μνημονίου) η κυβέρνηση αποδέχθηκε, υπό την πίεση των δανειστών, η τρόικα να συνεχίσει να κάνει και μετά την έξοδο από τα μνημόνια 4 επισκέψεις τον χρόνο στη χώρα μας και ισάριθμες εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αντί των 2 που συμφωνήθηκαν με τις άλλες «μνημονιακές χώρες».
Ασκησε γι’ αυτό δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί αποδέχθηκαν «υπερενισχυμένη εποπτεία», που πολύ λίγο απέχει από τις τέσσερις αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου. Αν είναι έτσι τα πράγματα, είχε πει τότε ο Σ. Καψώχας, τι θέλουμε και μιλάμε για καθαρή έξοδο, για βαθμούς ελευθερίας κ.λπ. Πολλοί, τότε, στον ΣΥΡΙΖΑ κατσούφιασαν. Αλλοι έβρισαν, άλλοι έκαναν παραστάσεις εναντίον του «όπου δει».
Σήμερα, ορισμένοι από αυτούς –αλλά και συνδικαλιστές συνάδελφοι–, για να απαλύνουν εαυτούς αλλά και την μήνι της Ν.Δ., κάνουν διάκριση μεταξύ μονίμων και «συνεργατών» στην ΕΡΤ, καθώς ο συν. Καψώχας δεν είναι μόνιμος αλλά συνεργάτης. Και αυτό ισχύει βεβαίως γιατί η μέγγενη της τρόικας απαγορεύει τις προσλήψεις και «ανέχεται» μόνον τον νεοφιλελεύθερο θεσμό της ενοικίασης εργαζομένων. Ευτυχώς που π.χ. το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών δεν κάνει διάκριση σε βάρος των επικουρικών γιατρών, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί δεν αποκαλούν «συνεργάτες» αλλά συναδέλφους τους αναπληρωτές.
Εκείνο που είναι γνωστό μόνο σε λίγους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, είναι ότι ο Σ. Καψώχας πάντα σήκωνε τη σημαία της ελεύθερης έκφρασης και της κριτικής σκέψης απέναντι σε όσους ήθελαν «αποστεωμένους» τους κομματικούς μηχανισμούς και ουδετεροποιημένες απέναντι στην ηγεσία τις συλλογικές οργανώσεις. Εξι μήνες πριν ο Καψώχας ήταν ένας από τους 7 αριστερούς οικονομικούς συντάκτες που ζήτησαν με επιστολή να έλθει ενώπιον των δημοσιογράφων ο Ευκλ. Τσακαλώτος για να ακούσει την κριτική τους στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Από έλλειψη χρόνου, η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Έντυπη έκδοση ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση - «καμπανάκι» για όλα τα κόμματα: Προηγείται η ΝΔ με 8,2 μονάδες

  Newsroom   Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025 20:33 38 SHARES Γυναίκα ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο της Αθήνας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝ...