Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Έκθεση του Βερολίνου για την Ελλάδα: Τι αναφέρει για χρέος, μεταρρυθμίσεις και ελλείμματα


Ευρωζώνη, οικονομία

Έκθεση του Βερολίνου για την Ελλάδα: Τι αναφέρει για χρέος, μεταρρυθμίσεις και ελλείμματα

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαιρετίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας στις 20 Αυγούστου. Τι αναφέρει για χρέος, ελλείμματα και μεταρρυθμίσεις.
Θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας περιλαμβάνει η απολογιστική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για τα ελληνικά προγράμματα βοήθειας.
Χαιρετίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, το Βερολίνο διαπιστώνει ότι «η χώρα αξιοποίησε τα προγράμματα για να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές, όπως και για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, στη σχετική έκθεση τονίζεται ότι παρατηρείται «εκ νέου ανάπτυξη», όχι όμως στη βάση των μέσων ευρωπαϊκών ρυθμών, καθώς η Κομισιόν αναμένει για φέτος αύξηση της τάξεως του 1,9%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα κυμαίνεται στο 2,1%.
Ως βασικά επιτεύγματα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναφέρονται μεταξύ άλλων, η βιωσιμότητα των οικονομικών του δημοσίου, η εγκαθίδρυση μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, οι μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, η καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η ενίσχυση των κανόνων διακυβέρνησης στις συστημικές τράπεζες, η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, η ίδρυση του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Στα θετικά συγκαταλέγονται επίσης, η καθιέρωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων αλλά και των ρυθμίσεων για την επιλογή των ανώτατων στελεχών στο δημόσιο τομέα.
Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η έκθεση παραπέμπει στις εκτιμήσεις της Κομισιόν: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και οι οικονομικές της επιδόσεις αυξηθούν, τότε σε βάθος χρόνου θα μειωθεί και το χρέος. Όμως, τα πρωτογενή πλεονάσματα λόγω της μακράς χρονικής περιόδου (έως το έτος 2060) θεωρούνται αβέβαια».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τονίζεται στη σχετική έκθεση, εφόσον η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει ετήσιο πλεόνασμα της τάξης του 3,5% ως το 2022, και του 2% από το 2023 έως το 2060, όπως και ετήσια ανάπτυξη κατά 1%, τότε το δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2060 στο 96,8%.
Επισημαίνεται παράλληλα, πως η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, θα «ελέγχονται και θα συνοδεύονται» τόσο στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκό Εξαμήνου, όσο και από μια «ειδική παρακολούθηση».
Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επικροτεί την απόφαση του Eurogroup για εξάρτηση της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους από την πορεία των μεταρρυθμίσεων. «Προκειμένου να αυξήσει την αξιοπιστία της υλοποίησης ενός μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το Eurogroup τα έχει συνδέσει με την εποπτεία μετά το τέλος των προγραμμάτων» εξηγείται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

O Τραμπ επανέλαβε τη δέσμευσή του να απελάσει από τις ΗΠΑ εκατομμύρια μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα - Τι είπε για Μπάιντεν, FEMA, TikTok

  ΚΌΣΜΟΣ  / Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, 08:50:36 /   Τελευταία Ενημέρωση: 11:45   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε χθες, Τετάρτη, ...