Aργά και μεθοδικά η Μόσχα κεδρίζει την γεωπολιτική παρτίδα. Το ρήγμα στο ΝΑΤΟ είναι πλέον τεράστιο. Σκοπός του Β. Πούτιν είναι να διαμελίσει την Νοτιανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και δείχνει ότι τα καταφέρνει.
Ο Ρώσος ηγέτης τα παίρνει όλα. Η Τουρκία ναι μεν θα κερδίσει τους S-400, όμως ο μόνος κερδισμένος ανάμεσα στη σύγκρουση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Τουρκίας-Ρωσίας είναι ο Πούτιν.
Αυτό έγινε κατανοητό και από την σημερινή τοποθέτηση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα καλωσορίζει τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία παρά τις πιέσεις που τής ασκούνται από τις ΗΠΑ, σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Μόσχα χαιρετίζει τη σθεναρή στάση της Άγκυρας σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου πιέσεις από μέρους των ΗΠΑ.
«Οι πιέσεις που ασκούνται είναι πρωτοφανείς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Χαιρετίζουμε αυτήν την μάλλον σταθερή και σθεναρή στάση που διατηρεί ο πρόεδρος Ερντογάν», τόνισε ο Πεσκόφ.
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του σύστηματος αεράμυνας S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει τονίσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν, πριν από λίγο διάστημα, στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε αποστείλει, προ λίγων ημερών, μήνυμα προς την Τουρκία, σημειώνοντας επί της ουσίας ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους S-400.
Στις αρχές του Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεβεβαίωσε και πάλι ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανή στο μέλλον και μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία για το προηγμένο σύστημα S-500.
Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και του Πενταγώνου βάζουν αυτές τις µέρες τις τελευταίες πινελιές σε ένα κείµενο που θα περιλαµβάνει το πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στο πλαίσιο του νόµου CAATSA, που αφορά τους εχθρούς της Αµερικής.
Ο νόµος βασικά ψηφίστηκε για να αντιµετωπιστούν η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες. Οι υπουργοί Αµυνας και Εξωτερικών είναι υποχρεωµένοι από νόµο που ψήφισε το Κογκρέσο να παραδώσουν µέχρι το τέλος της εβδοµάδας αυτόν τον κατάλογο µε τις κυρώσεις, που αν επιβληθούν αναµένεται να σαρώσουν την τουρκική οικονοµία και να διαλύσουν την πολεµική βιοµηχανία της Τουρκίας, αφού θα ακυρωθεί η παραγγελία για εξαρτήµατα των F-35 ύψους 14 δισ. δολαρίων.
Με βάση τη µέχρι στιγµής εµπειρία και εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να επιµένει στην εγκατάσταση του ρωσικού συστήµατος S-400, οι κυρώσεις θα αφορούν και πολιτικά πρόσωπα, αλλά -σε επόµενο στάδιο και εφόσον η Αγκυρα συνεχίσει να µη συµµορφώνεται- και συγγενείς του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου.
Ως γνωστόν, η προεδρική οικογένεια θεωρείται ότι είναι βυθισµένη στη διαφθορά. Οι αµερικανικές υπηρεσίες υπολογίζουν την περιουσία του Τούρκου προέδρου στο 1,5 δισ. δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των υιών του, ο Μπιλάλ, είναι ιδιοκτήτης πλοίων χωρίς να έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του.
Οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αµερικής επιδεινώθηκαν περαιτέρω µετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Μόσχα, όπου έδωσε ρεσιτάλ πίστης στη Ρωσία, παρουσία του προέδρου Βλαντιµίρ Πούτιν. Ολες οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αµερικανικές υπηρεσίες οδηγούν στο συµπέρασµα ότι ο δρόµος που επέλεξε ο Ερντογάν -µε ευθύνη του- δεν έχει επιστροφή, αν και µικρές οµάδες γραφειοκρατών στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ δεν έχουν σταµατήσει να ελπίζουν σε αλλαγή στάσης του κ. Ερντογάν.
Αντίθετα στο Πεντάγωνο είναι πεπεισµένοι για το τέλος της στρατηγικής σχέσης, αν και οι σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζουν να είναι καλές. Αµερικανός στρατιωτικός έλεγε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις συνεχίζουν µια στενή συνεργασία χωρίς προβλήµατα, κάτι που τους εντυπωσιάζει και τους προκαλεί υποψίες.
Η αλήθεια είναι ότι οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες υποψιάζονται ότι η Τουρκία σε υψηλό επίπεδο θα µπορούσε να µοιράζεται πληροφορίες µε τους Ρώσους, που σε άλλες εποχές θα χαρακτηριζόταν καραµπινάτη υπόθεση κατασκοπείας. Προς το παρόν οι Αµερικανοί κάνουν τα στραβά µάτια, καθώς σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχει µειωθεί η ροή απορρήτων πληροφοριών προς την Τουρκία.
Την εβδοµάδα που πέρασε, ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο και ο γερουσιαστής Ρόµπερτ Μενέντεζ, περιέγραψαν τι θα συµβεί στην Τουρκία εάν δεν ακυρώσει την αγορά των S-400. Ιδιαίτερα ο κ. Μενέντεζ και άλλοι τρεις συνάδελφοί του περιέγραψαν µια καταθλιπτική κατάσταση την επόµενη µέρα της µεγάλης ρήξης, αλλά κατέγραψαν και τους κινδύνους. Η αγορά του S-400 από την Τουρκία, σηµείωσαν στην εφηµερίδα «New York Times», θα ήταν ασυµβίβαστη µε τις δεσµεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και θα µείωνε τη διαλειτουργικότητά της µε τους συµµάχους της.Pentapostagma Enimerosis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου