Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Εισβολή» τουρκικής πυραυλάκατου ανοικτά της Σάμου – Η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία – «Πόλεμος» για την Έρευνα & Διάσωση

Το μισό Αιγαίο διεκδικεί με τους γνωστούς ύπουλους τρόπους η Τουρκία, προχωρώντας σε επιχειρήσεις Έρευνες και Διάσωσης σε ελληνικά ύδατα. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η «εισβολή» της τουρκικής πυραυλάκατου Kalkan ανοικτά της Σάμου, όπου περισυνέλεξε μετανάστες και τους παρέδωσε στην τουρκική ακτοφυλακή.

Η Άγκυρα συνέχισε την Παρασκευή και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και συγκεκριμένα της δικαιοδοσίας της Ελλάδας στην Έρευνα και Διάσωση, στην περιοχή της Σάμου. Το γνωστό «παιχνίδι» έρευνας και διάσωσης, αποτελεί μια πάγια τακτική αμφισβήτης ελληνικών εδαφών από την Τουρκία.
Όπως αναφέρει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στις 20 Σεπτεμβρίου, η πυραυλάκατος Kalkan εντόπισε και περισυνέλεξε στα ανοιχτά της Σάμου, μετανάστες και στην συνέχεια τους παρέδωσε στην Τουρκική Ακτοφυλακή.
Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Ακτοφυλακής τις ημέρες αυτές που αναφέρουν οι Τούρκοι, δεν παρατηρήθηκε κάτι «περίεργο», επισημαίνει το news.gr.
Αυτό επιβεβαιώνει πως η αναφορά των Τούρκων «στα ανοιχτά της Σάμου» και όχι για παράδειγμα στα ανοιχτά του Κουσάντασι που είναι η απέναντι τουρκική ακτή, γίνεται εκ του πονηρού καθώς αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το 1988, η Τουρκία εξέδωσε τον Κανονισμό 1988/13559 (όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 2001/3275), με τον οποίο όρισε ως περιοχή ευθύνης της για παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για ναυτικά ή και για αεροπορικά ατυχήματα, περιοχή που, πέραν των FIRs Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών μέχρι το μέσο περίπου του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας εντός τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Η τουρκική αυτή ενέργεια να συμπεριλάβει ελληνικά νησιά, ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης σαφώς παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις.
Η δε συμπερίληψη τμήματος του FIR Αθηνών στην τουρκική περιοχή ευθύνης, πέραν του ότι στερείται επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, παραβιάζει ελληνικές αρμοδιότητες εκχωρημένες από τον ICAO.
Το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του επισημαίνει σχετικά πως:
«Καθίσταται σαφές από τα ανωτέρω ότι οι όποιες εν προκειμένω τουρκικές αιτιάσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι στην πράξη, η Ελλάδα, μέσω του αρμοδίου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...