Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ερντογάν: Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις για την ανατολική Μεσόγειο

Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ

Ερντογάν: Είμαστε 

Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του στον ΟΗΕανοιχτοί σε win-win προτάσεις για την ανατολική Μεσόγειο
© AFP 2019 / JOHANNES EISELE
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων».
Ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για τη μη επίλυση του Κυπριακού επέρριψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Anadolu, «παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό δεν επιλύθηκε εξαιτίας της ανένδοτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων» ενώ δήλωσε «ανοικτός σε συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές (win-win) προτάσεις».
Οι αναφορές έγιναν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγες ημέρες μετά την δήλωση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ότι «όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου».
Σημειώνεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι γίνονται προετοιμασίες για να ανοίξουν τα Βαρώσια, ενώ είχε κάνει  γνωστή την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει προξενείο στην Αμμόχωστο.
Οι τόνοι ανέβηκαν όμως και σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο όταν προ ημερών με αφορμή αδειοδοτήσεις στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ προς την Total και Eni, η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».
Η Λευκωσία είχε περάσει στην αντεπίθεση υπογραμμίζοντας ότι το τεμάχιο 7 είναι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα σε πρόσφατη δήλωσή του ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...