Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Η ψήφος των αποδήμων είναι μία από τις εκκρεμότητες της Μεταπολίτευσης που αναζητά λύση

Κρυφές επιδιώξεις

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi
Η ψήφος των αποδήμων είναι μία από τις εκκρεμότητες της Μεταπολίτευσης που αναζητά λύση. Είναι αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα και ιδιαίτερα όσων υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν τα χρόνια της κρίσης, να βρεθεί τρόπος να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Αλλά όταν μιλάμε για πολίτες του εξωτερικού με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, που έχουν νοσταλγία για μια χώρα που δεν γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν βιοτικούς δεσμούς μαζί της, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Ακόμη περισσότερο, όταν στην Ελλάδα υπάρχει ίσως η παγκόσμια πρωτοτυπία, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιθαγένειας, ένας μετανάστης στο εξωτερικό –ακόμα και πέμπτης γενιάς– να μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και αυτομάτως να εγγραφεί και στους εκλογικούς καταλόγους.
Κάπου εδώ γεννιέται ο κίνδυνος, μέσα από έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνητικών εκλογέων, να δημιουργηθεί μια βιομηχανία μαζικής απόκτησης ιθαγένειας, που θα μπορούσε να επηρεάσει ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και την κατανομή των εδρών, η οποία προκύπτει από το όποιο σχετικό «μπόνους».
Για να αποφευχθεί αυτό, η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2018, προέκρινε ως λύση την καθιέρωση ενός κλειστού συστήματος κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για τους εκτός επικρατείας εκλογείς και συγκεκριμένα να εκλέγεται περιορισμένος αριθμός βουλευτών Επικρατείας και η ψήφος των αποδήμων να μην προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι που θεωρήθηκε βέλτιστη πρακτική για τις χώρες με μεγάλο απόδημο πληθυσμό από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ βρισκόταν ανάμεσα και στις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται, συντάσσεται με τη μειοψηφούσα άποψη της επιτροπής, η οποία εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τη μη προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο σύνολο της επικράτειας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης οχυρώνεται πίσω από το ζήτημα της αρχής της ισοτιμίας της ψήφου, για να καλύψει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τον στόχο της Ν.Δ. αποκάλυψε εδώ και χρόνια ο Μαν. Κοττάκης, επίσημος βιογράφος του Κώστα Καραμανλή, δηλαδή «να αλλοιώσει αθόρυβα και οριστικά τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Κεντροδεξιάς». Μια ωμή περιγραφή για τις επιδιώξεις της συντηρητικής παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...