Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Πρώτη καταδίκη για ηλεκτρονική πειρατεία στην Ελλάδα: Η απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στο ίντερνετ

Υπολογιστής, διαδίκτυο

Πρώτη καταδίκη για ηλεκτρονική πειρατεία στην Ελλάδα: Η απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στο ίντερνετ

CC0
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας
Απόφαση που θα στοιχειώσει τους «ηλεκτρονικούς πειρατές» έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής. Με πενταετή κάθειρξη τιμωρήθηκε ο ιδιοκτήτης ιστοσελίδων για παράνομη διάθεση περιεχομένου. Ο Θεόδωρος Πετσίνης, νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), μίλησε στο Sputnik.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταδικάζεται ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού ιστότοπου, εντός του οποίου γινόταν διανομή πειρατικού περιεχομένου. Σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής, ο ιδιοκτήτης των «greekstars.net» και «greekstars.co», ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή αμέσως μετά το άκουσμα της απόφασης.
«Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση», δήλωσε ο νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), Θεόδωρος Πετσίνης, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

Αμετανόητος «πειρατής» παρά τις 4 ποινικές διώξεις

«Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος που καταδικάστηκε, είχε μηνυθεί από εμάς 4 φορές. Κάθε φορά που γινόταν μία μήνυση και ξεκινούσε η έρευνα, εκείνος άλλαζε το domain name, δηλαδή το όνομα της διαδικτυακής διεύθυνσης και συνέχιζε την παράνομη διανομή. Πανομοιότυπο περιεχόμενο με άλλο όνομα ιστοχώρου. Δρούσε αμετανόητος επί 4 χρόνια μοιράζοντας ταινίες, μουσική, βιβλία και ηλεκτρονικά παιχνίδια», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πετσίνης.
Η ΕΠΟΕ, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία οπτικοακουστικών έργων, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το διαδίκτυο, προκειμένου να εντοπίσει εάν και ποιες ιστοσελίδες παραβιάζουν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν τις εταιρείες-μέλη της. Στις αρχές του 2009 κατέθεσε την πρώτη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του εν λόγω ηλεκτρονικού «πειρατή», στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, η οποία χειρίζεται όλες αυτές τις υποθέσεις.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε καταδίκη για πειρατικό περιεχόμενο. Αν και ο νόμος προβλέπει και χρηματική ποινή, οι δικαστές σε δεύτερο βαθμό την απέσυραν λόγω ελαφρυντικών. Άλλωστε, στην περίπτωση της κάθειρξης η χρηματική ποινή θα ήταν άνευ ουσίας», είπε ο κύριος Πετσίνης, σχολιάζοντας την πενταετή ποινή κάθειρξης.
Και συνέχισε: «Εμείς κάναμε έρευνα προκειμένου να βρούμε ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τις ιστοσελίδες αυτές, οπότε μηνύσαμε το πρόσωπο. Η τέταρτη και τελευταία μήνυση έγινε το 2012. Λόγω φόρτου των δικαστηρίων, επειδή μιλάμε για κακουργηματικού χαρακτήρα υπόθεση, υπήρξε καθυστέρηση μέχρι να τελεσιδικήσει. Ο κατηγορούμενος, προς την υπεράσπισή του, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι ήταν ένας απλός χρήστης των ιστοσελίδων που παγιδεύτηκε από λάθος. Για κακή του τύχη, υπήρχαν δεκάδες αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του».

50 συνολικά τα παράνομα ελληνικά site, εκ των οποίων 5 πολύ δημοφιλή

Σύμφωνα με τον κύριο Πετσίνη, η ηλεκτρονική πειρατεία έχει περιοριστεί στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί. «Σίγουρα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως. Έχουμε καταγράψει συνολικά 280 ελληνικές παράνομες ιστοσελίδες, μέσα σε 10 χρόνια, από τις οποίες εν ενεργεία, αυτή τη στιγμή, είναι οι 45 με 50. Κάνουμε διάφορες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Οι πέντε από αυτές έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά, ενώ οι υπόλοιπες φυτοζωούν θα έλεγα. Είμαστε πάντα σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανταλλάσσουμε πληροφορίες και απόψεις».

Δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η αντιμετώπιση της πειρατείας

«Πρόσφατα, καταθέσαμε αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) για μπλοκάρισμα σε 38 παράνομες ιστοσελίδες και κυρώσεις στους ιδιοκτήτες αυτών. Δώσαμε, δηλαδή, 38 διαφορετικά domain name. Οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος από τη λειτουργία αυτών των site, την επόμενη κιόλας μέρα είχαν αλλάξει domain name. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των στοιχείων», κατέληξε ο νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

O Β.Πούτιν συνεχάρη τον Ν.Τραμπ για τη νίκη του! – «Είναι γενναίος και έδειξε από τι είναι φτιαγμένος στην απόπειρα δολοφονίας του»!

  «Λέμε "ναι" σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία που ικανοποιεί αμοιβαία συμφέροντα» 08.11.2024 | 10:10 Θεόφραστος Ανδρεό...