Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Τσαβούσογλου στο Sputnik: Δεν θα στείλουμε άλλες δυνάμεις στη Λιβύη

ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (64)
0 0 0
Βρείτε μας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να στείλει νέους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη.
Την αποστολή νέων στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη σταματάει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν πρόκειται να στείλει επιπλέον συμβούλους ή στρατεύματα».
«Συμφωνήσαμε ότι η εκεχειρία πρέπει να γίνει σεβαστή. Όλοι είναι δεσμευμένοι σ’ αυτό» έσπευσε να προσθέσει, ερωτηθείς αν η Άγκυρα θα στείλει νέους στρατιωτικούς συμβούλους στην εμπόλεμη χώρα.
Την ίδια ώρα, γνωστοποίησε ότι η επόμενη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη θα λάβει χώρα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
«Δεν έχουμε ενημερωθεί για την ακριβή ημέρα. Νομίζω ότι ο Χάικο Μάας (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας) θα συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν. Εμείς έχουμε ήδη υποστηρίξει την ιδέα πραγματοποίησης μιας νέας συνάντησης».
Όσον αφορά την απόφαση της Διάσκεψης του Βερολίνου για την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Λιβύη ή σ' όσες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο.
«Θα επιμείνουμε στην πολιτική διαδικασία και στο πώς να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή» συμπλήρωσε, με νόημα.
Ειδική αναφορά έκανε και στη συμφωνία για τη συγκρότηση μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών (LNA - GNA).
«Προτιμάμε να τους αφήσουμε μόνους. Στο μέλλον, εφόσον χρειαστούν βοήθεια ή μεσολάβηση, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλακούν» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αποκλείοντας τη συμμετοχή της Άγκυρας στις εργασίες της επιτροπής, η συνεδρίαση της οποίας έχει οριστεί για τις 28 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Εκτίμησε πάντως, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή «είναι πολύ σημαντική και μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της εκεχειρίας και στη συμφιλίωση» των δύο πλευρών.
«Πάνω απ’ όλα, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό βήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης μεταξύ του Χαλίφα Χαφτάρ και του Φαγέζ αλ Σάρατζ».

«Η Ε.Ε. να έχει αντικειμενικό ρόλο στην Κύπρο»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να αναφερθεί στη διαμάχη με την Κύπρο και την εν εξελίξει γεώτρηση του «Γιαβούζ» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λευκωσίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο. Αντί να εκδίδει δηλώσεις ή αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα έπρεπε να βρίσκει τρόπους διευθέτησης του ζητήματος, να αποτελεί τον τίμιο διαμεσολαβητή».
Κατηγόρησε δε, τις Βρυξέλλες για «υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και υποστήριξε ότι η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί και τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.
Δεν παρέλειψε μάλιστα, να εκφράσει την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μάθημα για την Ε.Ε. στο «πώς να μοιράζεσαι και να συνεργάζεσαι».

Οι εξελίξεις στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, επήλθε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, καθώς και την αποχή κάθε ξένης παρέμβασης στη λιβυκή διένεξη.
Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις και στη Μόσχα, όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν σειρά διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».
Τον Οκτώβριο του 2019, παράλληλα, Τουρκία και GNA υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεννόησης, αφενός για την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας αφετέρου για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Γάζα, Ουκρανία, Κίνα και ΝΑΤΟ επί Τραμπ UPD

  Ο Τραμπ είναι 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ | AP Photo/Evan Vucci ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ 06.11.24 18:1 efsyn.gr Το γεγονός πως ο Τρα...