Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης Γ.Γ. του ΥΠΕΞ στο Sputnik: «Στόχος η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας»

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας
Το περιθώριο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, εν όψει του ταξιδιού του στη Μόσχα. Μιλώντας στο Sputnik, αναφέρθηκε σε όσα ενώνουν διαχρονικά τις δύο χώρες, αλλά και στους τομείς όπου θα μπορούσαμε να πετύχουμε νέες σημαντικές συνεργασίες.
Την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας έθεσε ως στόχο της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, θα εξεταστεί η πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε συνάντηση που θα έχει με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexander Grushko.
Λίγες ώρες πριν το ταξίδι του στη Μόσχα, ο κύριος Δεμίρης, μιλώντας στο Sputnik, υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς όπου θα μπορούσαμε να πετύχουμε σημαντικές συνεργασίες.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Sputnik

Τι συναντήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μόσχα;
Η επίσκεψή μου στη Ρωσία εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα πολιτικών διαβουλεύσεων, που αποφασίστηκε από τις δύο χώρες και τηρείται έκτοτε, δίνοντας την ευκαιρία να εξετάζονται στο ανώτατο δυνατό υπηρεσιακό επίπεδο, η πορεία των διμερών σχέσεων, η πρόοδος που έχει επιτελεστεί σε διάφορους τομείς, αλλά και τυχόν προβλήματα ή καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθώ με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2019. Στις συναντήσεις μας θα πλαισιωνόμαστε, φυσικά, και από άλλα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.
Ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις του ταξιδιού σας;
Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, με πλήθος προβλημάτων σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας και για τις δύο χώρες, αλλά και με ιδιαίτερες προκλήσεις στις διμερείς μας σχέσεις, είναι σημαντικό, ακριβώς, οι δύο πλευρές να έχουν ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων για όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη του ταξιδιού είναι να συμβάλει σε μία περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας, με έμφαση στην πρακτική αντιμετώπιση κάθε τυχόν προβλήματος που έχει διαπιστωθεί. Είναι γνωστό ότι, για διάφορους τομείς των σχέσεων μας υφίστανται σχέδια δράσης, συμφωνίες, οδικοί χάρτες, μνημόνια συνεργασίας κλπ., ενώ κατά καιρούς λαμβάνονται και διάφορες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξασφαλίζεται ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι συμφωνείται και επισκέψεις σαν και αυτήν, πέραν των άλλων, μπορούν να χρησιμεύσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε τι σημείο βρίσκονται, σήμερα, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας; Είναι εφικτή η εμβάθυνση αυτών των σχέσεων;
Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι σταθερά σε εξαιρετικό σημείο, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Υπουργών Δένδια και Λαβρόφ στη Μόσχα, τον παρελθόντα Νοέμβριο. Υπάρχει, όμως, σαφώς, περιθώριο εμβάθυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης. Είναι γεγονός ότι, η αντίληψή μας δεν ταυτίζεται σε όλα τα θέματα, ενώ και κατά καιρούς, δεν υπάρχει πλήρης αντίληψη από τη μία πλευρά όλων των παραμέτρων των τακτικών χειρισμών ή και πιο στρατηγικών κινήσεων της άλλης. Νομίζω ότι η επίσκεψή μου στη Ρωσία προσφέρει ακριβώς την ευκαιρία για όσο γίνεται μεγαλύτερη διεύρυνση των θεμάτων, εκεί όπου οι δύο χώρες μπορούν να έχουν την ίδια αντίληψη, αλλά και για την καλύτερη δυνατή κατανόηση των κινήτρων και των εκτιμήσεων, που εξηγούν τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες κάθε πλευράς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αφήνουμε να δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ μας. Όταν, δε, βλέπουμε να δημιουργούνται ορισμένα, και ιδίως όταν προκαλούνται χωρίς κανείς μας να το θέλει, πρέπει να φροντίζουμε να τα λύνουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Πού εντοπίζονται σήμερα κοινά σημεία μεταξύ των δύο χωρών;
Θεωρώ ότι και οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια ευαισθησία για περιοχές όπως τα Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα, η Μέση Ανατολή. Πέραν τούτου, όμως, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την προσήλωσή τους στο Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, στο σεβασμό των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτά από μόνα τους αποτελούν την καλύτερη δυνατή βάση για εμβάθυνση συνεργασίας στη διεθνή σκηνή. Η σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ είναι κάτι, που, σαφώς, συγκρατείται θετικά από την ελληνική πλευρά. Πέραν τούτου, οι κοινές ιστορικές παραδόσεις, η κοινή θρησκεία, οι δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς μας, νομίζουμε ότι είναι αυτές που υπαγορεύουν και θα υπαγορεύουν πάντα στις δύο κυβερνήσεις, την ανάγκη διατήρησης των καλύτερων δυνατών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας.
Σε ποιους τομείς θα μπορούσε η Ελλάδα να πετύχει σημαντικές συνεργασίες με τη Ρωσία;
Πέραν από τη συνεργασία στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, την οποία επιβάλλουν η ιστορία, οι δεσμοί μας και η κοινή μας θεώρηση σε σειρά θεμάτων, ή από τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς, ο οικονομικός τομέας επιβάλλεται ως προνομιακός χώρος συνεργασίας των δύο χωρών. Ιδίως, δε, στην τρέχουσα συγκυρία, με την Ελλάδα να εξέρχεται μόλις από μακρά κρίση και να δίνει έμφαση σε ξένες επενδύσεις, απελευθέρωση αγορών, αποκρατικοποιήσεις, μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και, γενικότερα, στην ανάπτυξη εμπορίου με ξένες χώρες, η Ρωσία θα πρέπει να είναι από τους κύριους πρωταγωνιστές των σχετικών προσπαθειών.
Αλλά και ο τουριστικός τομέας, που ήδη ενώνει, σε μεγάλο βαθμό, Έλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά και εκατομμύρια εκατέρωθεν επισκεπτών, έχει ακόμα τεράστιο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε, όμως, και τον ενεργειακό και, φυσικά, τον πολιτιστικό τομέα, ιδίως εν όψει των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όπου αναμένεται από τη Ρωσία να έχει ρόλο αντίστοιχο της συμβολής της τα χρόνια εκείνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...