Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Αυστηρότερα μέτρα στην Ελλάδα μετά τα 117 κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (1272)
 0  0  0
Βρείτε μας
Αυστηροποιούνται τα μέτρα στην Ελλάδα για τον κορονοϊό. Για 15 ημέρες κλείνουν δικαστήρια, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα.
Αυστηρότερα μέτρα τίθενται σε ισχύ στην Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού μετά τα 117 κρούσματα και τον πρώτο νεκρό από τον ιό.
Την ίδια στιγμή, τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ δύο ασθενείς «νίκησαν» τον κορονοϊό και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πρόκειται για τη μητέρα και το παιδί της που ήταν από τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και είχαν νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ανησυχία για τα 10 «ορφανά» κρούσματα κορονοϊού

Μεταξύ των κρουσμάτων, τα 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά».
Αυτό σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο, αλλά δεν έχει καταστεί εφικτό να ανιχνευτεί η πηγή μετάδοσης και ως εκ τούτου δείχνουν διασπορά του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα, διερευνώνται 15 πιθανά κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κλείνουν τα δικαστήρια για δύο εβδομάδες λόγω κορονοϊού

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορονοϊού, κλείνουν για 15 μέρες τα δικαστήρια.
Η σχετική απόφαση προβλέπει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δημόσιων συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.
Επίσης, αναστέλλεται για 15 ημέρες η λειτουργία των δημόσιων συνεδριάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με εξαίρεση εκείνων που αφορούν στη δημοσίευση αποφάσεων και την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Πολιτικών Δικαστηρίων, Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας από 13/3/2020 έως και 26/3/2020.

Ο κορονοϊός βάζει «λουκέτο» σε γυμναστήρια, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης

Επιπλέον, για 15 ημέρες κλείνουν χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα:
  • Παιδότοποι
  • Γυμναστήρια
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφοι
  • Χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων
  • Κέντρα διασκέδασης
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα μέτρα δεν αφορούν καφετέριες και χώρους εστίασης (εστιατόρια).
Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών, όπως ανακοίνωσε το υπ. Πολιτισμού. Επίσης, σε κάθε αίθουσα μουσείου δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 20 με 30 άτομα.
«Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα», ανακοίνωσε το υπουργείο.
Επιπλέον, το υπουργείο ζητά να υπάρχει μέριμνα και στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.
Οι αρχαιολογικοί χώροι, τέλος, θα λειτουργούν κανονικά.

Αυστηρές ποινές όταν δεν τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Την άμεση παρέμβαση των εισαγγελέων σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παραπέμπει, μάλιστα και στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα.
Θεωρεί όπως λέει «αυτονόητη» αυτή την παρέμβασή όταν «συντρέξει νόμιμη περίπτωση».
«Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του  και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο. Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

  Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του ε...