Ο ιός αφαιρεί το τιμόνι της παγκόσμιας οικονομίας από τη Δύση
© REUTERS / Issei Cathode |
Κρίνοντας από τον τόνο του κύριου και του οικονομικού Τύπου των δυτικών εταίρων μας, φαίνεται ότι δεν φοβούνται τόσο πολύ τον ίδιο τον κοροναϊό όσο τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας. Οι τελευταίοι φοβούνται στη Δύση, ότι απλά θα καταρρεύσει το σπίτι των πιστωτικών καρτών στο οποίο η οικονομία της έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σελίδες των εφημερίδων όχι μόνο δεν συγκρίνουν την κρίση με αυτή του 1918, όταν η μεγάλης κλίμακας και θανατηφόρα επιδημία των “Ισπανών” άρχισε να μαίνεται, αλλά κάνουν συγκρίσεις με αυτή του 2008, την στιγμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από την οποία, όπως αποδεικνύεται, η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει.
"Οι αγορές πέφτουν. Η οικονομία σταματάει. Ο πανικός εξαπλώνεται. Όλα αυτά δημιουργούν μια ισχυρή αίσθηση του 2008 "- αυτός είναι ο τίτλος του κυριότερου Αμερικανικού έντυπου μέσων μαζικής ενημέρωσης - των “ The New York Times”. Εάν συνοψίσουμε το πρόβλημα σε μία πρόταση, η διατύπωση του οικονομικού παρατηρητή της έκδοσης της Νέας Υόρκης Peter Goodman είναι απολύτως κατάλληλη: "Αναποτελεσματική νομισματική πολιτική, πενιχρές ενέργειες εκ μέρους των κυβερνήσεων και φόβος ενός κενού ηγεσίας προκαλούν ανησυχία για το οικονομικό σοκ της πανδημίας".
Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά Αμερικανικό. Η Βρετανική Εφημερίδα “the Independent” περιγράφει το ίδιο φαινόμενο, όχι σε μακροοικονομικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Βρετανού πολίτη: «Ο κοροναϊός θα χρεοκοπήσει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι σκοτώνει - και αυτή είναι μια πραγματική παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ίσως θα κοιτάξουμε στη συνέχεια πίσω από τον Coronavirus, όπως ότι τα νήματα που συγκρατούν την παγκόσμια οικονομία ενωμένη ήταν σπασμένα
© AP Photo / Ρικ Ράικροφτ
|
Θεωρητικά, μια μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία - η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο - θα έπρεπε εύκολα να αντέξει μια προσωρινή (1-2 μήνες) μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η πρακτική δείχνει ότι αυτό το αξίωμα έχει λειτουργήσει σχετικά καλά στο παρελθόν, αλλά όχι τώρα. Υπό τις συνθήκες ρεκόρ δανεισμού των επιχειρήσεων, του πληθυσμού και του κρατικού προϋπολογισμού, ακόμη και μια όχι πολύ μεγάλη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε πανικό και αλυσιδωτή αντίδραση των αθετήσεων με απρόβλεπτες (αλλά όχι θετικές) οικονομικές συνέπειες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μια κινεζική έρευνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η οποία δεν προμήνυε καλά για την οικονομία της Κίνας, απόπνεε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης με απόλυτη ευχαρίστηση. Το πρακτορείο ειδήσεων Nikkei ανέφερε ότι «σύμφωνα με μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Tsinghua και το πανεπιστήμιο του Πεκίνου, 85 τοις εκατό 1.506 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένουν να ξεμείνουν από τα μετρητά μέσα σε τρεις μήνες» - και, αναλόγως, πολλοί σχολιαστές ανέμεναν τις ογκώδεις κινεζικές αθετήσεις υποχρεώσεων με την πιθανή οικονομική κατάρρευση και μια κρίση στο τραπεζικό σύστημα.
Η Κίνα όμως βγήκε από την δύσκολη κατάσταση με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα για να σταματήσει την επιδημία μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν οικονομικές ζημιές, αλλά δεν θα υπάρξει κατάρρευση. Έτσι η Κίνα ( με την μαζική και πρόωρη εφαρμογή ορισμένων μέτρων απομόνωσης) επηρέασε την Ρωσία, η οποία ασχολείται με το πρόωρο κλείσιμο ορισμένων συνόρων και συνηθίζεται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης να κατηγορείται για τις “αυταρχικές” μεθόδους για την καταπολέμηση της επιδημιολογικής απειλής, υπονοώντας ότι αυτές οι μέθοδοι δεν θα εφαρμοστούν σε χώρες της “αναπτυγμένης Δημοκρατίας”. Αυτή η θέση είναι κατανοητή με τον τρόπο της, αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα - η ευπάθεια της οικονομίας των ΗΠΑ ή της ΕΕ είναι πιο έντονη από εκείνη της Κίνας ή της Ρωσίας, και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. "Η αμέλεια για τους επιδημιολογικούς κινδύνους θα κοστίσει στην οικονομία στο σύνολό της, και η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορεί να είναι απλώς ένα προοίμιο για το τι θα συμβεί εάν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν αρχίσουν να δείχνουν ότι λαμβάνουν την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σοβαρά.
© REUTERS / Aly Song |
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κατανοήσουμε την αντίδραση των αμερικανικών χρηματιστηρίων, τα οποία αναπτύσσονταν το βράδυ της Παρασκευής με φόντο την ανακοίνωση του προέδρου Trump για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης: το ερώτημα είναι πόσο επαρκής θα είναι αυτή η αισιοδοξία. Το πρόβλημα είναι επίσης ότι ακόμη και στις ΗΠΑ λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι ακριβώς έσπασε στο "οικονομικό σπίτι των καρτών", και αυτό τους κάνει ακόμη πιο φοβισμένους. Μια χαρακτηριστική εκτίμηση από τους the New York Times: «Πίσω από την πρόσοψη των αριθμών (αποσπάσματα) που δημοσιεύονται στους τίτλους ειδήσεων ήταν μια σειρά κινήσεων της αγοράς που δεν έχουν κανένα νόημα εάν συγκρίνονται. Αυτές οι κινήσεις δεν είναι πειστικές, αλλά ανησυχητικές ενδείξεις: κάτι καταρρέει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη σαφές τι είναι. Υπήρξαν αναφορές από εμπόρους τραπεζών και χρηματοοικονομικών δομών ότι πολλά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι συνήθως ρευστά - είναι εύκολο να αγοραστούν και να πωληθούν - δεσμεύονται και οι τίτλοι δεν αποτελούν αντικείμενο ενεργού διαπραγμάτευσης. Αυτό ίσχυε για τα ομόλογα που εκδίδονται από δήμους και μεγάλες εταιρείες, αλλά, πιο περιέργως τώρα και για τα ομόλογα του Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ), τα οποία αποτελούν συνήθως τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όταν οι New York Times περιγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα ως το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν υπερβάλλουν καθόλου – αυτό είναι αλήθεια. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ είναι το λεγόμενο περιουσιακό στοιχείο χωρίς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία - το χρέος της χώρας που εκδίδει το κύριο νόμισμα του πλανήτη. Και, κατά συνέπεια, σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, οι αγοραστές θα πρέπει να παραταχθούν και σχεδόν να ικετεύσουν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ή άλλους κατόχους τέτοιων ομολόγων να τους πουλήσουν την πιο αξιόπιστη ασφάλεια στον πλανήτη.
Αλλά αυτή τη φορά, κρίνοντας από τις δηλώσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε την ένεση περίπου πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα πάνε στραβά. Υπάρχει απλώς ένα έλλειμμα των ιδιωτικών και ξένων αγοραστών του κύριου περιουσιακού στοιχείου των ΗΠΑ, η ζήτηση για την οποία, στην πραγματικότητα, παρέχει τόσο την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ όσο και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ίσως, η Fed θα έχει αρκετή δύναμη για να καλύψει το όλο πρόβλημα με τα χρήματα και (άμεσα ή έμμεσα) για τη χρηματοδότηση της αγοράς όλων των οικονομικών προβλημάτων που σχετίζονται με το coronavirus, και να το κάνουν έτσι ώστε το δολάριο να μην οδηγηθεί στον πληθωρισμό. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι επενδυτές εγκατέλειψαν την αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υπό οικονομική πίεση δείχνει ότι τουλάχιστον ένα μέρος της χρηματοπιστωτικής αγοράς εξετάζει άλλες, πολύ πιο δυσάρεστες επιλογές.
Λόγω της παγκόσμιας φύσης της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα επωφεληθούν οικονομικά από την επιτυχή αντιμετώπιση των κινδύνων της οικονομικής κατάρρευσης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιδημίας. Όταν οι οικονομίες των εισαγωγέων κινεζικών και ρωσικών εξαγωγών υποφέρουν, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες μας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αλλά δεν έχει σημασία πότε το σημερινό επεισόδιο των χρηματοπιστωτικών αναταράξεων τελειώνει, οι εργασίες για την οικοδόμηση μιας διεθνούς οικονομίας που δεν εξαρτάται από τη "συλλογική Δύση" θα πρέπει σίγουρα να πάρει μια νέα ώθηση. Οι δυτικοί μας εταίροι είναι πολύ ευάλωτοι κάθε φορά.
https://ria.ru/20200315/1568608631.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου