ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τρία αιτήματα ο Σταϊκούρας στο Eurogroup
Και ευελιξία και μείωση πλεονασμάτων θα ζητήσει η Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα.
Τριπλή ευελιξία στο δημοσιονομικό της πρόγραμμα θα ζητήσει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας που θα εξετάσει μέτρα στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Βασικό θέμα στη συνεδρίαση των «19», η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει διά ζώσης, θα είναι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, των κανόνων που ελέγχουν τη δημοσιονομική πολιτική και με βάση το Σύμφωνο αφήνουν ένα παράθυρο δυνατότητας παρεκκλίσεων από το κεντρικό πλαίσιο σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν «εξαιρετικές περιστάσεις» τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν.
Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα απευθύνει στους ομολόγους τους τα εξής τρία αιτήματα:
- 1. Την εξαίρεση των δαπανών έκτακτης ανάγκης από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.
- 2. Την εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό από τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
- 3. Τη μείωση των στόχων του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα ελληνικά αιτήματα θα συνοδευτούν από ένα αναλυτικό και πλήρως τεκμηριωμένο κοστολόγιο για τις ζημιές που υφίστανται νευραλγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό, καθώς και από την έκθεση για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους που συνέταξε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η συγκρότηση κοινού μετώπου στο Eurogroup με χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, που έχουν αποδεκατιστεί από τις εξελισσόμενες παρενέργειες τη νόσου, ζητώντας «εδώ και τώρα» χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Απέναντί τους βρίσκονται οι γνωστοί «φύλακες» του Συμφώνου, η Γερμανία και η Ολλανδία, που αντιδρούν στην οριζόντια χαλάρωσή του.
Πέραν αυτού του τείχους, το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, οπότε η «ρήτρα ευελιξίας» δεν μπορεί θεωρητικά να εφαρμοστεί για εμάς. Στην πράξη όμως και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και με την ευρωπαϊκή οικονομία να δέχεται ισχυρούς τριγμούς, θεωρείται αδύνατο η Αθήνα να μην αντιμετωπιστεί με «όρους κορονοϊού».
Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός των αποφάσεων που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες χώρες και ότι θα υπάρξει ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους. Το πράσινο φως των εταίρων για την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ανάψει και για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών θα δρομολογήσει το επόμενο πακέτο μέτρων που θα στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και θα δοθεί με το κριτήριο της απώλειας του τζίρου. Το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων κλείδωσε τις προηγούμενες ημέρες σε διαδοχικές συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών, ενώ ήταν μέσα στο ντοσιέ με τις ελληνικές προτάσεις που παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup.
Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει αυτήν την τη στιγμή τη δυνατότητα για τέτοιου είδους δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί, θα υπάρξει μεγάλο θέμα με τις αντοχές του και θα απαιτηθούν έκτακτες επιχορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αναχαίτιση των κραδασμών από τον ιό.
Μετά τον Ιανουάριο, που έκλεισε με σημαντικές αστοχίες στα έσοδα, και ο Φεβρουάριος βαδίζει εκτός των προβλεπόμενων στόχων, ενώ τον Μάρτιο η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσμενής λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού.
Να σημειωθεί πως για το σύνολο του 2020 η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει εισπράξεις από φόρους περίπου 52 δισ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος αυτός έχει οριστικά χαθεί και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει είτε να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό είτε να εντάξει τις νέες παραδοχές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024.
Εν τω μεταξύ με τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία πριν από την εξάπλωση της νόσου ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου. Το ΔΝΤ έχει αφήσει ανοιχτό να μη συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών και να πραγματοποιήσει ξεχωριστό έλεγχο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στις 5-8 Μαΐου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου