Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κλειστές πόλεις και φόβος σε έναν πλανήτη που νοσεί

Κλειστές πόλεις και φόβος σε έναν πλανήτη που νοσεί

Κλειστές πόλεις και φόβος σε έναν πλανήτη που νοσεί


Αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού. Φόβος και ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, με την Ευρώπη να βρίσκεται πλέον στην καρδιά των γεγονότων. Πανικός στις αγορές στη σκιά της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων. Τα 117 φτάνουν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ιταλία.
Οι σημαντικότερες εξελίξεις:  
  • Περισσότερα από 128.000 τα κρούσματα παγκοσμίως, πάνω από 4.700 οι νεκροί.
  • 18 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα, 25 επαφές τους και 10 «ορφανά» χωρίς γνωστή επαφή. 
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μπροστά στις εκκλήσεις από πολλές πλευρές να ανασταλεί για ένα χρονικό διάστημα η συγκέντρωση πιστών στις εκκλησίες, σημειώνει με νόημα πως η εκκλησία «ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς».
  • Στην αναστολή λειτουργίας, λόγω του κορονοϊού, των πολιτιστικών χώρων του δήμου και κλειστών αθλητικών δομών του, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων.
  • Παγώνουν τα δικαστήρια στην Ελλάδα μέχρι 27 Μαρτίου.
  • Στην Ιταλία ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού έσπασε το φράγμα των 1.000 με τη χώρα να είναι εκείνη που έχει πληγή πιο πολύ, εκτός Κίνας.
  • Δορυφορικές εικόνες μαζικών τάφων στην πόλη Qom του Ιράν δείχνουν ότι η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα είναι ακόμη πιο σοβαρή απ΄ ότι οι αρχές παραδέχονται.
  • Κλείσιμο όλων των σχολείων, παιδικών σταθμών και πανεπιστημίων της χώρας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
  • Πολύωρες, γεμάτες ένταση διαβουλεύσεις μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, της κυβέρνησης της και των πρωθυπουργών 16 κρατιδίων χωρίς τη λήψη αποφασιστικών μέτρων.
  • Με δυο μέλη της να έχουν ήδη προβληθεί από τον κορονοϊό και να βρίσκονται σε καραντίνα, η ισπανική κυβέρνηση θα επικοινωνεί πλέον με τηλεδιασκέψεις.
  • Σε απομόνωση για 14 μέρες ο πρωθυπουργός του Καναδά καθώς η σύζυγός του έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό
  • Από σήμερα και μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στο Βέλγιο, τα εστιατόρια και τα μπαρ
  • Σε μια από τις χειρότερες της ιστορίας της, εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εικόνα κατάρρευσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και στο Χρηματιστήριο Αθηνών).
  • Η πανδημία σε αριθμούς

Σοκαριστικές εικόνες στο Ιράν

Satellite images show Behesht Masoumeh cemetery in the Iranian city of Qom. Photograph: ©2020 Maxar Technologies
Δορυφορικές εικόνες μαζικών τάφων στην πόλη Qom του Ιράν δείχνουν ότι η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα είναι ακόμη πιο σοβαρή απ΄ ότι οι αρχές παραδέχονται.
Οι εικόνες, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times, δείχνουν εργασίες σε ένα τμήμα νεκροταφείου στο βόρειο τμήμα της ιερής πόλης του Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου και δύο μεγάλες τάφρους σκαμμένες.
Το ντοκουμέντο επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για την έκταση της επιδημίας και την απόκρυψη του μεγέθους της τραγωδίας από την κυβέρνηση.

Γερμανία: Χωρίς λήψη αποφασιστικών μέτρων

AP Photo/Markus Schreiber
Μετά από πολύωρες γεμάτες ένταση διαβουλεύσεις μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, της κυβέρνησης της και των πρωθυπουργών 16 κρατιδίων, η καγκελάριος έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα βήματα που πρέπει να κάνει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε 2.695 και των νεκρών σε έξι.
Παρότι οι Γερμανοί περίμεναν να ακούσουν τα αποφασιστικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση τους, αυτό που έμαθαν τελικώς είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό: Εν ολίγοις, από τη διαβούλευση προέκυψε ότι θα πρέπει να επαναξεταστεί η δομή των νοσοκομείων έτσι ώστε να αυξηθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας, όλα τα μη απαραίτητα χειρουργεία πρέπει να αναβληθούν και το κράτος θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στις ασφαλιστικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν αυτό το κόστος. Η Μέρκελ έκανε έκκληση στους συμπολίτες της να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, να ακυρώσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητες, χαρακτηρίζοντας τις «επόμενες 4-5 εβδομάδες πολύ κρίσιμες για τις εξελίξεις».
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Σόντερ, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «πολύ πιο δραματική απ'ότι πίστευαν πριν μια ή δυο εβδομάδες» και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η κίνηση να υιοθετηθεί μειωμένο ωράριο χωρίς μείωση μισθών, με αποζημίωση των εργοδοτών από το κράτος.
Ωστόσο φαίνεται ότι η ηγεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αυτή των κρατιδίων:
- δεν αποφάσισαν σε μια ενιαία πολιτική σε ότι αφορά στο κλείσιμο σχολείων, παιδικών σταθμών και πανεπιστημίων. Η Βαυαρία ήταν η πρώτη και η μοναδική που το έχει αποφασίσει μέχρι τώρα.
- δεν αποφάσισαν για το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (παρότι θα ελέγχεται η θερμοκρασία όσων φθάνουν στη χώρα)
- ούτε αποφάσισαν για το εάν πρέπει να σταματήσουν ή όχι οι πτήσεις από και προς την Ιταλία.

AP Photo/Jens Meyer
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Γάλλους χθες βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων, παιδικών σταθμών και πανεπιστημίων της χώρας, χαρακτηρίζοντας την πανδημία την χειρότερη υγειονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα. Για να εμποδίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι το κράτος θα προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις και θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη υγκρότηση ενός «μεγάλου πακέτου» για την επανεκίνηση της αγοράς «με οποιοδήποτε κόστος».
«Η προτεραιότητα μας», είπε, «είναι να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού» και ζήτησε από τους εργοδότες να διευκολύνουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο διευκρίνησε ότι οι προγραμματισμένες για την Κυριακή δημοτικές εκλογές θα γίνουν, μετά και τη συμβουλή που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Γαλλία αυξήθηκαν από 48 σε 61, ότι τα κρούσματα είναι πλέον 2.876, εκ των οποίων 129 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ισπανία, Κανάρια Νησιά, ασθενοφόρο
AP Photo/Joan Mateu
Με δυο μέλη της να έχουν ήδη προβληθεί από τον κορονοϊό και να βρίσκονται σε καραντίνα, η ισπανική κυβέρνηση θα επικοινωνεί πλέον με τηλεδιασκέψεις. Eχει ήδη ανακοινωθεί  «ένεση ρευστότητας» 14 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που υποφέρουν από την κρίση και διοχέτευση άλλων 2,8 δισ. ευρώ στις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Επίσης, κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλόκληρη τη χώρα για δυο εβδομάδες.
Τέσσερις πόλεις στην Καταλονία έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ ο τουριστικός τομέας της χώρας - που έχει μερίδιο 11% στο ΑΕΠ της Ισπανίας-  ετοιμάζεται για τα χειρότερα. Η τουριστική κίνηση ήδη έχει μειωθεί από 20%-30% στην Καταλονία και τη Βαλένθια, ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία σημειώνουν πτώση 24% στη Μαδρίτη και 20% στη Βαρκελώνη.  

Κλειστά όλα τα σχολεία στο Βέλγιο

Από σήμερα και μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στο Βέλγιο, ενώ κλειστά θα είναι εστιατόρια και μπαρ και μόνο καταστήματα με βασικά είδη ανάγκης θα μπορούν να λειτουργούν.

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Πρεμιέρ Λίγκ

AP Photo / Frank Augstein
Μετά τη ανακοίνωση ότι ο προπονητής της Αρσεναλ έχει προσβληθεί από τον COVID-19, η ομάδα ανακοίνωσε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων τίθενται σε απομόνωση στα σπίτια τους. Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Πρεμιέρ Λίγκ. Σε απομόνωση και μεγάλος αριθμός ατόμων από την ιταλική Γιουβέντους, μετά την ανακοίνωση ότι από τον ιό προσβλήθηκε και ο ποδοσφαιριστής Ντανιέλ Ρουγκάνι. 

Συναγερμός στην Κύπρο για το πλοίο Marco Polo

Η Κύπρος ανέφερε ότι το κρουαζιερόπλοιο που δεν πήρε άδεια να αγκυροβολήσει στο Ισραήλ θα παραμείνει στα ανοικτά της χώρας, αλλά δεν θα μπορεί κανείς να αποβιβαστεί, δεδομένου ότι ορισμένοι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου. Το πλοίο Marco Polo βρίσκεται εν πλω για περισσότερο από ένα μήνα, μετά από ένα ταξίδι στην Ινδία και κατευθύνθηκε προς την Κύπρο, μετά την άρνηση του Τελ Αβιβ να προσεγγίσει σε ισραηλινό λιμάνι. 

Η χειρότερη ημέρα από το 1987

AP Photo/Richard Drew
Ο πανικός στις αγορές ανάγκασε την αμερικανική κεντρική τράπεζα να χορηγήσει τρισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά ομολόγων σε μια προσπάθεια να προλάβει μια πιστωτική κρίση ανάλογη με αυτή του 2008. Την ώρα λοιπόν που οι τιμές των μετοχών κατέρρεαν σε όλο τον κόσμο χθες, με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη να καταγράφουν την χειρότερη επίδοση από το κραχ της λεγόμενης Μαύρης Δευτέρας τον Οκτώβριο του 1987, η ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέα Υόρκης ανακοίνωνε πακέτο στήριξης 1,5 τρισ. δολαρίων για να βάλει φρένο στην κατάρρευση. Η απόφαση ελήφθη μετά την απαγόρευση των ταξιδίων από την Ευρώπη από τον Ντόναλντ Τραμπ και την αποτυχία, στη συνέχεια, της ΕΚΤ να καθησυχάσει τους επενδυτές με τις δικές της εξαγγελίες και μετά την σαφή ραγδαία εξάπλωση του ιού, την αύξηση των θανάτων και τα ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και των δημοσίων συναθροίσεων. 
Ετσι χθες, ο δείκτης  FTSE στο Λονδίνο έχασε 10,87%, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του, καταγράφοντας ζημιά από τα μέσα Φεβρουαρίου που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 540 δισ. λίρες. Ο δε Dow Jones  στη Νέα Υόρκη είχε απώλειες 10%, χάνοντας 2.352 μονάδες. 
Τραγικό το κλείσιμο των χρηματιστηρίων σε όλη την Ευρώπη, με τις μετοχές στη Γαλλία και την Γερμανία να βουλιάζουν κατά 12%, στην Ισπανία κατά 14% και στην Ιταλία- που είναι και η καρδιά της κρίσης στην Ευρώπη- σχεδόν 17%, με το Μιλάνο να ζει την χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. Με όλους τους παράγοντες της αγοράς να στρέφουν τα πυρά τους στην Κριστίν Λαγκάρτν και σητν αδυναμία της ΕΚΤ να σταθεί στο ύψος της περίστασης, το κόστος κόστος δανεισμού της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών εκτοξεύτηκε, πυροδοτώντας φόβους ότιυ έρχεται άλλη μια κρίση χρέους, πριν καν τελειώσει η προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

  Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του ε...