Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ιστορικό «κραχ» στην Wall Street: Έχασε 10 μονάδες! - Καταρρέουν οι παγκόσμιες αγορές (ή μήπως διορθώνονται;)

Ιστορικό «κραχ» στην Wall Street: Έχασε 10 μονάδες! - Καταρρέουν οι παγκόσμιες αγορές (ή μήπως διορθώνονται;)
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Mόνο ως ιστορικό «κραχ» μπορεί να χαρακτηριστεί η πτώση του δείκτη της Wall Street κατά δέκα μονάδες θυμίζοντας εποχές 1929!
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί ακολούθησαν με τον κορωνοϊό να έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές. 
Αν κάποιος όμως διαβάσει προσεκτικά τα οικονομικά τεκταινόμενα στην πραγματικότητα τα χρηματιστήρια «διορθώνονται», ξεφουσκώμνουν δηλαδή, τις «φούσκες» τους και μάλιστα με την απαιτούμενη αιτιολόγηση. Αυτός ο ιός, χρηματιστηριακά ήταν σωτηρία. 
Το χρηματιστήριο του Τόκιο ξεκίνησε με πτώση άνω του 7%, έφτασε να χάνει έως και 10% και έκλεισε με πτώση 7.5%. Την ίδια ώρα, πτώση του 7,5% έχει και το χρηματιστήριο της Σεούλ, ενώ Χονγκ Κονγκ, Ταϊπέι και Σιγκαπούρη, παρουσιάζουν πτώση στους δείκτες, γύρω στο 6%.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο στη Σαγκάη παρουσιάζει πτώση 3,75%, ενώ αντίθετα, στην Αυστραλία οι δείκτες έκλεισαν με πτώση του 8%!
Νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης ο Dow Jones είχε πτώση κατά 9,99%, κλείνοντας στις 21.200,47 μονάδες, με τον Nasdaq να πέφτει κατά 9,43% και τον S&P 500 κατά 9,51%, στην μεγαλύτερη κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης μετά το κραχ του Οκτώβρη το 1987. 
Ο DJ έχει χάσει μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, πάνω από 8.000 μονάδες.
Ομοια ήταν η κατάσταση και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης η πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1989, με τις απώλειες από την αρχή του έτους να φτάνουν πλέον το 30,9%. Ο δείκτης Dax έκλεισε στις 9.161,13 μονάδες, χάνοντας 1.277,55 μονάδες ή -12,24%. Είναι η πρώτη φορά από το 2016 που ο δείκτης πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων.
Τη χειρότερη πτώση στην ιστορία του γνώρισε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού, καθώς ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.044,26 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξεως του 12,28%. Παρόμοια η κατάσταση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με απώλειες 9,81% , ενώ στην Ιταλία το Χρηματιστήριο του Μιλάνου είχε επίσης τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του, με πτώση 16,92%.
Τέλος, ούτε το Χρηματιστήριο της Αθήνας γλίτωσε από την χθεσινή «λαίλαπα». Παρουσίασε τα χειρότερα νούμερα από τον Ιούλιο του 2016, έχοντας πτώση 10,61%, πέφτοντας στις 538,55 μονάδες. 
Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2016 (537,10 μονάδες). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 41,25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,479 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.
Όπως όλα δείχνουν οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν το άρθρο μας στο pronews.gr (το οποίο δημοσιεύσαμε εγκαίρως και δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς)
«H εξάπλωση του κορωνοϊού στον πλανήτη σίγουρα δεν είναι ισάξια σε φόβο και τρόμο με μια επιδημία μαύρης πανώλης ή έμπολα ή ευλογιάς αλλά ωστόσο είχε μια πολύ σημαντική παράπλευρη απώλεια.
Προκάλεσε σημαντικές οικονομικές ζημιές σε όλες τις χώρες της υφηλίου καθώς «πάγωσε» επί της ουσίας τις εμπορικές συναλλαγές.
O Covid 19 έχει σπείρει την ανησυχία σε όλες τις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Με σερί πτωτικών, διαδοχικών συνεδριάσεων, οι παγκόσμιες αγορές έχουν χάσει τις τελευταίες μέρες περίπου το 10% της αξίας τους, που μεταφράζεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια με πολλούς αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανή την κατάρρευση των αξιών εάν διευρυνθούν οι απώλειες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν προβλέπεται να υπάρξει για τουλάχιστον 18 μήνες.
Οι επενδυτές στρέφονται προς τις κεντρικές τράπεζες και ζητούν ήδη νέες μειώσεις επιτοκίων (ΗΠΑ) ή επιπλέον αγορές εταιρικών ομολόγων.
Οι επενδύσεις παγκοσμίως έχουν σταματήσει. Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και λογικό άλλωστε σε λίγο δεν θα κυκλοφορεί κανείς έξω.
Όμως πίσω από όλα αυτά κρύβονται κι άλλα πράγματα. Ήδη οι οικονομολόγοι μιλούσαν για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση ενώ τα χρηματιστήρια πετούσαν «στον ουρανό» δηλαδή οι αξίες τους δεν είχαν καμία σύνδεση με την πραγματικότητα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρηματιστήρια χρειαζόντουσαν μια επείγουσα «διόρθωση». Εάν όμως η «διόρθωση» αυτή γινόταν είτε με παγκόσμια κρίση, είτε με παγκόσμιο πόλεμο, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.
Αντίθετα ο κορωνοϊός κάνει την «διόρθωση» αυτή εντελώς αναίμακτα.
Θα πεις κάποιος «τι εννοείς; ο ιός έχει εξαπλωθεί σκοπίμως;». Αυτό που λέμε είναι πως ήταν πολύ «βολικός» και τέλος πάντων από την στιγμή που εμφανίστηκε, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην «δημοσιότητα» του αλλά και στην «μεγαλοποίηση» του δυναμικού του ιού (όπως είπαμε δεν είναι Μαύρη Πανώλη, σίγουρα βέβαια είναι πιο ισχυρός από μια απλή γρίπη) ώστε να προκληθεί ο ανάλογος πανικός.
Αυτό που πέτυχε ο κορωνοϊός προσπαθεί να το πετύχει ο Ν.Τραμπ εδώ και 3 χρόνια με δασμούς!
Ας αναλογιστεί κανείς ότι παντού αδειάζουν οι δρόμοι και τα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ η Moody's ανέφερε πως εάν ο κορωναϊος εξελιχθεί σε πανδημία θα οδηγήσει πιθανότατα σε παγκόσμια ύφεση και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτή του οίκου οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο αυξήθηκαν από το 20% στο 40%. 
Συμβαίνουν πράγματα που μόνο σε ταινίες θα τα βλέπαμε. Ακόμα και οι εταιρείες έχουν σκοπό να απαγορεύσουν τα επαγγελματικά ταξίδια και να συνεχίσουν τις διεθνείς συνεργασίες τους μέσω τηλεργασίας και τηλεδιασκέψεων.
Συνέδρια ακυρώνονται ενώ ακόμα και οι κολοσσοί όπως η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η UBS και η Morgan Stanley αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία.
Αυτό που τρομάζει τις επιχειρήσεις είναι εάν τελικά εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός και προσβληθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού τους, εάν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι λειτουργικές.
Βέβαια για να έχουν όλα αυτά σημασία θα πρέπει να υπάρχουν και... πελάτες. 
Πάντως εν κατακλείδι, πολλοί στον πλανήτη ήθελαν τα εξής: Να σταματήσει να τυπώνεται «φανταστικό» χρήμα το οποίο ναι μεν «γεμίζει» τις τσέπες τις ελίτ αλλά είναι «αέρας κοπανιστός» για τις μάζες των ανθρώπων και να επιστρέψουν οι αξίες στα πραγματικά δεδομένα.
Για να γίνει κατανοητό, αρκεί να πούμε ότι το παγκόσμιο χρέος είναι πολύ πάνω από τα 70-80 τρισ. δολάρια που σημαίνει πως ο πλανήτης έχει δανειστεί για περίπου 100 με 120 χρόνια.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Τώρα βέβαια από που δανείζονται όλοι θα ρωτήσει κάποιος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία... »

Να το πούμε αλλιώς: Αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, θα τον ευφεύρισκαν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αύριο η προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 15:25:31 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:35   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής έως τις...