Τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη (9,7%) θα έχει η Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%.
Δραματικές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση που θα φέρει ο κορονοϊός, καθώς προβλέπει μείωση 7,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2020, μετά την ανάπτυξη 1,2% που καταγράφηκε το 2019.
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία προβλέπεται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη, άνω του 9%, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ARIS OIKONOMOU/SOOC
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα
Αναλυτικότερα, για την Ελλάδα προβλέπεται φέτος ύφεση 9,7% φέτος που θα είναι και η μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ. Για το 2021, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα καταγράψει και τη μεγαλύτερη ανάκαμψη που θα φτάσει το 7,9%.
Η ανεργία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί αγγίζοντας το 19,9%, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 16,8%.
Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2020 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, μετά την ύφεση το 2020, η οικονομία της Ευρωζώνης θα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6% το 2021.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπεται να αυξηθεί από 7,5% το 2019 σε 9,5% το 2020, προτού μειωθεί εκ νέου σε 8,5% το 2021.
«Άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ στην Ευρώπη»
«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929). Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, «ο κλυδωνισμός στην οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικός ως προς το ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη, αλλά τόσο η πτώση της παραγωγής το 2020 όσο και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να διαφέρουν αισθητά».
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GEORGE VITSARAS / SOOC
«Η οικονομική ανάκαμψη κάθε κράτους μέλους θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας στην οικεία χώρα, αλλά και από τη διάρθρωση των οικονομιών τους και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν εφαρμόζοντας σταθεροποιητικές πολιτικές. Δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ΕΕ, η δυναμική της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος θα επηρεάσει επίσης την ισχύ της ανάκαμψης άλλων κρατών μελών», αναφέρει η Επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε:
«Κατά το παρόν στάδιο, δεν μπορούμε παρά να χαρτογραφήσουμε προσωρινά την κλίμακα και τη σοβαρότητα των κλυδωνισμών που προκαλεί ο κορονοϊός στις οικονομίες μας. Ενώ οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρότερες για την παγκόσμια οικονομία από ό, τι αυτές της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το βάθος του αντικτύπου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την ικανότητά μας να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα και να ανακάμψουμε στη συνέχεια. Πρόκειται για έναν συμμετρικό κλυδωνισμό: όλες οι χώρες της ΕΕ επηρεάζονται και σε όλες αναμένεται να σημειωθεί ύφεση κατά το τρέχον έτος. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει επί εκτάκτων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων. Η συλλογική μας ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τη συνεχή σθεναρή και συντονισμένη αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου