Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Βρετανία: Προβλέψεις - σοκ για ύφεση 25% στο β’ τρίμηνο του 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (88)
 0  0  0
Βρείτε μας
Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, με την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει λόγο για ύφεση της τάξης του 14%.
Για ύφεση της βρετανικής οικονομίας κατά 14% -τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη- προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Μάλιστα, η πρόβλεψη για το β’ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος – Ιούνιος) κάνει λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 25% του ΑΕΠ, ενώ για το σύνολο του α' εξαμήνου αναμένεται ύφεση της τάξης του 30%.
Η ανεργία δε, κατά το ίδιο διάστημα, θα φθάσει το 9%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,1% και να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα αγορά στοιχείων ενεργητικού, ύψους 645 δισ. στερλινών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2021, η Τράπεζα της Αγγλίας «βλέπει» ανάκαμψη της τάξης του 15%.

Σε πέντε φάσεις η άρση των μέτρων

Στο πλαίσιο της αποφυγής των οικονομικών συνεπειών πάντως, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο 50 σελίδων για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «The Mirror», το προσχέδιο περιλαμβάνει πέντε φάσεις «χαλάρωσης». Η αρχή γίνεται με το άνοιγμα των χώρων εργασίας και των υπαίθριων, εξωτερικών χώρων.
Στις αρχές καλοκαιριού (Ιούνιος), θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ θα επιτραπούν οι συναντήσεις ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας και «στενούς» φίλους.
Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, το γ’ βήμα περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των καφετεριών και πιθανώς την επανέναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Premier League - κεκλεισμένων των θυρών.
Στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος), θα υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών στα καταστήματα εστίασης και λιανικής, με παράλληλη τήρηση των μέτρων της κοινωνικής απόστασης.
Τον Οκτώβριο, τέλος, προβλέπεται η διενέργεια αθλητικών εκδηλώσεων με την παρουσία θεατών στις εξέδρες.

Πάνω από 30.000 νεκροί

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τη «θλιβερή» πρωτιά σε αριθμό νεκρών στην Ευρώπη, έχοντας καταγράψει πάνω από 30.000 θανάτους, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία.
Η COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Γουχάν της κινεζικής επαρχίας Γουμπέι. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον κόσμο, με πάνω από 3,8 εκατομμύρια κρούσματα και 265.000 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...