Μητσοτάκης: Θα φτιάξουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Την πρόθεσή του να δημιουργηθεί στη χώρα ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εξήρε την προσωπικότητα του Σωτήρη Τσιόδρα, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, θα παραμείνει «στενότατος σύμβουλός του για θέματα δημόσιας υγείας».
Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και οι συστάσεις ούτως ώστε να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας.
Επιπρόσθετα τόνισε πως «αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας».
«Οι πολίτες υπέστησαν ένα οικονομικό κόστος για να διασφαλίσουν τη Δημόσια Υγεία. Προφανώς και κάναμε τη δύσκολη δουλειά για να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα, για να λειτουργήσει η οικονομία. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 εβδομάδες από τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τουρίστες από αντίστοιχες χώρες με ίδια επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Όσο πιο αποτελεσματικά προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάπτυξη».
Για το άνοιγμα των δημοτικών - νηπιαγωγείων: «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο»
«Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να ανοίξουμε δημοτικά και παιδικούς σταθμούς. Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο. Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα οι έξι μήνες για να μείνουν τα παιδιά εκτός σχολείου. Δεν υπήρχε αντεπιχείρημα για το άνοιγμα των Δημοτικών, την ώρα που η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε θετικά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την επανελειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown λόγω κορωνοϊού
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, τότε σίγουρα θα είναι πιο προετοιμασμένη, ενω προανήγγειλε καταστάσεις «ελεγχόμενων και στοχευμένων lockdown».
Ειδικότερα, είπε πως «το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει θα είναι διαφορετικό. Πλέον έχουμε τα μέτρα ατομικής ευθύνης. Στο πρώτο κύμα δεν τα γνωρίζαμε, δεν γνωρίζαμε τη σημασία χρήσης μάσκας. Εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, τόσο στο Σύστημα Υγείας, όσο και σε μέτρα προστασίας. Δεν φτάσαμε καν να αγγίξουμε την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ. Θα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ίσως να έχουμε και εμβόλια.Θα μπορούμε επίσης να παρέμβουμε πιο έξυπνα, χωρίς γενικευμένα lockdown».
«Του χρόνου το Φθινόπωρο θα είμαστε πιο ασφαλείς, ακόμη και εάν επιστρέψει ο κορωνοϊός. Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. (…) Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown. Εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό.Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα θα είχαμε σενάριο της Ιταλίας με εκατοντάδες νεκρούς, σε υπερθετικό βαθμό», είπε.
Συνέχισε δε λέγοντας: «Σώσαμε ζωές, θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα εάν είχαμε αργήσει να πάρουμε τα μέτρα. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Με ανησύχησαν οι εικόνες στις πλατείες και ένας από τους λόγους που επισπεύσαμε το άνοιγμα τις εστίασης είναι να διασκεδάζει ο κόσμος οργανωμένα και όχι ανοργάνωτα».
Στο τραπέζι μείωση εισφορών και φοροελαφρύνσεις
«Θα υπάρχει και άλλο πακέτο φοροελαφρύνσεων όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Πάντως στόχος μας είναι η μείωση των εισφορών. Θα μπορούμε να ανακοινώσουμε το σχέδιό μας μετά το καλοκαίρι. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη δημοσιονομική μας κατάσταση, τα χρήματα που θα λάβουμε από την Ευρώπη, τους δημοσιονομικούς στόχους που θα μπουν από το 2021», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων – υγειονομική και μεταναστευτική- που αντιμετωπίσαμε».
Μιλώντας για τον Έβρο είπε πως «ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις».
«Σφραγίσαμε τα σύνορα, στείλαμε μήνυμα στην ΕΕ, φέραμε την ηγεσία της Ένωσης στα σύνορα και στείλαμε ένα μήνυμα προς όλους. Έμαθα πώς πρέπει να παίρνει κανείς γρήγορες αποφάσεις όταν ο χρόνος πιέζει», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τα τεκταινόμενα στον Έβρο: Δεν συνέβη απολύτως τίποτα - Η συνοριακή γραμμή δεν μετακινείται
Σε ερώτηση για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Έβρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα, ούτε κάτι άξιο λόγου, με φόντο τη συζήτηση που έγινε στα social media.
Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κακώς έσπευσε να εκμεταλλευθεί την όλη συζήτηση, διότι στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική».
«Ξέρετε πολύ καλά ότι τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και των Πρωτοκόλλων του 1926 που ακολούθησαν. Ξέρετε, επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια... μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή, όμως, δεν μετακινείται. Είναι ίδια.Λόγω της αλλαγής της στάθμης του Έβρου υπάρχουν τμήματα ανατολικά του ποταμού, τα οποία είναι ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου, τα οποία είναι τουρκικά. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και δεν είναι αυτή μια συνοριακή διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία και δεν λέει και η Τουρκία ότι είναι», δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.
Είπε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη στον Έβρο, ενώ υποστήριξε ότι το όλο ζήτημα προέκυψε από μια νευρικότητα που υπάρχει από πλευράς της Τουρκίας σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει κι ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών.
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία, με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε. Το κάνουμε λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε - προσοχή - το έδαφος που μεσολαβεί ανάμεσα στο φράχτη και τη συνοριακή γραμμή. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα, ο φράχτης αυτός θα γίνει, η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο να φυλάει τα σύνορά της», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε πως δεν βρίσκονται στο σημείο που θα ήθελε ο ίδιος, «αλλά», όπως τόνισε, «αυτό γίνεται χωρίς δική μας υπαιτιότητα», ενώ είπε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι «καθαρά διπλωματικοί».
Για τη στάση της Ε.Ε.: Συζητήσαμε για πολλά δισ. ευρώ
«Η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα σε αυτή την κρίση σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις. Η ΕΚΤ βοήθησε τις τράπεζες, συμμετέχουμε στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι δημοσιονομικοί στόχοι πήγαν περίπατο και για φέτος και εκτιμώ και του χρόνου. Το πόσα θα λάβουμε, δεν ξέρω. Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για την ύφεση, Αλλά έχοντας κάνει κάποιες βόλτες στην αγορά, είδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Συζητήσαμε για πολλά δισεκατομμύρια, και θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο ύψους 24 δισ. που είχαμε ανακοινώσει πρόσφατα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη»
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Είπε σχετικά: «Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη. Για πρώτη φορά όμως βοηθήσαμε την αγορά, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη βοήθεια στο νοίκι. Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές. Είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις. Δεν πρέπει όμως να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών, ανεύθυνη. Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις, είμαι ο πρώτος που θα τις συζητήσει με την αντιπολίτευση. (…) Δώσαμε χρήματα, αλλά τα δώσαμε σωστά, όπως είπε και η Κομισιόν».
Επιπλέον, ανέφερε πως η πορεία της ανεργίας θα εξαρτηθεί και από την πορεία τουρισμού.
«Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο τραγική η κατάσταση. Θα έχουμε τουρίστες. Βοηθήσαμε τους ξενοδόχους, ήρθε ώρα να πάρουν το ρίσκο τους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές»
Ερωτηθείς για τα ενδεχόμενα ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε κατηγορηματικός: «Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει την κυβέρνηση με εμπιστοσύνη και την περιβάλλει επίσης επιειδή γνωρίζει πως δεν είμαι λαϊκιστής».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει σωρεύσει η κυβέρνηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου