Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Πώς τα «πήγαμε» την πρώτη ημέρα εξόδου από την καραντίνα – Τα επόμενα βήματα

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (219)
 0  0  0
Βρείτε μας
Η ελληνική κοινωνία πραγματοποιεί τα πρώτα, δειλά βήμα επανόδου προς την ομαλότητα. Η αποτίμηση της πρώτης ημέρας επαναλειτουργίας των καταστημάτων.
Καταστήματα, επιχειρήσεις και πολίτες πραγματοποιούν τα πρώτα, δειλά βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε η σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.
Χωρίς μεγάλα προβλήματα και με τήρηση – στις περισσότερες περιπτώσεις – των αναγκαίων μέτρων προσωπικής υγιεινής, οι καταστηματάρχες άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου.
Οι καταναλωτές, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ανταποκρίθηκαν θετικά στην εξέλιξη αυτή, προστρέχοντας να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες – και μη - αγορές.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, η κατάσταση στα κομμωτήρια, όπου τα ραντεβού είναι «κλεισμένα» για αρκετές εβδομάδες ακόμη.

Η β’ φάση της «χαλάρωσης»

Πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στην επόμενη Δευτέρα, 11 Μαΐου, όταν και αναμένεται η επαναλειτουργία όλων των υπόλοιπων εμπορικών επιχειρήσεων – εξαιρουμένων των καταστημάτων εστίασης, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων – αλλά και η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.
Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και την καμπύλη των νέων κρουσμάτων.
Τη Δευτέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε μόλις έξι νέα κρούσματα, καθώς και δύο νέους θανάτους, μην κρύβοντας την ικανοποίησή του για την πορεία του ιού στην Ελλάδα.

Σενάριο ταχύτερης επαναλειτουργίας των καταστημάτων

Εφόσον οι παραπάνω αριθμοί διατηρηθούν στα τρέχοντα, χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μίας ταχύτερης επαναλειτουργίας των εναπομεινάντων καταστημάτων.
Στο συγκεκριμένο σενάριο αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, τα οποία με βάση τον τρέχοντα κυβερνητικό σχεδιασμό αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
Γυναίκα με μάσκα στη Θεσσαλονίκη
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Βήμα - βήμα οι αποφάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία θα εξετάζεται καθημερινά, ενώ στο τέλος της κάθε εβδομάδας θα πραγματοποιείται μια συνολική αποτίμηση, με τη συμμετοχή όλων των ειδικών.
Κάθε απόφαση, όπως έχουν διαβεβαιώσει οι αρμόδιοι, θα λαμβάνεται βήμα – βήμα, με βασικό κριτήριο την προστασία της υγείας των πολιτών και την αποτροπή του σεναρίου επανόδου της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...