Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση


ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας
Προβληματισμός έχει δημιουργηθεί από την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στην Ελλάδα.
Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα 24ωρα, καθώς επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 100 νέα περιστατικά της πανδημίας.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» ανέφερε η τελευταία παράγραφος της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την Πέμπτη 4/6/2020.
Όσον αφορά την κατανομή τους, από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Επίσης, σημειώνεται πως τα 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Προειδοποιήσεις για τοπικό lockdown

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς για το πρόστιμο στο μαγαζί στη Μύκονο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν τη νομοθεσία.
«Αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον, εδώ είμαστε να το δούμε» ανέφερε προσθέτοντας όμως ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή ακόμη και σε ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως νομούς ή νησιά.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία, να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα, υπενθυμίζοντας τη διακοπή πτήσεων από και προς την Ντόχα.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή έναν νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε» τόνισε.

Εστίες κρουσμάτων σε Λαμία και Κοζάνη

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στη Λαμία, στην Αταλάντη και ευρύτερα στη Φθιώτιδα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται πως στο πόδι βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές στην Κοζάνη, καθώς εντοπίστηκαν πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού.
Επίσης θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε στρατιωτικός κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ κατόπιν βρέθηκε θετικός και ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε.
Είναι ασυμπτωματικοί και βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Καθημερινές ενημερώσεις από ΕΟΔΥ

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, επανέρχονται οι καθημερινές γραπτές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα, τους θανάτους και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2» αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό

Στο φυλάκιο της Πυροσβεστικής στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως τα κρούσματα του κορονοϊού δεν θα εξαφανιστούν.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός δέχτηκε ερωτήσεις για την ενημέρωση που θα κάνει και πάλι καθημερινά ο ΕΟΔΥ και αν αυτό σημαίνει ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος κι ότι η ενημέρωση θα είναι πλέον γραπτή.
«Αν με ρωτάτε αν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω ότι δεν θα εξαφανιστούν. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς που τόνισε για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη του καθενός. 
Επιπλέον αναφέρθηκε στα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και στους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται και στους τουρίστες του εξωτερικού.
«Παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες, και αυτές που είναι στις 29 και τις υπόλοιπες που είναι υψηλού ρίσκου, κι αναλόγως λειτουργούμε» τόνισε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν και στα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σουρβίνος: Ενδεχόμενο για τοπικό lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα

Το ενδεχόμενο για τοπικό lockdown σε νησιά ή σε περιοχές με πολλά κρούσματα κορονοϊού δεν απέκλεισε ούτε ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού στο beach bar στη Μύκονο.
«Τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά» προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος (ξανά) ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, με τρίτο τον Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Λίγο πάνω από το "ψυχολογικό όριο" του 30% τοποθετεί την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας η νέα δημοσκόπηση της Metron A...