Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Αγορά εργασίας χωρίς εργαζόμενους και χωρίς μισθούς


Με την ύφεση να τρέχει με 15,2% η κυβέρνηση αντί να να βρει τρόπους να στηρίξει το εισόδημα των εργαζομένων και την αγοραστική τους δυνατότητα, αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορέσει η αγορά, να μείνει ζωντανή και σιγά σιγά να αρχίσει να κινείται ξανά, έχει ως μόνιμο και εύκολο στόχο – με αφορμή και πρόφαση την πανδημία του κορωνοιού – την καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων προς όφελος των εργοδοτών.

Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατέθηκε προ ημερών στην Βουλή και έρχεται ως συνέχεια ανάλογων ρυθμίσεων της περασμένης Άνοιξης, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι ποτέ άλλοτε, ούτε και στην εποχή των μνημονίων, η αγορά εργασίας δεν δέχθηκε τέτοια μεγάλη επίθεση από τις κυβερνήσεις.

Για τις δραματικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στα εργασιακά δανειζόμαστε μία ανάρτηση στο FB του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα που τις κωδικοποίησε:

1. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου η απλήρωτη υπερωρία.

2. Μπαίνει άγριο μαχαίρι στο δώρο Χριστουγέννων για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή καθώς για το διάστημα της αναστολής εργασίας, το δώρο θα υπολογίζεται με τον μισθό των 534 ευρώ.

3. Ενώ η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει την.. δίμηνη παράταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ που έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ρύθμιση απουσιάζει!

4. Αναβάλλεται εκ νέου η αύξηση του κατώτατου μισθού για την Άνοιξη του 2021!

5. Καταργείται το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης!

6. Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που προβλέπει οριζόντιες μειώσεις μισθών, μέχρι και 20%, μέχρι τέλους του έτους.

7. Παρατείνονται και για τον Οκτώβριο οι αναστολές συμβάσεων για πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, τουρισμό, επισιτισμό καταδικάζοντας τους εργαζόμενους για άλλο ένα μήνα να ζήσουν με 17,8 ευρώ την ημέρα.

Όπως πολύ σωστά σημειώνει ο κ. Τεμπονέρας η Κυβέρνηση κάνει νόμο του κράτους τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις και την απλήρωτη δουλειά…

Όλα τα παραπάνω που χαρακτηρίσθηκαν από την αντιπολίτευση ως εργασιακός μεσαίωνας και έρχονται, να αποτελειώσουν ότι απέμεινε όρθιο από τα τρία μνημόνια, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τα θεωρεί έκτακτα και προσωρινά μέτρα στήριξης της εργασίας… Κι ας υποβαθμίζουν περαιτέρω την ζωή των εργαζομενων, κι ας αφήνουν κλειστή την πόρτα για εργασία στους ανέργους και στους μακροχρόνια ανέργους κι ας επιβραδύνουν ακόμα πιο πολύ την ανάπτυξη. Δηλαδή μία αγορά εργασίας χωρίς εργαζόμενους και χωρίς μισθούς… Θαύμα – θαύμα που μόνο η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε, να κάνει!

Και φυσικά όπως γίνεται συνήθως με τις δυσάρεστες ειδήσεις, που βγάζει η παρούσα κυβέρνηση τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ – που δυστυχώς είναι τα πιο πολλά και τα πιο μεγάλα – δεν ανέδειξαν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των νέων μέτρων. Το ίδιο έκαναν εξάλλου και με την ύφεση του 15,2% την οποία προσπάθησαν, να ωραιοποιήσουν προβάλλοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι είναι στα επίπεδα της ευρωζώνης και σε μερικές περιπτώσεις και … μικρότερη. Ένα ακόμα θαύμα της κυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ετοιμάζουν χερσαία εισβολή στον Λίβανο, υπόσχονται «απελευθέρωση» του Ιράν

  φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Julia Nikhinson  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ   30.09.24 18:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Διάγγε...