Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας

 Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς διαβούλευση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, εν μέσω απαγόρευσης συγκεντρώσεων και μαζικών αντιδράσεων

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας


Ικανοποίηση «αιτημάτων» συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων οι περισσότερες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου ● Πριν από τον Προϋπολογισμό η ψήφισή του ● Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ● Πλήγμα και στο δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

H κυβέρνηση μπορεί να έχει έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου, χειρότερου κύματος της πανδημίας, αλλά ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει για στέρηση πολιτικού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων με τα οποία επιχειρεί τη ρεβάνς στον τομέα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Η δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών σχετικά με το νέο εργασιακό, του οποίου οι άξονες εγκρίθηκαν την Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο, αποδεικνύει ότι η κρίση, σε συνδυασμό με τον αποδεκατισμό και τη χρόνια κρίση των κινημάτων και της συλλογικής εκπροσώπησης, αποτελεί ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας να νομοθετήσει διατάξεις που κάτω από άλλες συνθήκες ούτε θα τολμούσε να εισηγηθεί.

Την ώρα που σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων θα αναγκαστεί να εργάζεται από απόσταση, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων όχι μόνο λόγω ενός παρατεταμένου lockdown αλλά και από τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης που αναπόφευκτα επιταχύνεται στην καθυστερημένη ελληνική αγορά, η κυβέρνηση γυρίζει το βλέμμα προς τα πίσω και ασχολείται με την ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, την υπέρμετρη αύξηση των υπερωριών και την αύξηση της ευελιξίας σε όσους έχουν περισσότερο σταθερή εργασία.

Οποιος αναζητεί ιδεολογικά ή θεωρητικά κίνητρα, μάλλον θα πέσει έξω. Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος πριν από λίγους μήνες συγκαταλεγόταν στους υπό αποχώρηση υπουργούς, κυρίως λόγω του σκανδάλου της τηλεκατάρτισης και το όνομα του ούτε που εμφανιζόταν στον πίνακα προτιμήσεων των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αποτελεί ικανοποίηση αιτημάτων συγκεκριμένων κύκλων που συνέβαλαν στην παραμονή του και που τον κατέστησαν απαραίτητο μέχρι να γίνει όλη η «δουλειά».

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς διαβούλευση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί πριν από τον Προϋπολογισμό, εν μέσω απαγόρευσης συγκεντρώσεων και μαζικών αντιδράσεων. Βάσει των διατάξεών του επιβάλλεται μια νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την αλόγιστη χρήση υπερωριών, το ανώτατο όριο των οποίων θα εξισωθεί πλέον για λιανεμπόριο και βιομηχανία, και με αντάλλαγμα ρεπό και άδεια (την οποία φυσικά κανείς δεν μπορεί να αξιοποιήσει όπως επιθυμεί όσο κρατά η πανδημία).

Τυπικά η έγκριση, για τις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων που επιθυμούν να θεσμοθετήσουν το 10ωρο, θα δίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Εξίσου τυπική καθίσταται πλέον και η ισχύουσα προειδοποίηση της απόλυσης, αφού και μόνο με την ανακοίνωσή της θα απαγορεύεται η προσέλευση του εργαζόμενου στον χώρο για το 6μηνο που προβλέπει σήμερα ο νόμος (ενδεχομένως για να μη «δηλητηριάζει» με τη στάση του ο υπό απόλυση εργαζόμενος το εργασιακό περιβάλλον!).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνά, ο οποίος εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, με βάση τις πρώτες πληροφορίες που κοινοποίησε η κυβέρνηση πλήττεται και το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αφού «δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης θα έχουν μόνο οι οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα που θα έχει η κυβέρνηση».

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι «το εργασιακό νομοσχέδιο αποτυπώνει την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του».

Το ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «επανέρχεται ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους, 44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του Λάσκαρη, ενώ εγκαινιάζεται ένα κυνήγι απέναντι στα συνδικάτα, δημιουργώντας ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...