Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Μητσοτάκης: «Το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα» - Τι είπε για Ικαρία, Ερντογάν και lockdown στην Αττική

 

Κρούσματα: 
106.995.622
Ανέρρωσαν: 
59.847.167

Θάνατοι: 
2.343.469
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Σε σειρά θεμάτων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του μεταξύ αυτών το νέο lockdown στην Αττική, οι αντιδράσεις μετά το «τραπέζωμα» στην Ικαρία, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας καθώς και οι σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία.

Η Αττική τέθηκε σε ολικό lockdown λόγω της αύξησης των νοσηλειών σε συνδυασμό με τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «γνωρίζουμε» πως η επιδημία αυτή έχει «την τάση να ξεφεύγει» γι' αυτό και υπήρξαν δραστικά προληπτικά μέτρα καθώς όπως είπε, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρας μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC.

«Δεν βλέπουμε απλά φως στο τούνελ, βλέπουμε το τέλος του τούνελ» εκτίμησε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πανδημία που πλήττει τη χώρα μας.

Σχετικά με την αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα από κάθε πολίτη». Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι κυρίως σε χώρους εργασίας αλλά και η αστυνόμευση θα πρέπει «να έχει τα όριά της».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν «ώριμα» μπροστά στα μέτρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας παρά ταύτα ότι «κατανοώ την κόπωση των πολιτών».

«Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε, ελπίζω οι δύομιση εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές».

Η εικόνα της Ικαρίας «πλήγωσε τους πολίτες»

Για την επίσκεψη και το τραπέζι στο σπίτι του κ. Στεφανάδη, που πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων μίλησε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, στην πρώτη του δήλωση για το «τραπέζωμα» στην Ικαρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως το Σάββατο έφτασε στους Φούρνους και επιθεώρησε τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά της COVID-19, σε ένα νησί που «δεν είχε δει πρωθυπουργό εδώ και 25 χρόνια».

Στη συνέχεια, μετέβη στα Θύμαινα: «ένα νησάκι με 80 κατοίκους» και μετά με καράβι πήγε στην Ικαρία, πραγματοποίησε «αυτοψία» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και κατέληξε για φαγητό στο σπίτι του κ. Στεφανάδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό: «δεν το λέει κανείς ταξίδι αναψυχής, ότι ξύπνησα ένα πρωί και πήγα στην Ικαρία να φάω ντολμαδάκια γιαλαντζί» ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «θα δεχτώ απόλυτα πως η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες», ενώ πρόκειται για μια εικόνα που «αδίκησε την ουσία της επίσκεψης, τις προθέσεις μου, θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία τέτοια εικόνα που στέλνει λάθος μήνυμα».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως «τα ίδια άτομα που ήμασταν στο ελικόπτερο, ήμασταν σε ένα γεύμα 15 λεπτών», ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά της αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι δυνατόν αυτό το θέμα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία. Είδατε κανέναν από τη ΝΔ να το αναδεικνύει. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση. Στέκομαι στην πρόθεση της κριτικής και είμαι ανοιχτός στην κριτική. Όμως δεν πρόκειται να φτάσουμε και στο άλλο άκρο».

«Για εσωτερικούς λόγους οι εξάρσεις Ερντογάν»

Σχετικά με τις σημερινή ρητορική του προέδρου της Τουρκίας κατά του πρωθυπουργού και της χώρας μας ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εξάρσεις του Ερντογάν» οι οποίες εξυπηρετούν «εσωτερικούς λόγους».

«Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι μια έξαρση της στιγμής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις επαφές που διεξάγονται με την Άγκυρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται και πως πρέπει «να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά».

«Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ».

Επιπλέον τόνισε πως όταν το θερμόμετρο χτύπησε «κατακόκκινο» το καλοκαίρι, υπήρξε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ επιβεβαίωσε την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis.

«Δεν υφίσταται ζήτημα νέου μνημονίου»

Σε σχετική ερώτηση για την οικονομική επιβάρυνση από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου».

Αποκλείοντας λοιπόν δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα έχουμε μια «γρήγορη ανάκαμψη» η οποία «θα βελτιώσει την κατάσταση του χρέους ως προς το ΑΕΠ».

«Δεν ανησυχώ για αυτό αλλά για το πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως με την ομαλοποίηση της κατάστασης ο κόσμος πιθανώς «θα έχει τη διάθεση να ξοδέψει και να ταξιδέψει μέσα στην Ελλάδα». Παρά ταύτα για να φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει να κρατηθούν σύμφωνα με τον ίδιο ζωντανές οι επιχειρήσεις «και αυτό θα γίνει με τη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου