Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Κύριε Μητσοτάκη, εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης

 Κύριε Μητσοτάκη, εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Με ένα δριμύ «κατηγορώ» σε όλα τα μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την αστυνομική καταστολή, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, από το βήμα της Βουλής, καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο την κακοποίηση του νεαρού πολίτη στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικό, αλλά και την επίθεση στον αστυνομικό από χούλιγκαν επίσης στη Νέα Σμύρνη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απεχθή φαινόμενα, τα «οποία δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανένα δημοκρατικό πολίτη».

Και τόνισε ότι είναι «ευθύνη της πολιτείας και της αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρα τον κατηγόρησε ότι συνειδητά «στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους», «επιλέγετε την όξυνση και προωθείτε τον διχασμό» στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, ενώ «επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες».

Όπως είπε, κατηγορεί τον πρωθυπουργό, γιατί απέτυχε με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, και ενώ ακόμη και σήμερα συμπολίτες μας χαροπαλεύουν στα νοσοκομεία. «αγνοείτε την πραγματικότητα, δημιουργείτε μια πλαστή πραγματικότητα, εκμεταλλεύεστε την πανδημίας για να επιβάλετε μέτρα περιορισμού στη δημοκρατία και δικαιώματα».

«Είτε ανεπαρκής είτε επικίνδυνος»

«Η βία γεννά βία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η άκριτη και απρόκλητη καταστολή οδηγούν σε τραγωδίες» και σημείωσε:

«Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, είστε ανεπαρκής, αν το καταλαβαίνετε, είστε επικίνδυνος».

Τόνισε ότι πρέπει την ενότητα της κοινωνίας να τη διασφαλίσουμε με κάθε κόστος, ενώ είπε προς τον πρωθυπουργό εσείς «δεν μπορείτε πια».

Επίσης, τόνισε ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η κοινωνία έχει προκαλέσει απογοήτευση, ενώ «κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς, μοιράζετε χάντρες» και ταυτόχρονα «προετοιμάζετε έναν νέο μεγάλο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», επισημαίνοντας φαινόμενα πρωτοφανούς διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ανεξέλεγκτων προμηθειών, χορηγιών σε παντός είδους υμετέρους.

«Μπροστά στη φθορά αντιδράτε σπασμωδικά, ανεύθυνα και επικίνδυνα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «επιστρατεύετε την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, τον διχασμό αντί για την ενότητα».

«Έχετε απέναντι όλη την κοινωνία»

Και σημείωσε: «Υποσχεθήκατε ασφάλεια, αλλά προκαλέσατε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής», προσθέτοντας ότι ή κυβέρνηση καλλιεργεί τον φόβο για το αύριο, τον φόβο στους πολίτες να βγουν έξω από τα σπίτια τους.

Και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θέτει στο στόχαστρο τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχοντας την εντύπωση ότι έχει απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση, ενώ στην πραγματικότητα έχει απέναντί του όλη την κοινωνία.

Επισήμανε ότι η χώρα μας έχει το πιο μακροχρόνιο και το πλέον αναποτελεσματικό lockdown, και οι πολίτες αισθάνονται απογοήτευση για την υποκρισία, κυριαρχεί το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης, αλλά ο πρωθυπουργός αντί να κατανοήσει ότι «προκαλεί την οργή, καταφεύγει στην καταστολή».

Μίλησε για «τάγματα εφόδου της αστυνομίας» που κακοποιούν τους νέους και τις οικογένειες που βγήκαν να κάνουν βόλτα στη γειτονιά, δημιουργώντας «κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές» και «εμπόλεμες ζώνες».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει οργή από τους πολίτες, γιατί η κυβέρνηση έχει αλώσει τον πυλώνα της δημοκρατίας, τα μέσα ενημέρωσης, «με εξαγορά, πιέσεις, κρατικές λίστες», ενώ κυριαρχεί η κυβερνητική προπαγάνδα, και οι πολίτες αντιμετωπίζονται σε πολλές περιπτώσεις με «απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραβιάζει τα μέτρα που ο ίδιος έχει επιβάλει στους πολίτες.

«Στρατηγική επιλογή η καταστολή»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού να επενδύει στην καταστολή και την αστυνομική βία, σημειώνοντας ότι τα περιστατικά βίας που καταγράφονται, όπως η εισβολή στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, κ. ά. «δεν ήταν υπερβολές θερμοκέφαλων ούτε μεμονωμένο περιστατικά».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια, ούτε ασφάλεια χωρίς ελευθερία».

Όσον αφορά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, είπε ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα ένα «συγγνώμη» από τον υπουργό, η οποία ούτε ακούστηκε, ενώ ο αστυνομικός δεν τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση και το γραφείο του πρωθυπουργού «μοίρασε σκονάκια» με στόχο την στοχοποίηση του θύματος, δημοσιοποιώντας το όνομα και τα πολιτικά φρονήματά του, «λες και τα πολιτικά φρονήματα συνιστούν δικαιολογία για κακοποίηση».

«Είναι εντυπωσιακό, είπε, ότι σε λίγες ώρες ξέραμε τι καφέ προτιμά το θύμα της επίθεσης, ο πρωθυπουργός είχε πλήρη άγνοια για τον Δημήτρη Λιγνάδη».

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είχατε την πληροφορία από την Τρίτη ότι χούλιγκαν θα πήγαιναν να αμαυρώσουν τη διαμαρτυρία» και «αντί να απομονώσετε τους χούλιγκαν επιχειρησιακά, αντί να διασφαλίσετε την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών και ρίξατε ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

«Μισή συγγνώμη»

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε ότι επί 59 λεπτά, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας, ενώ «αφιερώσατε 22 ολόκληρα λεπρά για να πείτε τι θαυμάσια είναι η κυβέρνηση και τι πετύχατε στην πανδημία».

Τόνισε δε ότι τόλμησε για μια ακόμη φορά να εκστομίσει το γεγονός ότι έχουμε «μόνο 7.000 νεκρούς» από την πανδημία, κάνοντας συγκρίσεις με άλλα κράτη, πράγμα που χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτο. 

Αναφέρθηκε και στη συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «ήταν η μόνη αξιόλογη στιγμή στην ομιλία του» αλλά με «το χαμόγελο και τη στάση του σώματός του την εκφύλισε».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μέτρα που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της αστυνομίας, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια και όχι φόβο μπροστά στον αστυνομικό.

Και αναρωτήθηκε γιατί οι αστυνομικοί, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ντυμένοι σαν ρόμποκοπ», αλλά ενώ υπάρχει απόφαση από τις 19 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί να φορούν διακριτικά στις στολές τους, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Για την κατηγορία της αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε "κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας", τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;».

Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για τις εγκληματικές ευθύνες για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «Δεν είπαμε ποτέ ότι αναλαμβάνουμε το ρίσκο. Εσείς όμως τόσο καιρό αναλαμβάνατε το ρίσκο στα ΜΜΜ όπου λέγατε ότι δεν υπάρχει ρίσκο αλλά τώρα το παραδέχεστε για να βάλετε μηχανήματα εξαερισμού»

Και όσον αφορά τη σύνδεση που επιχειρεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση μεταξύ κινητοποιήσεων και διασποράς του κορονοϊού, είπε ότι «η πορεία της πανδημίας ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ανεξερεύνητο. Μπορεί να υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν είχαμε εμπειρία να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι όχι. Π.χ. στη διαδήλωση για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, πολλοί ανησυχήσαμε, όπως κι εγώ», αλλά σημείωσε: Τον Οκτώβριο «πού προέκυψαν στη συνέχεια τα κρούσματα, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη;»

«Δεν θα επιτρέψω τη στοχοποίηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις πολιτών που εκφράζουν αλληλεγγύη στα αιτήματα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, μιλώντας για άδικη κριτική.

«Η άδικη κριτική πρέπει να σταματήσει από σας, κύριε Μητσοτάκη, γιατί είστε πρωθυπουργό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Πρέπει να σταματήσετε να ταυτίζεται όσους έχουν αγωνία για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσους δεν θέλουν να κάνουν ήρωα ένα καταδικασμένο για εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, με την τρομοκρατία. Εργαλειοποιείτε μια υπόθεση τρομοκρατίας για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Δεν σας το επιτρέπω».

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείτε να προσβάλετε μια παράταξη που έχει αγωνιστεί, χωρίς κουκούλες, για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, που έχει δώσει αίμα για τη δημοκρατία, την παράταξη του Πέτρουλα, του Γλέζου και του Σάντα που κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από τον βράχο της Ακρόπολης, του Νίκου Τεμπονέρα».

Αναφερόμενος ξανά στο θέμα του πώς προσλαμβάνονται οι αστυνομικοί, κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσουν «ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των αστυνομικών και ότι χρειάζεται μια άλλη εικόνα τους προς τους πολίτες».

«Πρέπει να αποφασίστε ότι η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αυτή η ομάδα, που ορμά και επιτίθεται σε γειτονιές και σε δημοσιογράφους, πρέπει να καταργηθεί», είπε, ενώ υποσχέθηκε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνει ξανά κυβέρνηση θα τη διαλύσει, όπως έκανε με την ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Και κλείνοντας την ομιλία του, είπε:

«Δεν θα σας ρίξουμε εμείς έστω και αν μας υπερτιμάτε. Η δημοκρατία θα σας ρίξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ρώσος Πρέσβης: Να φύγουν τώρα και οι 1,5 εκατομμύρια Ρώσοι από το Ισραήλ...

Έρχεται το μεγάλο ΜΠΑΜ Ρώσος πρέσβης: «Να φύγουν και οι 1,5 εκ. Ρώσοι από το Ισραήλ πριν είναι πολύ αργά» Μετά την ισραηλινή επίθεση κατά ...