© Φωτογραφία : SOOC / George Vitsaras
Στα ύψη τα κρούσματα για ακόμη μία ημέρα, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες, με φόντο τη συζήτηση για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Τα κρούσματα σήμερα (30/03) στην Ελλάδα εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ καταγράφηκε και νέο ρεκόρ διασωληνωμένων.
«Μαύρο» αποδείχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.340 κρούσματα, που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες, ενώ με βάση τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών, τα 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, με την Ελλάδα να μετρά συνολικά 8.017 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού με το 95.6% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τέλος, οι διασωληνωμένοι έφτασαν νέο υψηλό, καθώς πλέον ανέρχονται σε 741 (63.2% άνδρες) ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη.
Μάλιστα, τo 83.0% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%).
Έντονος προβληματισμός για τα κρούσματα, αλλά και σκέψεις για άνοιγμα
Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τα διαδοχικά «μαύρα» ρεκόρ στους διασωληνωμένους αποτελεί, εδώ και ημέρες, σοβαρή πρόκληση για τις υγειονομικές Αρχές.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, με τις ΜΕΘ να αντιμετωπίζουν καθημερινά ελλείψεις σε κλίνες.
Η νέα «ψυχρολουσία» με τα κρούσματα λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί τη σταδιακή άρση του lockdown σύντομα.
Στο «τραπέζι» φαίνεται ότι τίθεται, συγκεκριμένα, η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων - από αυτό κιόλας το Σαββατοκύριακο - με το άνοιγμα του λιανεμπορίου να βρίσκεται, εδώ και καιρό, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πηγαίνοντας εντούτοις πίσω, λόγω των συνεχόμενων υψηλών αριθμών κρουσμάτων.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση καλούνται να βρουν τη «χρυσή τομή» για το ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουν, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να εξετάζονται συνεχώς.
Οι τελευταίες δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη «δείχνουν» επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στον Απρίλιο, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι προειδοποιήσεις των ειδικών για την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης.
Άλλωστε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ίδιος να πει «όχι» σε άνοιγμα της αγοράς, εάν τα στοιχεία δεν είναι αυτά που πρέπει, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην Αττική είναι «τρομακτικά πιεσμένη».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «ηφαίστειο που βράζει».
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις μεταλλάξεις και τα άτομα νεαρής ηλικίας.
«Είναι κρίμα να διασωληνώνονται άνθρωποι νέοι, οι οποίοι έρχονται όρθιοι με απλά συμπτώματα και μετά από λίγο "στραβώνουν"» είπε, μιλώντας στο OPEN, τονίζοντας ότι οι μεταλλάξεις είναι πάρα πολύ μεταδοτικές και ο ιός ακόμη απρόβλεπτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου