ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλημμύρα αντιφάσεων κατέκλυσε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν καλά καλά κοπάσουν οι φωτιές από τις πυρκαγιές που αλωνίζουν επί δέκα μέρες τη χώρα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που είχε περιορίσει όλο το προηγούμενο διάστημα την ενημέρωση σε διαγγέλματα και ανακοινώσεις, χωρίς υποβολή ερωτήσεων, θέλησε χθες να δώσει την εικόνα ανθρώπου έτοιμου να μιλήσει για όλα, να αναλάβει ευθύνες και να εμπνεύσει αισιοδοξία στον κόσμο που είδε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου δεκαπέντε λεπτά πριν από την ώρα έναρξης της συνέντευξης και περιφερόταν με τα χέρια στις τσέπες ανάμεσα στις μπροστινές θέσεις και τους επιτελείς του. Οταν μάλιστα ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν μπορεί να φύγει με άδεια, απάντησε: «Εμένα, δεν με βλέπω να παίρνω άδεια»…
Ξεκίνησε με ευχαριστίες προς τα μέσα ενημέρωσης που μετέδιδαν ζωντανά από τα μέτωπα της φωτιάς παραδεχόμενος ότι εκείνα «βοήθησαν» την κυβέρνηση να βλέπει τι συμβαίνει. Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε να παραθέτει στοιχεία για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη υποδειγματικά, αλλά ήταν το φαινόμενο του πολυήμερου καύσωνα που οδήγησε στο να ανάβουν ταυτόχρονα 100 πυρκαγιές την ημέρα. Λίγο αργότερα, όμως, τόνισε πως από 600 πυρκαγιές οι περισσότερες ελέγχθηκαν, αλλά κάποιες ξέφυγαν, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» ανέφερε ότι εμπρησμοί υπήρχαν, αλλά η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει εάν εντάσσονται σε κάποιο σχέδιο.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με πολλές αφορμές στην «επιτυχία» των εκκενώσεων περιοχών μέσω του συστήματος «112» που «κατάφερε να σώσει χιλιάδες ζωές». «Η εντολή εκκένωσης είναι εντολή που πρέπει να υπακούσουν οι κάτοικοι», είπε τονίζοντας ότι το επίτευγμα του «112» θα μείνει στη χώρα όταν εκείνος αφήσει την καρέκλα του.
Αμέσως μετά όμως πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω απόλυτα ότι κάποιοι, κυρίως άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν δυνάμεις, παρέμειναν και βοήθησαν και αυτό τους τιμά και τους ευχαριστώ»! Το ξαναγύρισε όμως λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να έχει μια εικόνα για το πού κατευθύνεται η φωτιά και να προχωρά σε προληπτικές εκκενώσεις, αν και σε άλλη του αποστροφή θύμισε ότι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης πετούσαν πάνω από την Εύβοια αλλά δεν έβρισκαν άνοιγμα μέσα από τους καπνούς για να ρίξουν νερό.
Στους σχεδιασμούς για απόκτηση περισσότερων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, οι αντιφάσεις του κ. Μητσοτάκη απογειώθηκαν. Είπε πως «δεν είναι πανάκεια», «δεν μπορεί να υπάρχει ένα εναέριο για κάθε εστία φωτιάς», ότι φέτος «ήταν περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά» και ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προμηθευτεί ακόμη περισσότερα. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αιγίς» μέσω του οποίου θα γίνουν προμήθειες συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στις οποίες θα περιλαμβάνονται αγορές πυροσβεστικών ελικοπτέρων (σήμερα μισθώνουμε) και 36 τράκτορες «που τους δοκιμάσαμε και είναι αποτελεσματικοί».
Μίλησε ακόμη και για προμήθεια νέων Καναντέρ – αν και είναι γνωστό ότι η παραγωγή τους έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Και όλα αυτά, διότι η Ελλάδα απειλείται και θα απειλείται όλο και συχνότερα από τις ανεξέλεγκτες mega-fires όπως εκείνες του 2007. Υποσχέθηκε ταυτόχρονα ότι «του χρόνου θα τα πάμε καλύτερα»…
Για την πρόληψη
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία και της πρόληψης (καθαρισμοί - διαχείριση δασών) παρά το γεγονός ότι γι’ αυτήν δόθηκαν 51 εκατ. σε σχέση με το 1,7 δισ. που κατευθύνονται στην καταστολή των πυρκαγιών. Μέσα από τα έργα πρόληψης, υποστήριξε ότι τελικά σώθηκε η Ιπποκράτειος Πολιτεία, αν και λίγο παρακάτω παραδέχτηκε ότι το παιχνίδι χάθηκε και ξεκίνησε «φαύλος κύκλος» όταν η φωτιά της Βαρυμπόμπης αναζωπυρώθηκε, περνώντας την «αντιπυρική ζώνη της Εθνικής Οδού παρά την παρουσία 100 πυροσβεστικών» και έτσι στερήθηκε η Εύβοια από την παρουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
Αρκετές ερωτήσεις αφορούσαν την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Παρά τις υποσχέσεις του ότι θα αναφερθεί στα λάθη που έγιναν, ο κ. Μητσοτάκης παρείχε τελικά κάλυψη στους κεντρικούς χειριστές υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά. «Είναι σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος», εννοώντας ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις «εν βρασμώ» αλλά σε επόμενο χρόνο, αντίθετα με την τακτική που ο ίδιος ακολουθούσε στην αντιπολίτευση. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές.
Η αποστροφή του ότι «το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα» ακούστηκε ως αιχμή για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος την προηγούμενη μέρα, σε μία περίεργη δήλωσή του, ανέφερε ότι εκείνος είναι «και επιτελικός και πυροσβέστης».
Οταν η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν η δήλωση του υπουργού ήταν λάθος, έδωσε ακόμη μία απάντηση ζιγκ ζαγκ: «Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει, είναι να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει. Αυτό δεν είναι δουλειά του υπουργού αλλά της ηγεσία της Πυροσβεστικής. Αυτό κάναμε όλοι με τον τρόπο μας. Το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ τον υπουργό να είναι παρών στο πεδίο παρά εξαφανισμένος». Λίγο αργότερα, όμως, όταν άλλη ερώτηση θύμισε στον πρωθυπουργό ότι οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Χαρδαλιάς δήλωναν πανέτοιμοι στις 15 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η ίδια η ζωή απαντά στο ερώτημα και εγώ έκανα την αυτοκριτική για το τι κάναμε και τι δεν κάναμε».
Η «Εφ.Συν.» θύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχε καταθέσει πόρισμα το 2008 στο οποίο μιλούσε για Ενιαίο Φορέα Δασοπυρόσβεσης, επιστροφή της Δασικής Υπηρεσίας στην καταστολή των πυρκαγιών και προσλήψεις για την στελέχωσή της. Στην απάντησή του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε που θυμίσαμε το διαχρονικό του ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος, αλλά υποστήριξε ότι ποτέ δεν μίλησε για επιστροφή της Δασικής Υπηρεσίας στη Δασοπυρόσβεση (σε επόμενη ευκαιρία μπορούμε να παραθέσουμε το σχετικό σημείο του Πορίσματος).
Ανακοίνωσε πάντως τη δημιουργία από το 2022 μιας Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) από 500 άτομα που θα μπαίνουν στο δάσος και θα περιορίζουν τη φωτιά πριν φτάσει στο πλησιέστερο οδικό δίκτυο. Σχετικά με την ξεχασμένη Δασική Υπηρεσία ανέφερε ότι θα στηρίξει τα έργα πρόληψης επειδή εντάσσεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και με την πρόληψη θα ασχολείται και η Πολιτική Προστασία.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον τρόπο του για τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση των πυρκαγιών. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους «αναδόχους αναδάσωσης» που θα μπορούν και στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δασικές περιοχές. Οι αντιφάσεις φούντωσαν και εδώ, καθώς αλλού ανέφερε ότι τα δάση θα έχουν την ευκαιρία να αναγεννηθούν φυσικά και αλλού καλούσε τους ιδιώτες να υποβάλουν μελέτες και να αναλάβουν αμέσως έργα αναδάσωσης λαμβάνοντας ταχύτατα εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το Τατόι
Υπενθυμίζεται ότι τέτοια έργα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως εκείνο για τα «Βασιλικά Κτήματα» στο Τατόι, την «έκταση που έχει μέσα στην καρδιά του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δήλωσε ιδιαίτερα λυπημένος για την αποτυχία να προστατευτούν τα «Βασιλικά Κτήματα» σε αντίθεση με όσα υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Τόνισε πάντως ότι στην περιοχή υπήρχαν δύο μεγάλες αντιπυρικές ζώνες και οι υλοτόμοι καθάριζαν τα πεσμένα κλαδιά της Μήδειας επί δύο μήνες, όπως ανέφερε. Απέφυγε όμως κάθε αναφορά στον αρχηγό της Πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρη αν και ερωτήθηκε για το γεγονός ότι τον τοποθέτησε εκεί ενώ είναι υπόδικος για την τραγωδία στο Μάτι. (Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι απάντησε με fake news.) Ανέφερε ακόμη ότι δεν θα ξαναγίνει το λάθος να φυτεύονται πεύκα στα όρια μεταξύ οικισμών και δάσους και εκεί θα τοποθετούνται άλλα φυτά, βραδύκαυστα.
Ο πρωθυπουργός δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την πανδημία και τους εμβολιασμούς υποσχόμενος εξαγγελία των μέτρων της κυβέρνησης πριν από τα τέλη Αυγούστου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου