Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Περασμένα «ναι», ξεχασμένα «όχι

 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

»


Η Άνγκελα Μέρκελ αν και αναγνώρισε πως υπήρξε μέρος του προβλήματος στον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας μας δεν βρήκε το σθένος να ζητήσει μια συγγνώμη ή να κάνει μια πρόταση για να διορθωθεί το λάθος.

Με αυτοκριτική διάθεση και συμπόνοια αλλά χωρίς λέξη για τα όσα προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας υπό την πίεση της Γερμανίας η τελευταία επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ με την ιδιότητα της καγκελαρίου στην Αθήνα.

Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ξεκίνησε την εισαγωγική της τοποθέτηση με γκάφα συνδέοντας την επέτειο του «όχι» με το 1821.

Αναγνώρισε «την επιβάρυνση της Ελλάδας» τα χρόνια των μνημονίων ωστόσο δεν είπε τίποτα για τον τρόπο που θα διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος παρά μόνο ότι «καταφέραμε στο τέλος να βρούμε ένα κοινό βηματισμό» προκειμένου «να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

Εξήγησε πόσο ευάλωτο ήταν το κοινό μας νόμισμα την περίοδο της κρίσης «ειδικά για τις χώρες με υψηλότερο χρέος» αλλά ξέχασε τις ευάλωτες τράπεζες της Ευρώπης που χρειάστηκαν δημόσιο χρήμα για να στηριχθούν και να μην καταρρεύσουν.

«Ήμουν αυτή που πίεσε πολύ την ελληνική κοινωνία»

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ/EUROKINISSI

«Ως ομοσπονδιακή καγκελάριος ήμουν αυτή που πίεσε πολύ την ελληνική κοινωνία γιατί απαίτησα πολλά» ανέφερε λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μιλώντας στους σπουδαστές.

«Βρίσκομαι εδώ για να μάθω πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι η αποχαιρετιστήρια επίσκεψή μου» συμπλήρωσε γνωρίζοντας και η ίδια καλά τα τραύματα που προκάλεσαν τα μνημόνια στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σειρά του, φρόντισε να μην αποδώσει τις ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας στους υπευθύνους και με μια γενικόλογη τοποθέτηση είπε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις», εκτιμώντας πως «επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε με ανακούφιση «ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν» και έχρησε νικητή την «κοινοτική αλληλεγγύη» και τον «αληθινό πατριωτισμό».

Αναφερόμενος προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο είπε πως «υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας», κρίνοντας καθοριστική την παρέμβασή το 2015 «όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική. «Γνωρίζω τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική», πρόσθεσε.

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, "προσπαθώ"» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν δύο επιλογές στο τραπέζι αν συνεχίσει τις προκλήσεις η Άγκυρα: «της συνεργασίας» και των «κυρώσεων».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο διάδοχος

Με τις διαπραγματεύσεις στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης να συνεχίζονται ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως προσβλέπει σε μια «εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ» και έκανε γνωστό πως «θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας»..

Για τα ελληνοτουρκικά και τον νέο καγκελάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «αυτό που θα ζητήσω δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ.Νετανιάχου: Ο κατάλογος των χωρών που πρέπει να τον συλλάβουν μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

  Από αυτές μέχρι στιγμής δήλωσαν πως θα σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ολλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, και η Τουρκία 22.1...