Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Υπέκυψαν στις απειλές του Ερντογάν

Διαμαρτυρία οπαδών του Ερντογάν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη

AP Photo/Burhan Ozbilici



Συνεπείς στις αρχικά χλιαρές αντιδράσεις - εξαιρουμένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νταβίντ Σασόλι - τουλάχιστον οκτώ εκ των 10 χωρών των οποίων οι πρεσβευτές απειλούνταν με απέλαση, «συμμορφώθηκαν κατά τας υποδείξεις» του Σουλτάνου και προχώρησαν σε «δήλωση μετανοίας» μετά το σοβαρό ατόπημα να βγάλουν «γλώσσα» και να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του «πολυχρονεμένου μας πασά».

Συγκεκριμένα και όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος «χαιρέτισε» τη δήλωση δυτικών πρεσβειών ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής, αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την απέλαση 10 πρεσβευτών.

Ο πρόεδρος της γείτονος είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι διέταξε οι πρεσβευτές να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα γιατί ζήτησαν την απελευθέρωση του εξέχοντα ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά, που κρατείται επί τέσσερα χρόνια κατηγορούμενος για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων και την εμπλοκή του σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Επικαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρίας, το Anadolu μετέδωσε ότι ο Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση που ανάρτησαν στο Twitter οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία και αργότερα αναδημοσίευσαν στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ και αρκετές άλλες στην Τουρκία ανακοίνωσαν σήμερα ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι τηρούν τη συμμόρφωση προς το Άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία σε μήνυμα στο Twitter.

Ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν η καθεμία χώρα παρόμοιο μήνυμα, ενώ η Νορβηγία και η Φινλανδία αναδημοσίευσαν στο Twitter το μήνυμα των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια παρόμοια ή άλλη αντίδραση από τις πρεσβείες Γαλλίας και Γερμανίας.

«Οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύω ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους», δήλωσε απόψε, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου κι ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση, αλλά να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα προειδοποιεί Λονδίνο: Λόγος αντεπίθεσης οι δηλώσεις Κάμερον για την Ουκρανία

  Newsroom   Δευτέρα, 06 Μαϊος 2024 20:16 7 SHARES Θερμή χειραψία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη Παρασκευή στ...