Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ

 

Αδυνατώντας να επιλύσει το μείζον πρόβλημα των 160.000 εκκρεμών αιτήσεων για απονομές κύριων συντάξεων, ο Κωστής Χατζηδάκης διερευνά την εκχώρηση της διοίκησης του ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου σε ιδιώτες με λύσεις στα όρια του Συντάγματος

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα κατορθώσει ούτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών συντάξεων, όχι μόνο γιατί δεν επαρκεί το δυναμικό, αλλά γιατί... από την επίλυσή του προκύπτει κι ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Για «την εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ» προετοιμάζει την κοινή γνώμη ο υπουργός Εργασίας, αδυνατώντας να επιλύσει το μείζον πρόβλημα των 160.000 εκκρεμών αιτήσεων για απονομές κύριων συντάξεων. Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στο ΑΠΕ προανήγγειλε νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και, παρότι δήλωσε εκ των προτέρων ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης, πυροδότησε φήμες για την τοποθέτηση μάνατζμεντ από την αγορά που θα αντικαταστήσει το σύνολο της διοίκησης, διοικητή και υποδιοικητές. «Για να μην ξεκινήσουν οι γνωστές ανοησίες, δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση! Ούτε καν για κάτι παραπλήσιο! Μιλάω για ένα νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Μιλάω για εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ.

Μιλάω για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και λιγότερα “σούρτα-φέρτα” ανάμεσα στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες»! Και μόνο η ανάγκη επίκλησης της τήρησης του Συντάγματος προκαλεί σκέψεις για θεσμοθέτηση ακραίων ή αμφιλεγόμενων λύσεων!

Αλλωστε θεωρείται βέβαιο ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα κατορθώσει ούτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών συντάξεων. Κι όχι μόνο γιατί δεν επαρκεί το δυναμικό αλλά γιατί διαμορφώνεται κι ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο του ’22 θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις συντάξεις, το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό για να αντέξει και νέα υπέρβαση ο κοινωνικός προϋπολογισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο κόστος κάθε συνταξιοδοτικής απόφασης ανέρχεται στο ποσό των 6.409 ευρώ, διότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα αναδρομικά από την αναμονή 3 ή 4 χρόνων από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Η αρχική πρόβλεψη αναφορικά με το κόστος μέσης συνταξιοδοτικής απόφασης ήταν πολύ χαμηλότερη, 3.406 ευρώ, με αποτέλεσμα μέσα στο 2021 η υπέρβαση από το κόστος πληρωμής των αναδρομικών για νέες συντάξεις να κορυφωθεί στο ποσό του 1,20 δισ. ευρώ. Με την εμφάνιση και νέων μεταβλητών, όπως είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος, και με απρόβλεπτη την πορεία της πανδημίας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει την ανάγκη χρηματοδότησης επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσα στον χειμώνα, μόνο ένα μικρό δημοσιονομικό θαύμα θα μπορούσε να εγγυηθεί την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων ακόμη κι αν μπορούσαν να επιταχύνουν την έκδοσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Πάντως σε ό,τι αφορά την έκδοση των συντάξεων των ασφαλισμένων του τ. ΝΑΤ σημειώνεται κάποια πρόοδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την επίσκεψη του υπ. Εργασίας και του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, στο ιστορικό κτίριο του ΝΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρεται ότι σταδιακά και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς 44 συντάξεις χηρείας. Ελπίδες ότι θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι οικογένειες των ναυτικών έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κ. Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος είπε πως τους τελευταίους μήνες η μέση μηνιαία ωρίμανση από το ΝΑΤ είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσαν τις 190 τον μήνα. «Οι συνταξιοδοτικοί αυτοί φάκελοι στη συνέχεια μεταβιβάζονται για την οριστική έκδοση της σύνταξης στον ΕΦΚΑ, όπου και σε αυτό το στάδιο παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν 4.500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%. Αναμένεται δε μέχρι το τέλος του έτους η μείωση των εκκρεμοτήτων να ξεπεράσει το 75%» πρόσθεσε ο κ. Τσαγκαρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Al Jazeera: «Εγκληματική πράξη η απόφαση του Τελ Αβίβ να κλείσει τις δραστηριότητές μας στο Ισραήλ»

  Newsbomb Το  Al Jazeera  ήταν από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν στη Γάζα. Στην επίσημη τοποθέτησή του,  το Al Jazeera κατα...