Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Έκθεση-"βόμβα": Η Τουρκία θα "χτυπηθεί" από ελληνικό έδαφος γιατί προκαλεί προβλήματα στις ΗΠΑ σε Τρεις Ηπείρους μέσω της Α.Μεσογείου

 

ΗΠΑ 


Καθοδηγούμενη από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν διενεργεί μια παγκόσμια αναθεώρηση των δυνάμεων της , όπως την περιγράφει το Πεντάγωνο, η οποία  περιλαμβάνει την τοποθέτηση «του σωστού αριθμού στρατευμάτων στις σωστές θέσεις».

Αυτό συνεπάγεται δύσκολους συμβιβασμούς για την κατανομή περιορισμένων πόρων μεταξύ ανταγωνιστικών στόχων, αφού η Ουάσιγκτον πρέπει  να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σχετικά με τις μελλοντικές αμυντικές δαπάνες και την αξία των δεσμεύσεων των ΗΠΑ μετά το Αφγανιστάν.

Καμία μαγική συνταγή δεν υπάρχει για να λύσει αυτά τα προβλήματα, ωστόσο η Ουάσιγκτον μπορεί  "με ένα σμπάρο να χτυπήσει  δύο τριγώνια¨"..

Όπως αναφέρει έκθεση από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, η Ανατολική Μεσόγειος προσφέρει ολοένα και περισσότερο μοναδικές στρατηγικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της μελλοντικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, την μετακίνηση δυνάμεων γρήγορα και αποτελεσματικά σε γειτονικές περιοχές, για να καθησυχάσουν οι Αμερικανοί τους συνεργάτες τους χωρίς να δαπανήσουν πολλά χρήματα, ή δημιουργώντας νέα κενά ισχύος λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος με άλλες δυνάμεις.

Ως η αποκλειστική «θάλασσα μεταξύ Ηπείρων», η Ανατολική Μεσόγειος, είναι ένας φυσικός γεωστρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Η θαλάσσια αυτή περιοχή έχει ήδη γίνει  μια κρίσιμη αρένα για επεκτατικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑυπονομεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο μετασχηματισμός της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε έναν απρόβλεπτο, μονομερή και παρεμβατικό παράγοντα, λαμβάνει χώρα  και στις τρεις ηπείρους και στις  ενδιάμεσες θάλασσες ( Αιγαίο), όπου η Άγκυρα απειλεί την ειρηνική ανάπτυξη ορισμένων από τα  μεγαλύτερα  ενεργειακά κοιτάσματα που ανήκουν στους εταίρους των ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη και η επιστροφή των ναυτικών της δυνάμεων στη Μεσόγειο θέτουν σε κίνδυνο τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.


Επίσης, αν και δεν αποτελεί μεγάλη δύναμη, το Ιράν εδραιώνει τις πολιτοφυλακές του, με τους ολοένα και πιο ικανούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να στοχεύουν πλατφόρμες εξόρυξης , κατά μήκος των ακτών του Λιβάνου και της Συρίας.Με την απόκτηση μεριδίων ιδιοκτησίας και λειτουργικών δικαιωμάτων για λιμάνια και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας, η κινεζική πρωτοβουλία " δρόμος του Μεταξιού" επεκτείνεται πλέον και στην  Ανατολική Μεσόγειο.

Η τρέχουσα περιφερειακή στάση της Αμερικής αγκωμαχά λοιπόν, να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις.

Καθώς το Πεντάγωνο επικεντρώνεται εκ νέου στον ανταγωνισμό με την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό, η παρουσία των ΗΠΑ μειώνεται σε καυτά σημεία δίπλα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι βάσεις και το επίπεδο στρατευμάτων των ΗΠΑ, συρρικνώνονται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την ισχύ της  διατλαντικής συμμαχίας και στη Μόσχα σχετικά με τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Αμερικής.

Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν  κενά που θέλουν να καλύψουν χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν και οι τρομοκρατικές ομάδες, ενώ οι σύμμαχοι της Αμερικής βρίσκονται στη μέση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μετριάσουν τις προβληματικές επιπτώσεις αυτής της ευρύτερης περικοπής δυνάμεων στην περιοχή, αντιλαμβάνοντας την Ανατολική Μεσόγειο ως μια πλατφόρμα προβολήΑυτό θα απαιτήσει μια  μέτρια ενίσχυση της παρουσίας δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ από ορισμένες στρατηγικές τοποθεσίες στην περιοχή ( πχ. Αλεξανδρούπολη), επίγεια, αεροπορικά και ναυτικά μέσα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιστρέφονται ή να αναπτυχθούν ταχύτατα στην κοντινή Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής.

Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική τοποθεσία και χώρα εταίρος για τις ΗΠΑ. Η θέση της κοντά στην Α.Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων όπως αυτό της  Σούδας στην Κρήτη, είναι ιδανικά για προβολή ισχύος προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η Αθήνα υποστηρίζει επίσης με ενθουσιασμό την Αμερική ως περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και διπλωματικός ηγέτης.

Έχοντας μόλις υπογράψει μια αναβαθμισμένη διμερή αμυντική συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξερευνήσουν την ανάπτυξη πρόσθετων βάσεων και να μεταφέρουν δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων, που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ισπανία, στην Ελλάδα", τονίζουν ξένες πηγές. Μεγάλη πιθανότητα τα αμερικανικά αυτά αντιτορπιλικά να είναι τα arleigh burke που γράφαμε σε άλλο άρθρο

Σημασία όμως για την χώρα μας είναι ότι σε οποιαδήποτε ελληνοτουρκικό σενάριο κρίσης, να έχουμε στο βεληνεκές μας τις γέφυρες του Βοσπόρου για τον αποκλεισμό των δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του Ελλησπόντου, σε συνδυασμό με την δημιουργία πολλών μετώπων (Κυπριακό, Κουρδικό, Συριακό) και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης, αφού οι Τούρκοι "ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη" .

Πάντως σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, στην νέα τάξη πραγμάτων οι περισσότεροι  θέλουν την Τουρκία διαμελισμένη και δίπλα της ένα κράτος με το όνομα Κουρδιστάν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (17 Νοεμβρίου

  Newsroom   Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024 06:30 3 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...