Με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και Μίνας Γκάγκα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Γενική Συνέλευση όλων των Ιατρικών Συλλόγων, αναφορικά με το επικείμενο θέμα της επίταξης των ιδιωτών γιατρών.Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το θέμα άμεσα και έτσι, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι Σύλλογοι για να προσφέρουν γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τότε το «χαρτί» της επίταξης θα βρεθεί επίσημα και αναπόδραστα στο τραπέζι από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.
Εξάλλου, τηλεδιάσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε με τους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας το βράδυ της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου. Όπως τόνισε στην ενημέρωση της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς η χώρα διαθέτει 124 δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει περίπου 100 με 120 ιδιώτες γιατροί να «αιμοδοτήσουν» το ΕΣΥ«Φυσικά υπάρχει πίεση και ναι, θέλουμε περισσότερους γιατρούς. Από έναν γιατρό να δώσουμε επιπλέον σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο είναι 124 γιατροί. Νοσοκομεία που τυχόν πιέζονται περισσότερο, πιθανόν να χρειάζονται δύο γιατρούς» υπογράμμισε εμφατικά.
Και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε για κάθε Παθολογική ή Πνευμονολογική Κλινική που βλέπει περιστατικά Covid, για το επόμενο δίμηνο π.χ. -και ελπίζω ότι δεν θα είναι παραπάνω- έξτρα βοήθεια από τους ιδιώτες συναδέλφους».
Αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό: «Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 ΜΕΘ: 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικότητες οι οποίες εμφανίζουν έλλειψη στο ιατρικό σώμα είναι: πνευμονολογία, αναισθησιολογία, παθολογία. Επίσης, εντατικολόγοι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι στη χώρα, όμως, ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον γενικοί γιατροί.
Ο Ξανθός προτείνει εθνική επιστράτευση όλων των γιατρών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση για το υγειονομικό σύστημα μετά την πανδημία, επεσήμανε ότι «έχουμε πόλεμο, πράγμα που σημαίνει, ότι θα πρέπει να επιστρατευθούν όλοι οι γιατροί, ακόμη και οι στρατιωτικοί. Επομένως, είναι ύψιστης προτεραιότητας η πλήρης και εθνική επιστράτευση με κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ανέφερε, ότι είναι κομβικής σημασίας το θέμα των εμβιολιασμών. Γι’ αυτό, θα πρέπει να εμβολιάσουμε με ασφάλεια και εμπιστοσύνη την κοινωνία, καθώς και να επικαιροποιήσουμε τον χάρτη υγείας με κριτήρια ανάπτυξης.
Το 5ο πανδημικό κύμα
Βαδίζοντας στο 5ο πανδημικό κύμα, το οποίο έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του με τον πιο σκληρό τρόπο ακόμη και σε εμβολιασμένους, εξαιτίας του αυξημένου ιικού φορτίου και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους ΔΕΛΤΑ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά όπως όλα δείχνουν.
Χθες, Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 6.802 νέες μολύνσεις, 55 θανάτους και 508 διασωληνωμένους.
Η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο, ότι το ΕΣΥ δεν πρόκειται τη φετεινή χρονιά, να μετατραπεί σε μονοθεματικό COVID σύστημα, αλλά θα εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς με χρόνια, σοβαρά και σπάνια νοσήματα, ασθενείς που παραμέλησαν το νόσημά τους, εξαιτίας της πανδημίας. Τα μοναδικά νοσοκομεία που είναι αμιγώς COVID-19 σήμερα, είναι το «Σωτηρία» και ο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη.
Το ερώτημα είναι ποια πολιτική θα ακολουθηθεί, εάν σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός και φθάσουμε ή ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα ημερησίως.
Όταν πέρυσι μιλούσαμε για επίταξη
Πάντως η ειρωνεία είναι ότι και πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, και με το lockdown σε πλήρη εξέλιξη, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλούσε για την ανάγκη επίταξης των ιδιωτών γιατρών. Η μόνη διαφορά είναι το εμβόλιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας πλέον όλοι οι πολίτες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου