ΥΓΕΙΑ
Τραγική παραμένει η κατάσταση με την πορεία του νέου κορονοϊού στην χώρα μας με τους θανάτους και τις διασωληνώσεις να βρίσκονται στα ύψη, ενώ η αρμόδια επιτροπή Λοιμωξιολόγων μπορεί να συνεδριάσει και νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε σήμερα το πρωί ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής λοκντάουν για ανεμβολίαστους απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου (Open) για την περίπτωση που χειροτερεύσουν κι άλλο τα πράγματα και χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα μέτρο για τους μη εμβουλιασμένους, γιατί εκείνοι προκαλούν την πίεση στο σύστημα υγείας, και σαφής πολιτική της βούληση είναι στην κατεύθυνση οι περιορισμοί να μην αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
Μέσα στην εβδομάδα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Επίσης, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης ιδιωτών γιατρών και ότι μέσα στην εβδομάδα θα παρθεί η απόφαση για επιστράτευση γιατρών, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. «Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα» είπε.
«Περισσότερες από 700 κλίνες, κυρίως για Covid αλλά και non Covid περιστατικά έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας μόνο ότι υπάρχει σχεδιασμός και για την Αττική, κλείνοντας τα μάτια στην κατάσταση του λεκανοπεδίου, που χθες κατέγραψε τη θλιβερή πρωτιά σε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοντας τα 862.
Ωστόσο, εδώ και μέρες τα πολλά νοσοκομεία, και από την υπόλοιπη επικράτεια, εκπέμπουν SOS για τεράστια κενά και ελλείψεις. «Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη; Στους πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ; Στα πόσα ράντζα;» ρώτησε ενδεικτικά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
Παράλληλα, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο ΕΣΥ μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από τον κλάδο των υγειονομικών, τον μόνο κλάδο όπου επιβάλλεται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι τα κενά, που αφορούν κυρίως τους νοσηλευτές, καλύπτονται από υπηρεσίες ΥΠΕ οι οποίες δεν πιέζονται. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, δεν έχει γίνει εισήγηση από την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για άρση των αναστολών, που υπολογίζονται στις 8.000 - 10.000.
Τέλος, ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε πως εξετάζεται η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης, καθώς «υπάρχει ένας προβληματισμός ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τις ευάλωτες ομάδες και τους ηλικιωμένους αλλά στην παρούσα φάση ενημερώνουμε και επιμένουμε στο πόσο σημαντική και αναγκαία είναι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου