ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Oπως θα περίμενε κανείς, οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα πραγματικά γεγονότα που συνδέονται με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 προκάλεσαν πραγματικό σοκ στους όψιμους θαυμαστές του Μεταξά και ακολούθησε έκρηξη αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, ενδεικτικό της εποχής μας είναι το γεγονός ότι από εκείνους που αντέδρασαν με τόσο πάθος που θίξαμε τον αγαπημένο τους δικτάτορα ούτε ένας (1) δεν καταδέχτηκε να διαβάσει το κείμενό μας. Και αν κάποιος απ’ όλους αυτούς το διάβασε, πάντως, δεν κατάλαβε ούτε λέξη.
Την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε το άρθρο («Ο Μεταξάς, το “Οχι” και ο υπουργός της χούντας», 27.10.2021) ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε ομιλία στην ιδιωτική του επιχείρηση «Ελληνική Αγωγή». Ποζάροντας μπροστά στο πορτρέτο του δικτάτορα, ο υπουργός και αντιπρόεδρος του κ. Μητσοτάκη υποστήριξε ότι η Αριστερά έχει «ιστορική αντίληψη μυωπική» και «αμφισβητεί αν το “Οχι” το είπε ο Μεταξάς ή ο λαός». «Σήμερα διάβασα το άρθρο του κ. Δημητρίου Ψαρρά, ότι ο Μεταξάς δεν είπε το “Οχι”, αλλά ήταν ένας δειλός. Το γεγονός είναι ότι στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου στην Κηφισιά δεν ήμουν ούτε εγώ, εσείς, ούτε ο κ. Ψαρράς ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε κανένας. Ηταν ο Ιωάννης Μεταξάς» (βλ. όλη την ομιλία στο https://www.youtube.com/watch?v=K_JOtN_eEmA).
Τα ντοκουμέντα
Βέβαια στο άρθρο δεν λέω ούτε ότι το «Οχι» το είπε ο λαός ούτε ότι ο Μεταξάς υπήρξε δειλός. Αλλωστε δεν είναι όλοι οι φασίστες και οι θαυμαστές του Χίτλερ δειλοί. Απλώς εξηγώ με ντοκουμέντα ότι το «Οχι» υπήρξε δημιούργημα της προπαγάνδας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και ότι ο Γκράτσι έπαιξε για τους δικούς του λόγους ρόλο σ’ αυτό το κατασκεύασμα, το οποίο πήρε και επίσημη μορφή στον Δ’ τόμο των «Ημερολογίων» του Μεταξά, τα οποία επιμελήθηκε ένας ακραίος προπαγανδιστής του βαθέος κράτους που στη συνέχεια αναδείχθηκε σε υπουργό Παιδείας της χούντας την περίοδο της σφαγής του Πολυτεχνείου.
Για όλα αυτά δεν βρήκε τίποτα να πει ο κ. Γεωργιάδης, όπως και όλοι οι ομοϊδεάτες του που θίχτηκαν για την «προσβολή» στον Μεταξά. Το αστείο είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να υποστηρίξει και ότι «αν είχαμε τότε social media, facebook, twitter, τηλεόραση και τον συνήθη τρόπο που σχολιάζουμε την επικαιρότητα σήμερα, θα κατηγορούσαν πολλοί τον Ιωάννη Μεταξά ως δειλό, προδότη ή οτιδήποτε άλλο». Το ποιος σχολιάζει σήμερα την επικαιρότητα μ’ αυτόν τον τρόπο νομίζω το γνωρίζουν οι πάντες. Είπε, λοιπόν, ο γάιδαρος…
Ο κ. Γεωργιάδης, βέβαια, έχει γνωστές απόψεις. Ως πιστός μαθητής του Κώστα Πλεύρη, ιδρυτή της οργάνωσης «Κόμμα 4ης Αυγούστου», είναι ταυτόχρονα φανατικός θαυμαστής του Μεταξά και του δικτατορικού καθεστώτος του. Στην προσωπική του ιστοσελίδα –την οποία φρονίμως ποιων έχει πλέον εξαφανίσει, αλλά μπορεί καθένας να την ανακτήσει μέσω του archive.org– περηφανευόταν πριν από χρόνια για τον τότε αρχηγό του ως εξής: «Ο Καρατζαφέρης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που μίλησε στη Βουλή για τον Ιωάννη Μεταξά! Θα μας κάνεις μάθημα εσύ; Είσαι σοβαρός; Μήπως νομίζεις ότι μιλάς σε νεοδημοκράτη;» (27.3.2010).
Αλλά και από την τηλεοπτική του εκπομπή έλεγε ότι «ο Ιωάννης Μεταξάς εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων πρωθυπουργός στις αρχές του 1936. Ολα γίνανε απολύτως νόμιμα. Βάσει του τότε Συντάγματος» («Τηλεάστυ», 3.11.2009). Τα ίδια και από την ιστοσελίδα του: «Ο Ιωάννης Μεταξάς υπηρέτησε τον κοινοβουλευτισμό στο μεγαλύτερο διάστημα του βίου του. Δεν κατέβασε τα τανκς, ούτε έκανε όπως πολλοί νομίζουν πραξικόπημα. Ελαβε νομίμως την εξουσία και την ήσκησε κατά τον τρόπο που εκείνος πίστευε καλύτερα στα πλαίσια εκείνης της ταραγμένης εποχής. Με τη Χρυσή Αυγή, λοιπόν, καμία απολύτως σχέση» (18.3.2010).
Την επομένη βέβαια προσπάθησε να τα μπαλώσει: «Ποτέ δεν είπα ότι ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν πιστός κοινοβουλευτικός. Είπα ότι δεν ήταν οπαδός του μπάχαλου και του χάους. Δηλαδή δράσις τύπου Χρυσής Αυγής ούτε κατεγράφη ούτε υπήρξε από τον Ιωάννη Μεταξά. Αν λοιπόν τον θαυμάζεις δεν μπορείς να πηγαίνεις και να ρίχνεις ξύλο στις πλατείες... Ο Μεταξάς νίκησε το σύστημα εκ των έσω!... Αρα σίγουρα πιο πολύ για δράση τύπου ΛΑΟΣ μου μοιάζει, παρά για Χρυσή Αυγή» (19.3.2010).
Αλλά αν ήταν μόνο ο υπουργός «Ανάπτυξης» που νοσταλγεί και θέλει να μιμηθεί τον Μεταξά, τα πράγματα θα ήταν σχετικά απλά. Το κακό είναι ότι στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως μαρτυρείται από το αφιέρωμα στο «Οχι» που φιλοξενεί το τρέχον τεύχος του επίσημου περιοδικού της Βουλής «Επί του περιστυλίου!» (τχ. 29, 26.10.2021), με αναπαραγωγή όλων των φιλομεταξικών μύθων.
Παραπληροφόρηση
Οπως μας ενημερώνει ο επίσημος ιστότοπος της Βουλής, σ’ αυτό το τεύχος «έρχεται στο φως η απόρρητη ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς δυο ημέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου». Πρόκειται, βέβαια, για παραπληροφόρηση. Το κείμενο αυτό έχει δημοσιευτεί επανειλημμένα και περιλαμβάνεται από το 1960 και στα «Ημερολόγια» του Μεταξά. Και είναι εντελώς απαράδεκτη η ασχολίαστη αναδημοσίευσή του, εφόσον πρόκειται για κορυφαίο δημιούργημα της μεταξικής προπαγάνδας και έχει συνταχθεί –όπως αφελώς παραδέχεται το περιοδικό που εκδίδει ο κ. Τασούλας– από τον διαβόητο Μανιαδάκη!
Το στενόχωρο για τον κ. Γεωργιάδη είναι ότι ακόμα και σ’ αυτό το προπαγανδιστικό κείμενο ο Μεταξάς ομολογεί πως μέχρι τις 28 Οκτωβρίου κρατούσε τη γραμμή του βασιλιά Κωνσταντίνου στον Α’ Παγκόσμιο (φιλογερμανική «αυστηρή ουδετερότητα») και μόλις εκδηλώθηκε η επίθεση της Ιταλίας τη γραμμή Βενιζέλου! Τζάμπα όλα αυτά που έλεγε τις προάλλες στους μαθητές του ο υπουργός «Ανάπτυξης». Και κρίμα που όλα όσα πουλούσε επί χρόνια ο κ. Γεωργιάδης δεν έκανε τον κόπο και να τα διαβάσει. Ούτε καν τον Μεταξά και τον Πλεύρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου