Σε αγώνα δρόμου προς «οχύρωση» έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον επιδίδονται οι κυβερνήσεις διεθνώς, ενόσω η επιστημονική κοινότητα σταθμίζει τα -περιορισμένα επί του παρόντος- κλινικά δεδομένα με την ελπίδα να επιβεβαιωθεί πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού συνοδεύεται από ηπιότερη συμπτωματολογία και νόσηση συγκριτικά με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση θωράκισης αποτελεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίου, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις δεν διαφαίνεται επαρκής για την προστασία έναντι της νέας παραλλαγής, ενώ αντίθετα η τρίτη δόση μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» προστατεύοντας έναντι βαριάς νόσου και θανάτου.

Τη δυναμική εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον με ταχύτητα ιλιγγιώδη αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το νέο στέλεχος βρίσκεται σε τροχιά επικράτησης έναντι της παραλλαγής Δέλτα στο Λονδίνο εντός των επόμενων 48 ωρών, ενώ και στη Δανία και τη Νορβηγία η νέα μετάλλαξη αναμένεται να «κυριαρχήσει» μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Υπό αυτό τα δεδομένα και αναμένοντας πλέον ένα «παλιρροιακό κύμα» της Όμικρον, όπως δήλωσε σε διάγγελμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο «άνοιξε» άμεσα τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, προχωρώντας παράλληλα στη λήψη νέων μέτρων.

Στην Ελλάδα, όπου ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων με την αναμνηστική δόση είχε ήδη έγκαιρα μπει στη «φαρέτρα», εξετάζεται στην παρούσα φάση η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και στα παιδιά 16 έως 18 ετών. Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά επί του παρόντος πέντε κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον -στο σύνολό τους με ήπια συμπτωματολογία-, εντούτοις κατά τους ειδικούς σαφώς η νέα παραλλαγή κυκλοφορεί ήδη και θα εξαπλωθεί στην κοινότητα.

«Λιγότερο ευχάριστα, αλλά και κάποια ευχάριστα νέα»

Για την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα, αλλά και κάποια ευχάριστα νέα, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «δανειζόμενη» τη φράση του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι.

Όπως επισήμανε, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν -προς το παρόν τουλάχιστον- ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

Σαφώς, η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να επισημάνει ότι τα στοιχεία αυτά απορρέουν από μελέτη μικρού αριθμού ασθενών στη Νότια Αφρική -42 για την ακρίβεια-, οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα διαγνώστηκαν τυχαία, αλλά ουδείς εξ αυτών χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

Η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική καταδεικνύει ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο νοσηλεία σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που έχουμε με τις άλλες παραλλαγές. Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η θνητότητα είναι στο 6,6%, ενώ με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού άγγιζε το 16%.

«Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, και δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει η μεταδοτικότητα της Όμικρον στους ηλικιωμένους» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου και κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους άνω των 60, να εμβολιαστούν με την πρώτη, την δεύτερη αλλά και την τρίτη δόση -καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση, αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%.

Η ίδια υπογράμμισε ότι σε όλες τις ηλικίες υπάρχει 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσο εφόσον έχει γίνει η αναμνηστική δόση.

Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Το «προφίλ» τους

Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου Κρήτης. Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Ν. Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Έχουν όλοι απομονωθεί, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.

ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική η Όμικρον - Η «εικόνα» για τα εμβόλια

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφαίνεται ότι διαδίδεται περισσότερο από το στέλεχος Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά ως προς τη μόλυνση και μετάδοση.

Στην τελευταία τεχνική έκθεση του ΠΟΥ επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση παραμένουν πολύ τμηματικά τα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή, η οποία είναι έως σήμερα παρούσα σε 63 χώρες.

Η πιο γρήγορη μετάδοση της Όμικρον διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει επί του παρόντος -ελλείψει επαρκών δεδομένων- αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο».

Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της νόσου που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα και αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια» τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech -που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

Η Όμικρον θα επικρατήσει τις επόμενες 48 ώρες στο Λονδίνο

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα και αναμένεται ότι θα γίνει η επικρατούσα στο Λονδίνο μέσα στις επόμενες 48 ώρες, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

«Καμία άλλη παραλλαγή της Covid-19 δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα. Η Όμικρον αντιστοιχεί στο 20% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Βρετανία, αλλά ήδη την είδαμε να αυξάνεται σε πάνω από 44% των κρουσμάτων στο Λονδίνο και αναμένουμε ότι θα γίνει η επικρατούσα παραλλαγή στην πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες 48 ώρες» δήλωσε μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο νεκρό από τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ καταγράφεται και αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν για την τρίτη δόση εμβολίου, αφότου ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματος πως ανοίγει άμεσα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση.

Σήμερα, Δευτέρα, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 54.661 νέα κρούσματα της Covid-19 και 38 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα είναι αυξημένα κατά 9,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι θάνατοι [ο αριθμός αφορά μόνο όσους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό] τις τελευταίες 28 ημέρες) παρουσιάζουν μείωση κατά 0,6%.

Η παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να επικρατήσει εντός αυτής της εβδομάδας και στη Δανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σέρουμ. Στη χώρα καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα και από τις 22 Νοεμβρίου έχουν εντοπιστεί 3.437 κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον.

Ανάλογη τροχιά διαγράφει στη Νορβηγία, όπου τίθενται σε ισχύ από αύριο, Τρίτη, τα μεσάνυχτα νέα μέτρα. Θα απαγορευτεί η πώληση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, θα κλείσουν τα γυμναστήρια και οι πισίνες για τους περισσότερους πελάτες τους, ενώ θα εφαρμοστούν και πιο αυστηροί κανόνες στα σχολεία. Παράλληλα, η τηλεργασία θα καταστεί υποχρεωτική -εφόσον είναι εφικτό- και η χρήση μάσκας θα επεκταθεί.

Η Νορβηγία καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων και νοσηλειών, εν μέρει λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον που αναμένεται ότι θα γίνει η επικρατούσα στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες