ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε μια... καφκική περιπέτεια έχει μετατραπεί η υπόθεση ένταξης της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο σχέδιο πόλης. Η εν λόγω περιοχή, έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, σε απόσταση μόλις 9 χιλιομέτρων από την Ομόνοια, εντός της οποίας βρίσκονται -όχι ένας, αλλά- τέσσερις σταθμοί του μετρό (Νομισματοκοπείο, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας), παραμένει στην εκπνοή του 2021 εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα σύνολο προβλημάτων, όχι μόνο πολεοδομικού χαρακτήρα.
Το παράδοξο είναι ότι την περασμένη άνοιξη το Πεύκο Πολίτη εντάχθηκε στις προς πολεοδόμηση περιοχές, όταν το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου εγκρίθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαρά. Φάνηκε, έτσι, να μπαίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα 50 ετών, καθώς η περιοχή επιχειρείται να μπει στο σχέδιο πόλης από το 1971!
Ωστόσο, ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει στα συρτάρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής «και το σίριαλ μετακύλισης ευθυνών συνεχίζεται, προς απογοήτευση και απελπισία των χιλιάδων συμπολιτών μας», τονίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη -κοινοποιούμενη και στις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και στα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου- απευθύνοντας ύστατη έκκληση για άρση του αδιεξόδου.
Η περιοχή αυτήν τη στιγμή θυμίζει μια παραγκούπολη. Στερείται κάθε στοιχειώδους υποδομής. Ενδεικτικά, δεν υπάρχει οδικό δίκτυο καθώς αν δεν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να ασφαλτοστρώσει. Κάθε καλοκαίρι ελλοχεύει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και κάθε χειμώνα ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Ακόμη, περίπου 1.180 μικροϊδιοκτήτες βρίσκονται ουσιαστικά σε ένα καθεστώς ομηρίας καθώς αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους και επί μισό αιώνα τις βλέπουν να παρακμάζουν.
Ολα αυτά ενώ, όπως σημειώνει ο δήμαρχος στην επιστολή του, η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια γειτονιά ευημερούσα για κατοίκους κι επιχειρήσεις: «Μια γειτονιά-υπόδειγμα, προικισμένη, εκτός από την εύκολη πρόσβαση στο μετρό, με μεγάλους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, όπως αυτά προβλέπονται στην εμπεριστατωμένη πολεοδομική μελέτη που ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό μας Συμβούλιο», περιγράφει ο κ. Ρούσσος.
Μελέτη
Ο δήμαρχος στην επιστολή του τονίζει ότι «ο Δήμος Χαλανδρίου και εγώ προσωπικά έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για την επίλυση του θέματος». Ο δήμος έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει εγκαίρως να αναρτήσει την αναθεωρημένη πολεοδομική μελέτη, κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο -περιγράφεται στην επιστολή- να εκδικάσει εκ νέου ενστάσεις και κατέθεσε μέσα στο καλοκαίρι τον σχετικό πλήρη φάκελο στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, «η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να εισηγηθεί θετικά προς το ΣΥΠΟΘΑ (σ.σ. Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) την έγκριση» της πολεοδομικής μελέτης.
Ωστόσο, ο φάκελος παραμένει στα συρτάρια της αρμόδιας Διεύθυνσης, λόγω διαφωνιών της προϊσταμένης Ε.Μ. -σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην επιστολή του δημάρχου- με αποτέλεσμα να μπαίνει νέο φρένο στην έγκριση της πολεοδομικής μελέτης από το ΣΥΠΟΘΑ και κατ’ επέκταση στην ένταξη του Πεύκου Πολίτη στο σχέδιο πόλης.
Ο κ. Ρούσσος καταλογίζει στην αρμόδια Διεύθυνση «προσχηματικές καθυστερήσεις», «συνεχείς αναβολές» και «εφεύρεση νέων προβλημάτων». Η άποψη της Διεύθυνσης ότι «το Χαλάνδρι δεν έχει εξαντλήσει το κτιριακό του απόθεμα και ότι δεν τεκμηριώνεται η επέκταση του σχεδίου πόλης» δεν έχει εισακουσθεί ούτε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ούτε από τον αρμόδιο υφυπουργό που υπέγραψε το σχετικό ΦΕΚ, τονίζει ο δήμαρχος, ρωτώντας στην επιστολή του: «Ως πότε λοιπόν ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής θα στέκει δέσμιος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων μιας υπηρεσίας της Περιφέρειας που φαίνεται να έχει αποκτήσει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στις ζωές των συνανθρώπων μας;».
Σημειώνοντας ότι ο περιφερειάρχης Αττικής έχει στο παρελθόν ανταποκριθεί με ευαισθησία στην επίλυση του θέματος, ο κ. Ρούσσος καλεί τον κ. Πατούλη να άρει «το αδιέξοδο που δημιουργεί η ακατανόητα εμμονική συμπεριφορά της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού απέναντι στο Χαλάνδρι». «Με το αίσθημα ευθύνης που επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος, σας επισημαίνω ότι κάθε μέρα επιπλέον καθυστέρησης απελευθερώνει δυνάμεις συσσωρευμένης πικρίας, απελπισίας και τυφλής οργής που καμία φωνή σύνεσης και λογικής δεν θα μπορέσει και δεν θα θέλει πλέον να κατευνάσει», προειδοποιεί στην επιστολή του ο κ. Ρούσσος, καταλήγοντας: «Ως εδώ. Ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου