ΥΓΕΙΑ
«Κρατούν ΜΕΘ για VIP ασθενείς». Οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας Μιχάλη Γιαννάκου στο Kontra Channel δεν σταμάτησαν να παίζουν στα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τα σάιτ καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Την ίδια ώρα η χώρα φλέγεται, με το τέταρτο επιδημικό κύμα του κορονοϊού να δίνει 5.899 νέα κρούσματα χθες, 709 διασωληνωμένους και 81 θανάτους και την κυβέρνηση να παρακολουθεί την ασφυξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς καμία πρόθεση για άνοιγμα ΜΕΘ και προσλήψεις.
Τι είπε όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων); Οτι από τις 647 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού σε όλη τη χώρα, οι 47 παραμένουν κενές, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία. «Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού. Με βάση τα στοιχεία που δίνονται, οι διασωληνωμένοι είναι 714. Αρα, ακόμα και όλοι οι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, ενώ πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και ρωτώ εγώ, αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους, γιατί οι 47 κλίνες δεν γεμίζουν;» διερωτήθηκε στον ΣΚΑΪ. Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε αν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κενές κλίνες τις οποίες κρατούν για VIP, ο κ. Γιαννάκος απάντησε: «Ναι», προσθέτοντας ότι «στη λίστα αναμονής στους 114 ασθενείς δεν είναι κανείς από την εκκλησία, κανείς επώνυμος, είναι όλοι λαός».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι στις 17.40 χθες βρίσκονταν «183 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Ανάμεσά τους κανένας δεσπότης, εκδότης ή υπουργός», προσθέτοντας ότι «η πανδημία εξελίσσεται σε κρίση Εντατικής Θεραπείας».
Υγειονομικοί λόγοι
Απάντηση στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ επιφύλαξαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο πρώτος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ». Ο δεύτερος απάντησε με γραπτή ανακοίνωση πως «αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Ολα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάσει ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν» και πως «όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς που προσβάλλουν».
Μπροστά στα μάτια του πανελληνίου ωστόσο συνέβησαν δύο περιστατικά πρόσφατα που αποτελούν ομολογίες ότι προτεραιότητα έχουν οι επώνυμοι. Το πρώτο αφορά τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, που υπερπήδησε τη σειρά και βρέθηκε να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Αγρινίου και στη συνέχεια του «Ευαγγελισμού», με τη σύζυγο ασθενή που είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αγρινίου να υποστηρίζει πως παρέκαμψαν στην εντατική τον άνδρα της για να δώσουν την κλίνη στον μητροπολίτη. «Εμείς βέβαια είμαστε τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, οπότε περιμένουμε να μας βρουν κρεβάτι», έλεγε όλο πίκρα η κυρία Νίκη και πρόσθετε μιλώντας στο Mega: «Ενας δεσπότης, όπως και ένας πολιτικός, θα βρει. Εμείς δεν είμαστε τίποτα. Δεν μπορούμε να βρούμε. Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια».
Το δεύτερο περιστατικό αφορά τον Γιώργο Τράγκα, εκδότη και πρόεδρο του κινήματος «Ελεύθεροι Ανθρωποι», ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου ομολόγησε ότι έχει δεσμεύσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ στο «Σωτηρία» χωρίς να έχει ανάγκη, χωρίς να είναι διασωληνωμένος. «Ο κ. Τράγκας δεν έχει διασωληνωθεί, ωστόσο υποστηρίζεται με οξυγόνο», ανέφερε ο Πάρις Κουρτζίδης στο Open.
Σε περιόδους που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα μπορεί ένα περιστατικό που χρήζει ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) να μεταφερθεί για παρακολούθηση σε ΜΕΘ για κάποιες ώρες, ωστόσο τέτοιες ώρες δεν δέχονται οι ΜΕΘ τέτοια αιτήματα από γιατρούς γιατί είναι γεμάτες, εξηγούν μιλώντας στην «Εφ.Συν.» γιατροί που εργάζονται στα δύο προαναφερθέντα νοσοκομεία. Προσθέτουν δε πως δεν υπάρχει διαδικασία ή πιθανότητα να κρατιούνται κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, με την πανδημία στη χώρα και την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, όπου όταν αποσωληνώνεται ή πεθαίνει κάποιος ασθενής, το κρεβάτι καταλαμβάνεται αμέσως από άλλον. Υπάρχει, ωστόσο, μας λένε, μεγάλη πιθανότητα να γίνονται παρεμβάσεις από πολιτικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου